Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Spectre

"Sepe"

VH15-044-0329


holstein, ori
musta, 167 cm
s. 05.05.2014

Maahantuoja Pierre
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KTK-I, KRJ-I, VPVL-I

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuollut 05.1.2019

Sepe muutti meille Pierren luota Prime Sporthorsesista, missä ori oli päässyt jo aloittelemaan kilpailu-uraansa ja saanut varsin kunnollisen kotikasvatuksen. Vaikka orilta löytyikin egoa ja orimaisuutta aimo annos, totteli se käskyjä ja kunnioitti ihmisiä heti paikalla. Prime Sporthorsesista tulleiden hevosten kanssa emme olleet koskaan joutuneet pettymään, eikä Sepekään tehnyt poikkeusta sääntöön. Vaikka orin olemus huokuukin orimaisuutta ja voimaa, on sen kanssa ollut aina helppoa ja mutkatonta työskennellä. Mikään aloittelijan hevonen ori ei kuitenkaan ole, vaan se vaatii käsittelijäksi kokeneen ja taitavan hevosihmisen.

Hoidettaessa Sepe kunnioittaa ihmistä, väistää pyydettäessä ja käyttäytyy kohtalaisen hyvin, mutta varsinkin tylsistyessään se saattaa alkaa steppailla paikoillaan. Siksi ori kannattaakin laittaa hoitohetkien ajaksi kiinni ja yrittää toimia mahdollisimman ripeästi. Sepe ei ole mikään pitkien harjaustuokioiden tai ylettömän puuhailun ystävä ja siltä meneekin hermot, jos sen kimpussa häärätään liikaa. Perushoitotoimenpiteistä ja varustamisesta orin kanssa kuitenkin selviää ongelmitta.

Ratsastettaessa Sepe on melko vahva edestä ja kovakätisen ratsastajan kanssa orin kanssa saakin nopeasti aikaan kunnon vetokilpailun, kun ori alkaa painaa kuolaimelle. Niinpä Sepen kanssa onkin haettava sen raskaudesta huolimatta kevyttä ohjastuntumaa ja keskityttävä ratsastamaan enemmän pohje- ja painoavuilla kuin ohjalla. Sepe vastaa turhaan voimankäyttöön aina voimalla ja orista tuleekin varsinainen jyrä, jos sitä ratsastaa turhan ronskisti. Sepen kanssa onkin keskityttävä yllättävän paljon kevyisiin apuihin ja siihen, että ori saa omassa rauhassa suorittaa tehtävät. Sepe on todella taitava ja voimakas ratsu ja erityisesti se käyttää takaosaansa todella hyvin. Laukkatehtävät ja erityisesti laukanvaihdot ovatkin orin erityisalaa ja niistä se yleensä napsii huippupisteet.

Matkustajana Sepe on hieman rauhaton ja varsinkin pidemmillä matkoilla ori alkaa herkästi kolistella ja elämöidä kuljetusautossa. Niinpä sen kanssa onkin hyvä pitää pieniä taukoja, jos vain mahdollista. Uusissa paikoissa Sepe pistää herkästi shown pystyyn ja kukkoilee varsinkin vieraille hevosille, mutta jämäkällä komentamisella orin saa kyllä palautettua ruotuun. Kilpailuissa Sepellä tuntuu olevan aimo annos virtaa ja sen ego paisuu puolet suuremmaksi, mutta kunhan orin energisyyden ja mahtipontisuuden saa valjastettua työntekoon, saa radalla varmasti tehtyä todella näyttävän ja vaikuttavan suorituksen.


Sukutaulu

i. Spectron evm
holst-ori, 169 cm, musta
ii. Sipico evm
ie. Triumpha evm
e. Nectra evm
holst-tamma, 166 cm, tummanruunikonkimo
ei. Hyperior evm
ee. Neran evm

Sukuselvitys

i. Spectron on musta, 169cm korkea holsteinori, joka on kantakirjattu I-palkinnolla ja oria pidetään aikansa yhtenä huippu kouluperiyttäjistä. Muoti nimeksi nousseella nyt 16-vuotiaalla Spectronilla on jo yli sata jälkeläistä. Nykyään tosin orin käyttö on hieman vähentynyt, sillä sen astutusmaksut ovat nousseet pilviin ja tammojen kriteereitä tiukennettu todenteolla. Spectronilla on orimainen, mutta kuitenkin yhteistyökykyinen luonne, todella hyvä rakenne ja se on pärjännyt loistavasti Grand Prix tasolla kouluratsastuksessa. Jälkeläisilleen Spectron onkin periyttänyt hyvää rakennetta ja varin näyttävää ja mahtipontista liikettä. Orin omistaja on sanonut, ettei varmasti enää koskaan tule omistamaan samanlaista hevosta, sillä niin täydellinen paketti Spectron on.

ii. Sipico tulee vanhasta ja tunnetusta koulusuvusta. 170cm korkea, musta holsteinori kilpaili 22-vuotiaaksi asti kouluratsastuksessa Grand Prix tasolla suoriutuen tasaisen varmasti joka kerta. Sipicoa pidettiin todella tasaisena ja varmana suoritushevosena ja sillä oli hyvin rauhallinen ja yhteistyökykyinen luonne. Kysyntää jalostuksessa kuitenkin heikensi hieman se, että orilta löydettiin irtopalat, jotka vaikuttivat myös periytyvän sen jälkeläisille. Myös poikkeuksia tosin löytyi, kuten orin tunnetuin jälkeläinen, supertähdeksi noussut Spectron. Sipico lopetettiin 23-vuotiaana jalkaongelmien alettua haitata sen elämää liikaa.

ie. Triumpha on yksi varsin tunnetun ja perinteikkään saksalaisen holsteinsiittolan siitostammoista. Nyt 20-vutoiaalta tammalta löytyykin 12 jälkeläistä ja tamma on jo nykyään siirtynyt eläkkeelle. 163cm korkea, ruunikko, holsteint Triumpha tulee varsin täysveripainotteisesta suvusta ja vaikka tammalla itsellään ei olekaan juuri kilpailunäyttöjä, on se periyttänyt jälkeläisilleen selvästi voimaa ja hyvää suorituskykyä samoin kuin reaktiivista ja säpäkkää luonnetta. Tamman jälkeläisistä moni onkin päätynyt kilpailukäyttöön kenttäratsastuksessa, mutta suurin menestyjä on kouluratsu Spectron..

e. Nectra on melko vaatimaton 166cm korkea, tummanruunikonkimo holsteintamma. Prix St. Geroges tasolla parhaimmillaan kilpaillut tamma on lähinnä ollut omistajansa harrastuskaveri, eikä tammalta löydy meriittejä esimerkiksi näyttelykehistä. Nectra astutettiin 4-vuotiaana Spectronilla, joka silloin vielä aloitteli uraansa. Tamman omistaja ei todellakaan tiennyt, millaisen jättipotin oli saanut, sillä jo seuraavana vuonna Spectronin astutusmaksut olivat kaksinkertaistuneet. Nectran ensimmäisen varsan kapasiteetti yllättikin sen omistajan täysin ja orivarsa päätettiin myydä tavoitteellisempaan kotiin. Parin vuoden päästä Nectrasta teetettiin toinen varsa, joka jäi tamman omistajalle kasvamaan ja jatkamaan emänsä jalan jäljissä leppoisan harrastuskaverin uraa.

ei. Hyperior on 165cm korkea, mustankimo ori, joka tulee ihan kohtalaisen menestyneestä koulusuvusta ja on kilpaillut itse Intermediate II tasolla. Oria on käytetty melko ahkerasti jalostukseen ja sillä onkin kymmeniä jälkeläisiä, joista suurin osa on eri puolilla maailmaa harrastekäytössä. Löytyy Hyperiorin jälkeläisistä tosin myös muutama GP-tasolla startannut. Hyperior on III-palkinnolla kantakirjattu perushyvä ori, jonka luonne on yhteistyökykyinen ja helppo käsitellä. Orin jälkeläiset ovatkin olleet pääasiassa järkeviä ja toimivia käyttöhevosia, mutta aivan huipputasolle niistä ei ole ollut.

ee. Neran on 156cm korkea, tummanruunikko, ulkonäöltään miltein ponimainen holsteintamma, joka kilpaili omistajansa kanssa niin esteitä, koulua kuin kenttää. Neran oli luonteeltaan varsin sähäkkä ja reaktiivinen tapaus, jolla oli potentiaalia moneen lajiin. Valitettavasti tamman pieni koko kuitenkin karisti tämän mahdollisuuksia varsinkin esteillä. Omistajansa silmäteränä ollut Neran sai yhteensä neljä varsaa, joista kaikki ovat olleet lähinnä harrastekodeissa. Tamma on periyttänyt varsoilleen ketteryyttä, sopivaa sähäkkyyttä ja monipuolisuutta, sillä Nectraa lukuunottamatta muut Neranin varsat ovat kilpailleet sekä esteillä että koulussa.

Jälkeläiset

Hukkapuron Daveney
fwb-tamma
s.06.01.2017
e. Daphnaie
Echinopella Prime
holst-tamma
s.01.11.2016
e. Epanterias
Moonraker DFC
fwb-ori
s.09.03.2016
e. Dancing Rain Away
Hukkapuron Dozen Rosas
fwb-tamma
s.21.04.2016
e. Rouge Dior
Trostlos' Spiritually Lost
holst-ori
s.12.07.2016
e. Little Up
Nacrenétt du Roch
sf-tamma
s.19.03.2017
e. Perlenétt
Spectrum Wolf
old-tamma
s.08.05.2017
e. Crown of Roses
Stanislas '88
bwp-ori
s.06.03.2016
e. Éponine
KTK-II, First Champion

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, 100cm

Sepe kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Näyttelyt

NJ:n alaiset näyttelyt 30.03.2016 Rosenhof Puoliveriorit BIS2 (MVA-sert)

Saavutukset

20.02.2017 Kantakirjattu I-palkinnolla
(24 + 24 + 19 + 22 = 89p. - tilaisuus)

15.09.2017 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
10 + 40 + 19 + 20 + 6 = 95 p. / KRJ-II - tilaisuus)

25.10.2017 KRJ-I palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelun uusintatilaisuudessa
10 + 40 + 19 + 20 + 15 = 104 p / KRJ-I - tilaisuus)

30.05.2018 VPVL-I palkinto Virtuaalisten puoliveristen laatuarvostelun koetilaisuudessa
19,5+14+30+40+23+6=132,5 - VPVL-I - tilaisuus)


Päiväkirja

20.02.2017 - Kantakirjaustilaisuus

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Tänään osallistuimme Sepen kanssa kantakirjaustilaisuuteen, mikä on aina yhtä erikoislaatuista hevostemme kanssa, sillä en vieläkään tunne oloani kovin kotoisaksi hevosnäyttelyissä tai kantakirjaustilaisuuksissa. Omaa tarinaansa siitä kuinka ulalla osaan olla kertoo jo se, etten ollut edes tajunnut Sepen kantakirjakelpoisuutta ennen kuin eräs tamman omistaja hienovaraisesti uskaltautui kyselemään, onko ori tulevaisuudessa menossa kantakirjattavaksi. Autuaasti olin unohtanut orin nappaamaan sertin, mutta tämän muistutuksen jälkeen aloin kiireellä selvittää, koska seuraava kantakirjatilaisuus olisi. Sepe onneksi on kokenut konkari, mitä esiintymiseen tulee, joten lopulta lyhyeksi jäänyt valmistautumisaika ei haitannut ollenkaan. Ori myös onnistui esiintymään edukseen, vaikka esittäjä (eli allekirjoittanut) ei aina aivan ollutkaan tilanteen tasalla. Yleensä pyysin mielelläni jotakin kokeneempaa esittämään hevoseni tuomarin edessä maastakäsin, mutta tiukan aikataulun takia kukaan vakio apukäsistäni ei ollut päässyt mukaan. Vaikka tiesinkin etukäteen, että Sepe on todella laadukas ja komea hevonen, en silti uskaltanut odottaa sitä korkeinta palkintoa laatuarvostelutilaisuudesta. Niin kuitenkin kävi, että pääsimme palaamaan kotiin I-palkinnon kanssa ja siitä kunnia meni todellakin vain ja ainoastaan hevoselle.

21.09.2017 - Kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Otterley

Tämän päivän valmennuksessa tarkoitus oli harjoitella laukkapiruettia ratsuni Sepen kanssa. Kun hoitaja toi Sepen tallista maneesiin, hän totesi että Sepe tuntui olevan harvinaisen säpäkällä tuulella. Niinpä osasinkin varautua yllättäviin liikkeisin noustessani Sepen selkään. Valmentajamme Kaisa Välimaa ei ollut vielä saapunut paikalle Hukkapuroon, joten aloitin alkuverryttelyt itsenäisesti. Sää oli todella tuulinen ja kylmä, joten olin tyytyväinen, että ratsastin maneesissa varsinkin, kun sateen todennäköisyyskin oli säätiedotuksen mukaan hyvin korkea. Olin iloinen, että sain aloittaa alkuverryttelyt itsenäisesti, sillä Sepe oli todellakin kerännyt energiaa, enkä ollut varmasti koskaan saanut vääntää sen kanssa yhtä paljon siitä, kumpi määrää tahdin. Siihen mennessä, kun valmentaja saapui paikalle, oli meno onneksi jo tasaantunut edes etäisesti edustuskelpoiseksi. Kaisa Välimaa tervehti meitä nopeasti ja pahoitteli myöhästymistään, koska matkalla oli ollut liikenneonnettomuus. Onneksi kuitenkin tilanteesta oli ilmeisesti selvitty peltivaurioilla, eikä ketään ollut sattunut. Myöhästymisen takia Kaisalla oli varsin tiukka aikataulu. Niinpä kävimmekin heti asiaan. Päivän tehtävä sujui Sepen kanssa tänään varsin epävarmasti. Erityisesti Sepen vahvuus edestä oli tänään pitkästä aikaa ongelma, sillä tuntui, etten saanut koottua oria pelkällä istunnalla, mutta ohjaa käyttäessä orista tuli vain vahva edestä. Valmentaja pani myös saman merkille ja käskikin syventämään istuntaa ja unohtamaan kilpaavedon ohjalla. Tämän toteuttaminen oli todella vaikeaa, koska Sepe ei tuntunut olevan ollenkaan kuulolla, mutta lopulta Kaisan istuntavinkeillä pystyin vaikuttamaan oriin paremmin. Valmennuksen lopuksi kokeilimme myös nopeasti vielä piaffea ja passage, kun olin saanut vihdoin kokoavat avut kunnolla läpi. Se sujui onneksi hyvin, joten päätimme lopettaa tähän, että Kaisa pääsisi jatkamaan seuraavaan paikkaan. Valmennuksen jälkeen olin hieman turhautunut, sillä en ollut pitkään aikaan joutunut taistelemaan Sepen kanssa. Niinpä olin hieman harmissani, kun sain antaa Sepen takaisin hoitajan huolehdittavaksi. Itse sain sen sijaan valmistautua nousemaan ensimmäistä kertaa erään nuoren selkään, joten sain onneksi pian muuta ajateltavaa kuin mönkään mennyt valmennus.

24.09.2017 - KRJ Champions 2017 tunnelmia

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Osallistuimme ensimmäistä kertaa Hukkapuron poppoolla nelipäiväisiin KRJ Champions kilpailuihin. Jo etukäteen oli tiedossa, että kilpailu tulisi olemaan kovatasoinen ja erityisen jännittävän siitä teki karsintasysteemi, jossa vain parhaat etenevät jatkoon. Vaikka yhtään titteliä ei tällä kertaa tullutkaan meille Hukkapuroon, olimme kuitenkin varsin tyytyväisiä kilpailuiden tulokseen. Erityisen hienoa oli myös nähdä kasvattimme Chocolatte Wolf palkittiin KRJ Senior Champion ja KRJ Supreme Champion titteleillä ja Wolf’s Outro KRJ Reserve Champion tittelillä. Jotain siis kasvatustyössä on selvästi kohdallaan.

Ensimmäinen kilpailupäivä sujui vielä suurimmaksi osin hieman lämmitellessä. Päivän hienoimman suorituksen teki Wolf’s Slash joka ylsi Young Champion luokan voittoon prosentein 74,706%, Seinor Champion luokassa myös Oldfinion Don Miro nappasi sijoituksen prosentein 77,647% ollen kovatasoisen luokan kolmas. Hevosistamme Hollywood Hills oli ainoa, joka karsiutui jo ensimmäisenä päivänä. Tamma säikkyi jotain tuomaripäädyssä niin paljon, että keskittyminen suoritukseen oli hyvin vaikeaa. Hollynkin kanssa kuitenkin saatiin hyväksytty suoritus 57,647% mutta se ei valitettavasti riittänyt jatkoon nuorten hevosten kovatasoisessa luokassa.

Toinen päivä sujui nuorten osalta hienosti, kun Rockford Wolf, Wolf’s Slash ja Innuendo STC ylsivät kaikki yli 70% tulokseen. Rockford sijoittui luokassa kuudenneksi ja Slash sekä Nadine mahtuivat myös kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Maudin kanssa karsiuduimme täpärästi jatkosta, mutta suoritus olikin ollut mielestäni varsin epätasainen ja tuomariston pisteet siihen nähden armolliset. Varsinaisessa KRJ Champion luokassa jokainen hevosistamme paransi suoritustaan ja Wolf’s Almond (80,238%, 3. sija) ja Oldfinion Felissaar (74,524%) nappasivat hienosti ruusukkeet. Sernioreiden luokassa hevosemme suoriutuivat myös tasaisen varmasti, mutta parannettavaa jäi. Aamusta asti hieman jäykältä ja vaisulta tuntuneen Spectren suoritus jäi tasolleen hyvin vaatimattomaksi ja kilpailut orin kanssa päättyivätkin tähän päivään.

Kolmantena päivänä alkoi varsinkin nuorissamme jo tuntua pieni kilpailuväsymys. Yllättäen Innuendo STC pärjäsi tänään parhaiten päästen kahdenkymmenen parhaan joukkoon ja Wolf’s Slash sinnitteli vielä jatkoon 65,754% tuloksella. Rockfrod Wolfin suoritus oli hieman rikkonainen ja kiristyvässä kilpailussa se maksoi finaalipaikan. Champion luokassa kahtena ensimmäisenä päivänä alisuoriutunut Snakepit Wolf nousi vihdoin omalle tasolleen ja sijoittui luokassa kolmanneksi prosentein 78,333%. Myös Oldfinion Felissaar jatkoi varmasti eteenpäin kahdenkymmenen parhaan joukossa. Edellisenä kilpailupäivänä loistavan suorituksen tehnyt Wolf’s Almond, Wolf’s Mocha Moment ja Rockabilly Wolf karsiutuivat kuitenkin valitettavasti kaikki. Vaikka ratsastetut radat olivat perushyviä, ei suoritukset riittäneet enää finaalipäivään. Sama alavire jatkui myös senioriluokissa kun Céline Wolf selvitti ainoana tiensä jatkoon kohtuullisella 66,875% tuloksella. Tasaisesti tulosta tehneet Chocolate Chip ja Dark Calibra CTN tekivät tänään kilpailuiden kehnoimman ratansa ja samoin kuin vahvasti aloittanut Oldfinion Don Miro. Päivän tuloksia katsellessa kokemattomuus näistä karkeloista näyttikin hieman kostautuvan ja palautumisessa tuntui olevan ongelmia hieman jokaisella tiimissämme.

Finaalipäivä huipentui nuorten osalta musiikin tahdissa ratsastettavaan Kür-luokkaan, missä Wolf’s Slash oli 12. prosentein 65,952% ja Innuendo STC 63,571%. Vaikka sijat jäivätkin suhteellisen kauas, olin hyvin tyytyväinen nuortemme suorituksiin ja erityisesti Nadinen tasaiseen varmuuteen päivästä toiseen. Pääsarjassa Snakepit Wolf järjesti pienen yllätyksen sijoittumalla kolmanneksi prosentein 79,000%. Orin kanssa alkusarja oli tuntunut hyvin takkuiselta, mutta kaksi viimeistä kilpailua olivat nostaneet orin jälleen omalle tasolleen. Myös Oldfinion Felissaar teki hyvän suorituksen kahdenkymmenen parhaan joukkoon prosentein 64,600%. Senioreiden sarjassa omassa tiimissämme kilpaillut Céline Wolf ei ollut aivan parhaimmillaan ja olosuhteisiin nähden prosentit 66,333% ja 13. sija olivatkin kelpo suoritus. Jännitettävää ja juhlittavaa luokassa kuitenkin riitti, sillä Chocolatte Wolf ja Wolf’s Outro ottivat lopulta luokassa kaksoisvoiton. Muutenkin kilpailuiden aikana oli ilo seurata vahvaa Hukkapurolaisten edustusta läpi kilpailuiden.