Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Quantanmo Bay

"Tahvo"

VH14-011-0106


hannover, ori
rautias, 170 cm
s. 10.10.2013

Maahantuoja Bay Dessagehorses
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-I

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Gál Ildikó,

Kuollut 01.07.2016

Tahvo on harvinaisen itseriittoinen ori, jonka minä, minä, minä –asenne saa välillä kenet tahansa hiljaiseksi. Ori on heti pyrkimässä niskanpäälle, jos sille vaan antaa tilaisuuden, joten jämäkkä asenne ja loistava hevosmiestaito on orin kanssa paikallaan. Muiden hevosten kanssa Tahvon on ehdottomasti saatava olla lauman pomo tai muuten ori pistää pystyyn rähinän. Niinpä orin kanssa ei kannatakaan laittaa samaan tarhaan tai laitumelle yhtä suuren egon omaavia tapauksia. Valitettavasti Tahvon machoilu on ehdottomasti osa sen karismaa, joten ruunaaminen ei ole tullut kuuloonkaan, vaikka se varmasti orin käsiteltävyyttä olisi helpottanutkin.

Kuten mainittu, Tahvon kanssa pärjää, kunhan osaa käsitellä oria itsevarmasti ja päättäväisesti. Kokeneen hoitajan kanssa ori osaakin käyttäytyä, eikä hoitotoimenpiteet aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Tahvo seisoo rauhassa niin harjattavana kuin varustettavana ja oikealla asenteella varustettu eläinlääkäri tai kengittäjä saa tehdä työnsä aivan vapaasti. Jos ori kuitenkin huomaa, että sen käsittelijä on epävarma tai pelokas, on helvetti nopeasti irti ja Tahvo esittelee varmasti kaikki kurjat osaamansa temput päästäkseen hoitajasta eroon. Niinpä Tahvolle ei saa antaa ollenkaan tilaisuutta päästä niskanpäälle.

Ratsastettaessa Tahvo on herkkä ja hyvin vaativa. Kuten muutenkin käsitellessä, on Tahvon selässä oltava oria kohtaan jämäkkä ja osattava vaatia sitä tekemään töitä, mutta samalla apujen kanssa saa olla varovainen, ettei ori vedä hernettä nenään liian kovasta kädestä tai rauhattomasta pohkeesta. Tahvolla ratsastaminen onkin ikuista tasapainoilua sopivaa tuntumaa ja istuntaa etsien, varsinkin kun orin mielipide asiasta tuntuu muuttuvan päivästä riippuen. Kun Tahvon kanssa loksahtaa palaset kohdalleen, on ori ratsuna eteenpäinpyrkivä ja sillä on hienot liikkeet, joita kyllä kelpaa esitellä.

Kilpailupaikalla on Tahvo tavallistakin machoilevampi, joten kisahoitajalta vaaditaan ehdottomasti kokemusta ja hyviä hermoja selvitä teutaroivan orin kanssa. Pieni machoilu kuitenkin saa oriista irti tavanomaista enemmän potentiaalia ja radalla Tahvo yleensä osaakin esiintyä edukseen. Toki ratsastajalta vaaditaan hyviä hermoja ja hyvää kontrollia tilanteeseen, ettei ympäristöstä kierroksia ottanut Tahvo täysin kuumene ja lähde käsistä.


Sukutaulu

i. Questo Amore evm
hann-ori, 171 cm, tummanruunikko
ii. Quickstep evm
hann-ori
ie. Fellini* evm
hann-tamma
e. Hermione Bay evm
hann-tamma, 168 cm, tummanruunikko
ei. Harlekin evm
hann-ori
ee. Cecilia GER evm
hann-tamma

Sukuselvitys

i. Questo Amore on tunnetun italailaisen kouluratastajan Ciro Mangionen Saksaan perustaman hannoversiittolan ensimmäisiä kasvatteja. MM- ja Olympia kultaa kouluratsastuksessa voittaneen Mangionen siittola on herättänyt maailmalla paljon huomiota ja 171cm korkean tummanruunikon hannoverorin Questo Amoren liikkeitä kilparadoilla onkin seurattu silmä kovana. Tähän päivään mennessä näyttää siltä, että Mangione on pystynyt lunastamaan lupauksensa orinsa kanssa ja huippuratsastaja onkin viemässä ratsuaan Questo Amorea kovaa vauhtia kohti italian kouluratsastusmaajoukkutta. Nähtäväksi jää, kahmiiko mies tälläkin ratsulla tulevien arvokisojen kirkkaimmat mitalit. Quantamo Bay on Questo Amoren ensimmäisiä varsoja.

ii. Quickstep on Ciro Mangionen huippuhevonen, jonka kanssa mies on saavuttanut kirkkaimmat mitalinsa ja parhaat prosenttinsa. 170cm korkea musta ori on vähintään yhtä karismaattinen kuin omistajansakin ja se onkin hurmannut kouluratsastusmaailman hyvällä muodollaan, elastisilla liikkeillään ja tasaisen vahvalla esiintymisellään. Quickstepia on toistaiseksi käytetty jalostukseen hyvin säästeliäästi, mutta Mangionen jalostusorina tilanne varmasti tulee muuttumaan.

ie. Fellini on on kaunis kevytrakenteinen 160cm korkea trakehnerntamma, jonka suvussa on paljon täysveristä. Mangione kertoi eräässä haastattelussa valikoineensa Fellinin kaikkien tarjolla olleiden tammojen joukosta nimenomaan kipakan ja reaktiivisen luonteen takia. Fellini ei kuitenkaan ole mikään kovin vahva periyttäjä ja yleensä tamman varsoissa isäorin piirteet ovat paremmin nähtävissä, mikä Quickstepin kohdalla oli nimenomaan toivottavaa. Felliniltä itseltäänkin löytyy tuloksia Intermediate I tasolta ja esteiltä 130cm luokista ja tamma onkin osoittautunut varsin hyväksi suoritushevoseksi.

e. Hermione Bay on tummanruunikko 168cm korkea hannovertamma, jonka on kerännyt hyviä prosentteja Intermediate I tasolta. Kilpailu-uran jälkeen jo kokonaan siitoskäyttöön siirtyneelle tammalle on kertynyt jo kuusi varsaa, joista Quantamo Bay on viimeisin. Hermione Bay on tunnettu varsin tasasisena suorittajana ja helppoluonteisena tammana, mutta mikään kohahduttaja tamma ei radoilla ole ollut. Tamman jälkeläisistä jo kolme on kuitenkin noussut kilpailemaan Grand Prix tasolla.

ei. Harlekin oli 168cm korkea rautias hyvin tavanomainen hannoverori, jonka kanssa kilpailtiin Intermediate I tasolle. Ori keräsi tasaisen hyviä prosentteja, mutta ei koskaan yltänyt ihan kirkkaimpaan kärkeen suuremmissa kilpailuissa. Harlekinilla on kuitenkin takanaan varsin nimekäs suku, joten sitä ei haluttu ruunata, varsinkin kun sen käsittely oli orinakin pääosin helppoa. Hyvänä periyttäjänä pidetylle Harlekinille ehti kertyä peräti 40 jälkeläistä ennen kuin se jouduttiin levittämään pahan kaviokuumeen takia.

ee. Cecilia GER on mustankimo 166cm korkea hannovertamma, joka tehnyt tulosta niin kouluradoilla kuin valjakkoajokilpailuissa. Alun alkaen valjakkohevosiin keskittyneeltä kasvattajalta lähtöisin oleva tamma koulutettiin kärryjen eteen ja tamman kanssa aloitettiinkin varsin lupaavan oloinen kilpailu-ura. Tamma kuitenkin päädyttiin myymään hyvään hintaan itävaltalaiselle kouluratsastajalle, jonka luona tamma siirtyikin kouluradoille ja valjakkoajo jäi taka-alalle. Cecilia on saanut tähän mennessä neljä varsaa, joista kaikki ovat osoittautuneet potentiaalisiksi urheiluhevosiksi niin kouluradoille kuin valjakkoon.

Jälkeläiset

Scaon Quentin
hann-ori
s.10.01.2014
e. Goldspatz
Quertaro Wolf
hann-ori
s.21.09.2015
e. Pramia
Quantum Wolf
hann-ori
s.05.11.2015
e. Dorett
Wolf's Quincy
hann-ori
s.03.12.2015
e. Swanhild Taya
Quality Trick Grey
hann-ori
s.25.10.2014
e. Veni Vidi Vici

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, 100cm

Tahvo kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

15.04.2016 KRJ-I palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
7 + 41 + 19 + 20 + 13 = 100 p. / KRJ-I - tilaisuus)

Cup-sijoitukset

31.01.2016 kutsu Prix St. Georges 3/81 (KRJ-Cup)

Päiväkirja

15.10.2015 - Tahvo saapuu Hukkapuroon

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Tahvo muutti meille Ramant Warmbloodsissa yhdessä kahden puoliveritamman kanssa, kun Cannabia karsi hevosiaan. Olin etsiskellyt jonkin aikaa tuontisukuisia hevosia, joten Tahvo tuli todella tarpeeseen jalostussuunnitelmia ajatellen. Lisäksi ori oli meille muuttaessa jo melko valmis paketti kilpailu-uran suhteen, mikä oli suuri helpotus, kun kaikilla tallimme ratsastajilla oli kädet täynnä töitä omien nuorien kasvattiemme kanssa. Niinpä Tahvo saikin meillä siirtyä lähes suoraan jalostusorin pestiin.

Cannabia oli varoitellut minua Tahvon luonteesta, jonka taustalla on aimo annos italialaista temperamenttia. Niinpä passitinkin tallin espanjalaisvahvistuksen Enriquen huolehtimaan orista, kun kuljetusauto kaarsi Hukkapuron pihaan. Tahvo tulikin autosta ulos melkoisella rytinällä ja selvästi testasi Enriquen kanttia hyppimällä pystyyn muutaman kerran, mutta tajusi sitten kohdanneensa voittajansa, kun miehen ilmekään ei värähtänyt. Niinpä ori tyytyi säyseästi marssimaan Enriquen perässä talliin. Olen kuitenkin aivan varma, että Tahvo pistää meidät kaikki vielä koville…

20.10.2015 - Yhteiseloon totuttelua

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Tahvon kanssa yhteiseloon totuttelu on ollut pitkä ja kivinen tie. Ori teki heti alkuunsa selväsi, että tallille on tullut uusi kuningas ja niinpä jouduimmekin lopulta laittamaan tarhaus- ja karsinajärjestyksiä uusiksi ihan vain hänen majesteettinsa kunniaksi, jotta rähinöinti tallissa loppuisi. Onneksi arki on alkanut pikkuhiljaa sujua ja Tahvokin kotiutua. Ori on oppinut varsin hyvin kunnioittamaan koko tallimme henkilökuntaa, mutta varsinkin kokemattomammille hoitajille ori järjesti kunnon tulikasteen.

Selästä käsinkin yhteistyö Tahvon kanssa on vaatinut kunnolla hakemista, mutta pikkuhiljaa yhteinen sävel alkaa selvästi löytyä. Tahvon liikutusesta pääasiassa huolehtiva Enrique on saanut orista esiin selvästi sen parhaat puolet, mutta omat ratsastuskertani ovat vielä yhtä takkuamista. Niinpä kilparadoille ei ole vielä asiaa ainakaan minun toimestani… Tuntuu nimittäin siltä, että aina kun yhdellä kertaa oivaltaa jonkin asian, täytyykin se seuraavalla kerralla tehdä täysin toisin. Onneksi luottovalmentajani Johan Gwerder on jälleen tulossa vierailulle lähiaikoina.

12.11.2015 - Johan Gwerderin kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Otterley

Rakas ystäväni ja aivan loistava kouluratsastusvalmentaja Johan Gwerder oli pitkästä aikaa käymässä meillä Hukkapurossa ja muutaman päivän ajan tallin porukka pääsikin oikein kunnolla valmentautumaan miehen valvovan silmän alle. Erityisesti Tahvon kanssa hyvät neuvot olivat tarpeen, sillä yhteistyömme takkusi ja pahasti, eikä ratkaisua tilanteeseen tuntunut löytyvän itsenäisen ratsastuksen avulla. Niinpä odotinkin innolla, että pääsin Johanin valmennukseen juuri Tahvolla.

Aloitimme valmennuksen verryttelyjen jälkeen rennolla ravityöskentelyllä. Tahvo esitteli itsestään kaikkein pahimpia puoliaan ja olinkin aivan hukassa ohjastuntuman ja istuntani kanssa. ”Noh, noin pahaa menoa en olekaan sinulta nähnyt vuosiin”, Johan naureskeli ja yritti saada tunnelmaa rennommaksi, sillä kuulemma minusta selvästi näki, että jännitin Tahvon selässä. Niinpä Johan passitikin meidät palaamaan takaisin käyntiin ja käski minun sitten hetkeksi unohtaa hevonen ja keskittyä vain hyvään istuntaan. Kun mies oli kädestä pitäen väännellyt käteni ja jalkani parempaan asentoon, sain ottaa uuden yrityksen ravissa.

Heureka! Selvästi istuntani on pitkään kestäneen valmentautumattomuuden (kun ei ole aikaa!) takia päässyt muuttumaan huonommaksi, enkä pystynyt vaikuttamaan hevoseen niin kuin kuvittelin. Johanin korjausten jälkeen Tahvo kuitenkin muuttui selvästi paremmaksi ja pian orin kanssa alkoikin sujumaan paremmin kuin koskaan. Johankin oli varsin tyytyväinen tapahtuneeseen muutokseen, vaikka saikin korjata istuntaani takaisin paremmaksi moneen otteeseen. Eipä sitä varmaan auta muuta kuin alkaa käymään säännöllisesti istuntavalmennuksissa, jottei samaan tilanteeseen enää päädytä.