Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Pramia

"Pria"

VH14-011-0167


hannover, tamma
musta, 170 cm
s. 18.08.2012

Maahantuoja Amar
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-I

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © SN,

Kuollut 01.07.2016

Pria on hyvin omanarvontuntoinen tamma, josta näkee aina heti päälle päin millä tuulella se on. Kinkkisinä päivinään se osaa käyttäytyä kuin pahainen kakara vetelemällä taluttajaansa pitkin pihoja ja steppailemalla hermostuneesti koko harjauksen ja varustuksen ajan. Hyvällä tuulella ollessaan tamma taas mielellään tutkii hoitajansa taskut herkkujen toivossa ja voi seisoskella paikoillaan rapsuteltavana vaikka kuinka pitkään. Tämä tamma osaa todellakin olla todellinen enkeli halutessaan, mutta toisaalta myös jotain aivan muuta..

Toki kyseiset luonteenpiirteet tulevat esiin myös tammaa ratsastettaessa. Joko se tekee kaiken yhteistyöhaluisesti ja tottelee ratsastajan pienimpiäkin apuja parhaansa mukaan, tai sitten se puree kiinni kuolaimeen ja heittelee takajalkojaan kun maailman meno ei miellytäkään. Mutta yksi asia on aina varma: vauhtia ei menosta tämän tamman kanssa puutu! Onneksi tamman temput oppii kuitenkin ennakoimaan melko helposti ja tuttu ratsastaja osaakin arvata jo korvien asennosta tai hännän huiskaisuista, millä tuulella Pria milloinkin on. Tamman kanssa onkin syytä varata aimo annos kärsivällisyyttä ja hyväksyä se, että hankalimpina päivinä kannattaa suosiolla tyytyä helpompiin tehtäviin. Onneksi useimmiten Pria on kuitenkin miellyttävä ja yhteistyöhaluinen ja tamman kanssa sujuu kouluratsastusliikkeet aina GP-tasolle asti.

Pria on myös varsin itsevarma, epäröimätön hevonen eikä ole millänsäkään kisapaikkojenkaan hälystä ja hälinästä. Prian lastaaminen on useimpina päiviä helppoa ja tamma onkin varsin rauhallinen matkustaja, joka ei turhia kolistele tai elämöi. Toki välillä Prian ailahtelevainen luonne aiheuttaa ongelmia myös kilpailupäivinä ja muutaman kerran onkin käynyt niin, että aamulla tallissa Prian nähtyäni olen päättänyt, että on tamma parempi jättää kotiin kuin lähteä kilpailupaikalla tappelemaan. Onneksi näitä sattumuksia käy hyvin harvoin ja yleensä Pria selviytyy kilparatsun pestistään varsin sujuvasti.

Kirjoittanut Amar, pidentänyt Otterley


Sukutaulu

i. Primero evm
hann-ori, 168 cm, musta
ii. Carco KK evm
hann-ori, 170 cm, rautias
ie. Prametta evm
hann-tamma, 164 cm, rautias
e. Rouletta evm
hann-tamma, 165 cm, musta
ei. Heldo GER evm
hann-ori, 168 cm, mustankimo
ee. Renaja Brau evm
hann-tamma, 160 cm, rautiaankimo

Sukuselvitys

i. Primero oli musta 168cm korkea hannoverori, jota ei oltu siunattu kummoisellakaan ulkonäöllä, mutta kapasiteettia ja suorituskykyä orilta löytyi sitäkin enemmän. Orilla oli iso pää ja pitkä selkä ja sen ollessa vielä nuori arvioitiin, ettei siitä olisi kovin korkealle tasolle kouluratsastuksessa, mutta Primero yllätti kaikki ja kilpaili lopulta 16-vuotiaana vielä Grand Prix –luokissa. Epäedullisen rakenteen periytymisen pelossa Primero ei ollut kovin suosittu jalostusori, joten jälkeläisiä sille jäi vain kymmenkunta. Ori menehtyi 22-vuotiaana ähkyyn.

ii. Carco KK oli 170cm korkea ruunikko hannoverori, joka kilpaili aktiivisesti parhaimmillaan Intermediate II tasolla. Orilla oli erittäin laadukkaat askellajit ja se tunnettiin myös erittäin miellyttämisenhaluisena ja helposti käsiteltävänä hevosena. Niinpä Carco KK olikin loistava suoritushevonen, joka periytti hyvä ominaisuuksiaan jälkeläisille, joita orilta jäi yli 100. Näistä moni on kilpaillut kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Carco KK lopetettiin 18-vuotiaana kroonistuneen kaviokuumeen takia.

ie. Prametta oli 164cm korkea musta hannovertamma, joka tuli varsin hyvästä koulusuvusta, mutta ei itse startannut koskaan Vaativa A –luokkia korkeammalla, vaan se myytiin aloittelevaan hannoversiittolaan, missä se siirtyi kokonaan siitoskäyttöön. Lempeä ja hyväluonteinen Prametta varsoikin siittolassa yhteensä kahdeksan varsaa, joista kolme nousi kouluratsastuksessa Grand Prix tasolle ja kaksi jäi jatkamaan siitoshevosen uraa siittolaan. Prametta menehtyi 20-vuotiaana omalle kotilaitumelleen, mutta tarkkaa kuolinsyytä ei koskaan selvitetty.

e. Rouletta on musta, 165cm korkea hannovertamma, joka sai alkunsa puhtaasta vahingosta. Tamman isä oli kasvattajan edellisvuoden varsoja ja pääsi livahtamaan hoitajaltaan tammalaitumelle. Vaikka aluksi uskottiin, ettei nuoren orin astuminen ollut onnistunut, selvisi lopulta että Roulettan emä oli tiinenä. Onni onnettomuudessa oli, että molemmat vanhemmat edustivat hannoverkantakirjaa ja tulivat hyvistä koulusuvuista, joten yhdistelmässä ei paperilla ollut muuta vikaa kuin isäorin nuori ikä. Niinpä tästä ”sika säkissä”-varsasta kasvoikin hyväluonteinen ja kapasiteetikas kouluratsu, jolla tuloksia on Prix St. Georges luokista asti. Rouletalla on vasta kolme jälkeläistä, mutta tamma on parhaillaan tiinenä, joten tamman siitosuralle odotetaan jatkoa.

ei. Heldo GER on 172cm korkea, musta hannoverori, joka on luonteeltaan varsin kuuma ja arvaamaton. Ori tulee kuitenkin loistavasta koulusuvusta ja siltä löytyy huimasti potentiaalia ja liikettä kouluradoille. Orin omistaja on kuitenkin ilmoittanut, että seuraavan astutuskauden jälkeen ori todennäköisesti ruunataan. Rouletta on Heldon ensimmäinen varsa ja kaaosmaisesta alkuunpanemisesta huolimatta tamma on ollut hyvää mainosta Heldolle jalostuspiireissä. Niinpä Heldolle onkin kertynyt useampi kymmenen jälkeläistä, vaikka osa onkin saanut mukanaan isänsä hankalan ja ailahtelevan luonteen.

ee. Renaja Brau on 168cm korkea rautias hannovertamma, joka tulee hyvästä koulusuvusta, mutta on ollut koko ikänsä siitoskäytössä. Tamma loukkasi jalkansa 2-vuotiaana laitumella, eikä tamman silloinen omistaja halunnut ottaa riskiä siitä, ettei tamma kuntoutuisi enää ratsukäyttöön, joten Renaja Brau myytiin saksalaiseen hannoversiittolaan. Renaja periyttää jälkeläisilleen hyvää liikettä ja korrektia rakennetta ja se onkin yksi nykyisen omistajansa suosituimmista tammoista.

Jälkeläiset

Conchita Wolf
fwb-tamma
s.01.06.2015
i. Rontigo
KRJ-II
Renard Wolf
hann-ori
s.08.10.2015
i. Rendezvous
KTK-II
Quertaro Wolf
hann-ori
s.21.09.2015
i. Quantanmo Bay
Hukkapuron Prada
fwb-tamma
s.12.09.2015
i. Plastoned
KTK-II, KRJ-I
Hukkapuron Primavera
hann-tamma
s.23.04.2016
i. Versense

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, 100cm

Pria kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

15.04.2016 KRJ-I palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
8 + 40 + 18 + 20 + 15 = 101 p. / KRJ-I - tilaisuus)


Päiväkirja

24.03.2016 - Neritan kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Nerita

Pramia ja Otterley painelivat vauhdikkaassa laukassa ympäri maneesia. Huomatessaan minut Otterley hiljenteli vauhdin käyntiin ja tuli juttelemaan kanssani. Naisen sanojen mukaan Pria on vähän pahalla tuulella. Ratsukko sai aloitella kevyessä ravissa pohkeenväistöllä kahdella lävistäjällä. Vauhtia ei ainakaan puuttunut, vaan Pria ravasi lennokkaasti lävistäjällä. Väistöt jäivät vähän unholaan, kun Otterley yritti saada tamman edes vähän hiljentämään. Tiukan keskustelun ja parin kiihdyttelyn jälkeen Pria suostui hiljentämään ja astumaan niillä takajaloilla ristiin. Tehtävää tehtiin myös laukassa, jossa tamma pariin otteeseen puri kuolaimeen kiinni ja paineli oman mielen mukaan. Otterley kyllä sai nopeasti tamman taas tekemään tehtävää, joka lopulta lähti sujumaan ihan hyvin. Lopuksi ratsukko teki vielä ravissa erikokoisia voltteja eri kohtiin ja suuntiin maneesin keskellä. Tämän jälkeen ratsukko pääsi tekemään itsenäiset loppuverryttelyt.

26.03.2016 - Erilaiset treenit

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Prian kunnonkohotus oli sujunut hyvin ja tamma alkoikin olla jo esiintymiskunnossa tulevaa KRJ-laatuarvostelua ajatellen. Tamman kanssa olinkin saanut nauttia harvinaisen sujuvista treeneistä jo useamman viikon, joten oli vain ajan kysymys, koska Prialle osuisi huono päivä. Kun hevosenhoitajamme Salla talutti tamman maneesiin, huomasin heti tytön ilmeestä, että tänään olisi turha haaveilla laukkapirueteista tai piaffe- ja passagepätkistä. Niinpä päätikin jättää väliin koko taistelun ja lähteä mielummin maastoilemaan. Prian kanssa todellakin pitää osata nimittäin myös antaa periksi ja valita taistelunsa.

Äkillisten suunnitelmien muutosten ansiosta passitin Sallan hakemaan tallista minulle paksumman takin ja Prialle viltin päälle ennen kuin suuntasimme kävelemään rennosti maastoon. Pria, joka oli vaikuttanut selvästi vastahakoiselta ja jännittyneeltä maneesissa, alkoi rentoutua huomatessaan, että sai kävellä omaa tahtia eteenpäin raikkaassa kevätsäässä. Itse tosin hieman manailin, että paremmat ratsastushousuni kastuivat pienessä tihkusateessa. Maastossa tein Prian kanssa sopivissa kohdissa pieniä taivutuksia ja väistöjä ja pian rento maastolenkkimme olikin muuttunut mukavaksi verryttäväksi jumppatuokioksi. Ylämäissä Pria sai ravata omaa tahtiaan eteenpäin ja tamma venyttikin innokkaasti askeliaan, kun annoin sille enemmän tilaa. Tamma vaikutti todella tyytyväiseltä ja olinkin saanut taltutettua hirmumyrskyn ennen kuin se pääsi kunnolla vauhtiin.

Palasin tallille varsin tyytyväisenä, sillä olin saanut kuin saanutkin tehtyä Prian kanssa hyvät treenit, vaikka se olikin vaatinutkin hieman laatikon ulkopuolelta ajattelua. Mietin, että olisin voinut jäädä vääntämään hampaat irvessä koulutreenejä maneesiin ja saada aikaiseksi molemmille vain kärttyisen mielen, mutta maastossa olimme molemmat päässeet rentoutumaan ja tuulettumaan rutiineista. Tämän takia pidänkin todella Priasta, sillä tamman haastava luonne pistää keksimään uusia ratkaisuja ja tapoja.

27.03.2016 - Valmennus Kisakeskus Bergmanissa

valmennus - kirjoittanut Otterley

Pramian kanssa aktiivista treenaamista ei ollut takana kovin kauaa edellisen varsomisen jälkeen, joten Vaativa A –tasoinen valmennus Kilpailukeskus Bergmanissa sopi hyvin treenisuunnitelmiimme. Kaiken nähneen ja matkustamiseen tottuneen Prian kanssa ei tarvinnut valmennusreissusta stressata, eikä edes maneesin ikkunoita rummuttava rankkasade ja nurkissa ulvova tuuli saanut tammaa hätkähtämään, joten alkuverryttelyistä asti sain työskennellä keskittyneen ja yhteistyöhaluisen hevosen kanssa. Varsaloman jälkeen Pria oli ollut hieman jäykkä, joten panostikin paljon alkuverryttelyissä avo- ja sukultaivutusten sekä pohkeenväistöjen tekemiseen. Valmentaja kehuikin, että sain Prian hyvin avuille verryttelyjen aikana.

Enempää kehuja ei ollutkaan tiedossa, sillä valmentaja piti valmennusta hyvin tiukalla otteella ja tuntui takertuvan pienimpiinkin yksityiskohtiin. Vaikka kommenttien sävy saattoikin olla hieman ärhäkkä, yritin tarttua saamaani palautteeseen huolellisesti ja tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Kouluratsastushan nimenomaan on täydellisyyden tavoittelua ja itsekin luonteeltani olen varsinainen perfektionisti. Niinpä päivän tehtävä: vastalaukat ja laukanvaihdot hioutuivat todella hyviksi, vaikka aluksi Prialla olikin ollut hankaluuksia säilyttää tasapainoaan.

Loppuverryttelyjen aikana maneesiin pelmahti täysin varoittamatta kolmas ratsukko. Ilmeisesti ulkona raivoava sää oli saanut hevosen tolaltaan, eikä ratsastaja yrityksistään huolimatta saanut rauhoitettua säikkyvää hevostaan. Suhtauduin uuteen ratsukkoon varauksella, mutta Pria kuitenkin keskittyi ihailtavasti apuihini, eikä tuntunut kiinnittävän mitään huomiota toisiin, joten pystyin jatkamaan itsenäisiä loppuverryttelyjä kaikessa rauhassa. Yritin vain parhaani mukaan pysyä pois säikkyvän hevosen tieltä ja pitää Prian rentona ja tasapainoisena loppuun asti.