Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Daphnaie

"Daffy"

VH15-031-1264


suomalainen puoliverinen, tamma
ruunikko, 168 cm
s. 11.06.2015

Maahantuoja Cery
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-III

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Tomasz Siergriej,

Kuollut 5.4.2018

Daffy tuli meille Ceryltä, joka on meille jo ennestään tuttu hevoskauppias. Hukkapurosta nimittäin löytyi jo ennestään kaksi KRJ-laatuarvostelussa palkittua tammaa, jotka olivat Ceryn kautta hankittuja, joten niinpä odotukset myös Daffya kohtaan olivat suuret. Tällä kertaa Cery oli kuitenkin etsinyt potentiaalisia hevosia ulkomaiden sijasta kotimaisilta kasvattajilta ja löytänyt Daffyn, jonka ratsukoulutus oli varsin hyvällä mallilla, mutta omistajalla ei ollut tarpeeksi resursseja viedä tamman koulutusta loppuun asti. Niinpä hyvä käytöksistä ja yritteliästä tammaa myytiinkin kotiin, jossa se pääsisi tosissaan näyttämään taitonsa kilparadoilla. Juuri sellainen koti meillä olikin tarjota täältä Hukkapurosta, missä tamman ratsukoulutusta jatkettiin tavoitteena päästä aina GP-tason radoille asti.

Daffy on luonteeltaan hyvin lempeä ja ystävällinen tamma, joka tutuimpia tallityöntekijöitä tervehtii aina pehmeällä hörähdyksellä. Vieraita kohtaan tamma on hieman pidättyväisempi, mutta kuka tahansa voi tamma käsitellä huoletta. Daffy on kuitenkin hieman herkkänahkainen ja liian ronskit otteet esimerkiksi harjatessa tai satuloidessa saavat tamman hermostumaan. Tällöinkin Daffy kuitenkin yleensä tyytyy huiskimaan hännällään ja mulkoilemaan kiukkuisesti. Daffy kutiaa erityisen herkästi vatsan alta, joten sieltä harjatessa ja myös satulavyötä laitettaessa on otettava tämä huomioon.

Ratsuna Daffy on herkkä ja aika tammamainen. Se nimittäin tottelee, jos pyydetään, mutta käskyjä se ei ota kuuleviin korviinsa. Niinpä Daffyn kanssa ratsastus on aina varsin tunnustelevaa ja tamma tarvitsee selkäänsä ehdottomasti herkän ratsastajan, joka osaa kommunikoida tamman kanssa ja saada tästä esiin täyden potentiaalin. Nöyränä tammana Daffy kyllä taipuu lopulta myös ronskimman ratsastajan tahtoon, mutta tamman ilmeestä näkee heti, ettei tilanne miellytä sitä. Niinpä tamman kanssa onkin parempi mennä sen omilla ehdoilla, sillä yhteisen sävelen löydyttyä Daffy on todella kaunis kouluratsu, joka kulkee kevyesti ja ilmavasti ja suorittaa tyytyväisenä kaiken, mitä ratsastaja pyytää.


Sukutaulu

i. W Donald evm ii. Dorotheus evm
ie. Iskalya evm
e. Silkya Duran evm ei. Olawsky evm
ee. Cool Dynasty evm

Sukuselvitys

i. W Donald on monitoiminen hevonen, joka on kilpaillut pääpainonaan kouluratsuna, mutta startannut myös metrin esteluokkia hyvin saavutuksin. Koulussa ori on tehnyt erittäin hyvää tulosta intermediate-luokissa saakka ja sitä on kehuttu hyväksi ja herkäksi ratsastaa, vaikka se käsitellessä onkin ollut orimainen. Donald periytyy suomalaisista puoliverihevosista ja on myös ollut itse käytössä tässä kantakirjassa, kuten myös sen jälkeläiset. Donaldin vanhemmat ovat kouluhevosia, joilla on myös satunnaisia tuloksia esteiltä, ei tosin yhtä isoista luokista kuin pojallaan. Donaldilta on jäänyt tähän mennessä viisi jälkeläistä, mutta se on lopettanut kilpauransa vasta hiljattain, joten lisää on varmasti tulossa ja ainakin tällä kaudella se on ollut käytössä ahkerasti. Tulevaisuus siis näyttää mitä tämän jälkeläisistä vielä tulee. Rautias ori on noin 170-senttinen ja periyttänyt varsoilleen jonkin verran kokoaan ja näköään etenkin rautiaiden tammojen kanssa.

ii. Dorotheus oli koulupainotteinen suomalainen puoliveriorii, joka kisasi myös muutamia pieniä esteluokkia harrastemielessä. Pitkälle koulutettu ori kilpaili pääasiassa Intermediate-tasolla, mutta myös helpommissa luokissa. Se oli luonteeltaan yhteistyöhaluinen ja rauhallinen sopien etenkin vanhempana oriina myös harrastekisailuun junnuille omaten hyvät kisatavat tammaseurassa. Myös orin jälkeläisiä on kehuttu kilteiksi ja hyviksi käsitellä, myös orivarsoja. Dorotheus periytyy suomalaisesta suvusta ja on myös ollut käytössä ainoastaan suomalaiseenpuoliverijalostukseen. Ori lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen myötä parikymppisenä. Rautias ori mitattiin näyttelyissä joskus 170-senttiseksi, sen suurempaa näyttelysaavutusta kuitenkaan saamatta, myös kantakirjapalkinto jäi saamatta riittämättömän rakenteen ja kisatulosten vuoksi, vaikka sen jälkeläisistä osa onkin kantakirjattu.

ie. Iskalya oli kakkostason tasaista kisatulosta tehnyt suomalainenpuoliveritamma, joka kilpaili koulussa ja esteillä, pärjäten kuitenkin paremmin koulussa (int I). Luonteeltaan Iskalyaa on kuvattu lähestulkoon automaattiseksi ratsastaa ja se on ollut vanhempana myös luotettava opetushevonen kilpailu-uraa ajatellen. Tamma oli jonkun verran kilpailuhenkinen, mutta kuitenkin yhteistyöhaluinen ja kuunteli ratsastajaa kohtalaisen helposti. Monipuolinen tamma periytyi suomalaisista sukujuurista ja on ollut käytössä vain omassa kantakirjassaan. Varsoja Iskalta jäi kuusi, joista kaikki ovat kilpailleet sekä koulussa että esteillä ainakin jonkin verran. Iska lopetettiin 20-vuotiaana hammasongelmien vuoksi. Rautias tamma mitattiin viimeisessä näyttelyssään lähes 170-senttiseksi. Näyttelyjen saralla se ei koskaan saavuttanut suursuosiota eikä tammaa kantakirjattu.

e. Silkya Duran oli ruunikko 168-senttinen suomalainenpuoliveritamma, joka kilpaili vain hieman, mutta toimi pääosin elämänsä harrasteratsuna sekä myöhemmin opetusmestarina. Maastovarmana ja kilttinä hevosena tunnettu sukkajalka muutti jossain vaiheessa pieneen siittolaan Pohjois-Suomeen, jossa sitä käytettiin jonkun verran myös eurooppalaisten kantakirjojen puoliverijalostukseen, mutta sen omat varsat ovat olleet käytössä ainoastaan suomalaiseen jalostukseen. Varsoja tammalle kertyi neljä kappaletta huonon tiinehtymisen vuoksi, ne ovat kuitenkin kaikki olleet hyväluonteisia ja pärjänneet kilpailuissa kivasti. Dura lopetettiin parikymppisenä vanhuuden tuomien ongelmien takia, joita oli alkanut hiljalleen kasaantumaan tammalle ja omistaja näki parhaaksi päästää sen haudanlepoon.

ei. Olawsky eli tutummin Olli oli hienosta suomalaisesta suvusta tullut kyvykäs kouluori, jonka ura kuitenkin katkesi auto-onnettomuuden myötä, kun etujalan jänne vahingoittui. Alkuun elettiin täydessä pimennossa olisiko hyväsukuisesta oriista koskaan edes siitoskäyttöön, mutta pitkällisen kuntoutuksen tuloksena se kuitenkin onnistui ja niin ori matkusti pohjoisesta kodistaan yllättäen Venäjälle puoliverijalostukseen. Olli onkin suvun ainoa ori, joka on ollut käytössä myös muualla kuin koti-Suomessa. Eläkepäiviään ori palasi viettelemään takaisin, mutta ei ehtinyt harmillisen sairauden vuoksi niitä kauaa pitämään. Ollilta jäi Suomeen kuusitoista jälkeläistä, joiden lisäksi kourallinen Venäjälle. Jälkeläiset ovat pärjänneet monipuolisesti koulussa ja esteillä painottuen kuitenkin suurilta osin kouluun. Olli itsekin pärjäsi nuorena poikana hienosti vaativan tason kisoissa, joten ei liene yllätys, että osa sen varsoista on kilpaillut jopa intermediate-tasolla asti. Ollin vanhemmat ovat kilpailleet aikanaan koulua ja emän vanhemmat ovat rodun kantahevosia molemmat. Rakenteeltaan Olli oli siro, jonka vuoksi sitä ei oikein hyvällä katsottu kantakirjatilaisuudessa ja palkinto jäi saamatta. Ruunikko ori mitattiin samaisessa tilaisuudessa 168-senttiseksi.

ee. Cool Dynasty oli nuorena kenttäratsun uran aloittanut suomalaistamma, mutta jalkavaivojen vuoksi se siirtyi kouluratsuksi seitsenvuotiaana pärjäten tässäkin lajissa hyvin. Eikä tuo mikään ihme ollut, kun molempien vanhempien paikalla komeilee aikansa parhaimmisto koulupuolelta. Dynastyn suku on täynnä toistaan hienompia suomalaisia sukuhaaroja ja se, sekä tamman jälkeläiset ovat olleet vain suomalaisessa jalostuksessa puoliverikannan suhteen. Kantahevosia ei suvusta löydy, mutta muuten Dynastyn suku on kivaa vaihtelua samojen nimien pyöriessä kartalla muilla. Tasapainoisen luonteen omaava tamma toimi aina parhaansa mukaan ratsastajaa kunnioittaen ja sen parhaiksi saavutuksiksi jäivät SM-kullan lisäksi EM-pronssi samalta vuodelta kouluratsastuksesta. Lisäksi tamma osallistui joukkuekilpailuun monena vuonna, mutta he jäivät palkinnoitta, tamman kuitenkin tehdessä joukon parasta tulosta GP-tasolla.

Kymmenet sijoitukset koulusta kertovat myös osansa tarinassa ja suorituksiltaankin Dynasty on ollut tasainen, mitä tulee kisatuloksiin. Tamma siirtyi siitoskäyttöön viisitoista vuotiaana ja siltä on jäänyt lukuisten hienojen kouluratsujen lisäksi myös muutamia kenttähevosia. Yksi Dynastyn jälkeläisistä on myyty Australiaan asti kilpailu- ja siitoskäyttöön kenttää ja matkaratsastusta kisaamaan. Dynastyn vanhemmat ovat kilpailleet koulun lisäksi kenttää ja isä on voittanut ensimmäiset koulukisansa vain kolmivuotiaana. Isältään Dynasty on epäilemättä myös perinyt pelottoman luonteensa etenkin uusissa kisapaikoissa. Ruunikon 168-senttinen tamman emä on ollut enemmän vauhdikkaan sorttinen kisaaja, jolla on myös estetuloksia mukavasti metristä. Tamma jäi kokonaan kisaeläkkeelle kolmen vuoden siitoskäytön päätteeksi, koska sen varsat menivät kuumille kiville, kun orivalintaan kiinnitettiin huomiota.

Sukuselvityksen kirjoittanut Jannica

Jälkeläiset

Hukkapuron Daveney
fwb-tamma
s.06.01.2017
i. Spectre
Hukan Dorothy
fwb-tamma
s.07.03.2016
i. Quickscope
Sequins D'amour 5318
fwb-tamma
s.31.12.2016
i. Elis Divert

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, 100cm

Daffy kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

15.02.2018 KRJ-III palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
6 + 40 + 20 + 19 + 4 = 89 p. / KRJ-III - tilaisuus)