Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Vagabond

"Vallu"

VH16-048-0043


westfalen, ori
ruunikko, 173 cm
s. 07.08.2013

Maahantuoja Pierre, VRL-10531
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © ransu.kuvat.fi,

Kuollut 6.4.2018

Prime Sporthorsesin maahantuoma Vagabond oli jälleen kerran varsinainen löytö Hukkapuron hevosvalikoimaan. Westfalen kantakirjaa edustava ori on nimittäin upea kouluratsu ja myöskin haka valjakkoajossa. Niinpä monipuolinen ori olikin juuri omiaan tuomaan uutta verta Hukkapuron fwb-jalostukseen. Vaikka luonteeltaan Vallu ei ole mitenkään helpoimmasta päästä, on se loppujen lopuksi varsin asiallinen kaveri, jonka kanssa kokenut hevosihminen varmasti pärjää, kunhan ei vain ala arkailla.

Vagabond on ryhdikäsliikkeinen, massiivinen ja erittäin määrätietoinen hevonen, joka vaatii käsittelijältään päättäväisyyttä, kokemusta ja taitoa. Orin kunnioitus täytyy ansaita, tai tämä viis veisaa ihmisen haluista ja käskyistä. Niinpä mahtipontisen orin lähettyvillä ei saa näyttää pelkoa, jonka hevonen aistii helposti ja käyttää nopeasti hyväkseen. Kunhan Vallun kanssa osaa toimia, on ori kuitenkin varsin mutkaton tapaus, jonka kanssa perushoitotoimenpiteet sujuvat jouhevasti.

Vallu on ratsuna hyvin menevää sorttia, mutta jarrut kyllä löytyykunhan niitä osaa käyttää. Saksassa koulutuksensa saanut ori vaatii hyvin määrätietoista otetta ja välillä voimakkaitakin apuja, jotta sen saa kuulolle. Liian herkän ja varovaisen ratsastajan kanssa ori lähtee nimittäin helposti jyräämään mielensä mukaan sinne, minne itse haluaa. Kuten hoidettaessa, myös ratsuna Vallu on varsin mutkaton tapaus, kunhan sitä oppii käsittelemään. Alun totuttelun jälkeen ori suorittaakin tasaisen varmasti siltä pyydetyt asiat.

Myös valjakkoajossa Vallu vaatii kokeneen kuskin, jotta sen kanssa on mahdollista kyetä tarkkaan ja hallittuun suoritukseen. Vaunujen edessä Vallu nimittäin kuumuu melko helposti ja vauhtia kyllä löytyy, ellei kuski ota tilannetta haltuun heti alkuunsa. Määrätietoisen ja kylmäpäisen kuskin kanssa Vallu osaa kyllä käyttäytyä edukseen ja selvitä haastavistakin valjakkoajoradoista.

Vallu on varsin kokenut matkustaja, jonka lastaaminen sujuu yleensä vauhdilla, mutta sujuvasti. Niinpä orin kanssa saakin olla valppaana, ettei hötäkässä satu mitään haavereita, mutta koskaan ongelmana ei ole ollut se, etteikö Vallua saisi kuljetuskoppiin sisälle. Kilpailupaikalla Vallu on varsin oma itsensä, eikä sen käytös kilpailuissa juuri eroa käytöksestä kotona. Verryttelyalueella saa olla tarkkana, ettei Vallun keskittyminen siirry liikaa muiden hevosten kyttäämiseen. Radalla ori pyrkii aina parhaaseen ja nauttii selvästi esiintymisestä. Kilpahevosena Vallu onkin aivan rautainen ammattilainen.


Sukutaulu

i. Vicaro evm
westf-ori, 172 cm, ruunikko
ii. Venraux evm
westf-ori, 172 cm, punaruunikko
ie. Ledille evm
westf-tamma, 168 cm, ruunikko
e. Odilla evm
westf-tamma, 169 cm, tummanruunikko
ei. Oliver evm
westf-ori, 171 cm, ruunikko
ee. Clonella evm
westf-tamma, 167 cm, mustanruunikko

Sukuselvitys

i. Vicaro on luonteikas, mutta osaava kouluratsu, joka on tehnyt kauratyönsä GP-tason kilpailijana. Ori syntyi Saksassa, mutta on kilpaillut paljon myös muualla Euroopassa, voittaen mm. EM-kilpailut kertaalleen nuorempana. Ruunikko ori edustaa westfalen-kantakirjaa ja on ollut siitoskäytössä vain saman kantakirjan sisällä periytyen itsekin siitä puhtaasti. 172-senttinen Vicaro myytiin nelivuotiaana osaavalle kouluratsastajalle, joka etsi tulevaisuuden tähteä, mutta ei olisi voinut arvatakaan millaisen kultakimpaleen on käsiinsä saanut. Nuorena voitetun EM-kilpailun jälkeen tästä kuitenkaan tuskin oli enää epäilystä ja ori on tämän lisäksi sijoittunut useissa kilpailuissa. Ruusukerivi on pitkä kuin nälkävuosi, mutta sellaiseksi nälkäkurjeksi ei välttämättä massiivista ja erittäin hyvän ruokahalun omaavaa oria voi kutsua. Myös muutamassa näyttelyasiakirjassa on mainittu, että ori on esitetty hieman tuhdissa kunnossa, joka lienee myös vaikuttanut kantakirjapalkintoon, joka on jäänyt kuvien perusteella suhteellisen hyvän rakenteen ansioillakin vain kolmoseen. Luonteikas, mutta koulupuolella kyvykäs ori on periyttänyt useita hyväliikkeisiä kouluhevosia, joista on valjakkoemän kanssa ollut myös hyviä suorittajia valjakkoajon puolelle ja niitä on käytetty myös suomalaiseen puoliverijalostukseen. Vicaro viettelee kilpailijallaan ansaittuja eläkepäiviä Saksassa.

ii. Venraux periytyy Vicaron tavoin westfalenhevosista ja sen molemmat vanhemmat ovat kilpailleet sekä koulua että valjakkoajossa. Venraux itse on kilpaillut pääpainonaan koulua, vaikka sekin on valjakkoon kyllä aikanaan koulutettu. Uudella omistajalla vain ei ollut kiinnostusta lajin suuntaan. Näyttävät liikkeet omaava punaruunikko sukkajalka kantakirjattiin II palkinnolle ja ori on ollut käytössä westfalenjalostukseen parinkymmenen varsan verran. Niistä suuri osa on kilpaillut kouluratsuina GP-tasolla isänsä perässä, mutta muutamia "eksynyt" myös valjakkoajon saloihin. 172-senttinen ori oli luonteeltaan temperamenttinen, mutta suorittajana kuitenkin yhteistyöhaluinen ja orina helppo matkakumppani.

ie. Ledille oli ruunikko 168-senttinen westfalentamma, joka kilpaili intermediate-tasolla kouluratsuna periytyen GP-tason kouluhevosista kotimaassaan Saksassa, jossa se oli myös siitoskäytössä kisauransa ohessa. Piirtopäinen Ledille oli erittäin hyvä emätamma ja muutenkin luonteeltaan hyvin lunkki ja kiltti. Se piti lapsista ja toimikin usein kisaajansa lasten harrastekaverina ja hoitohevosena. Myös kilpailupaikoilla Ledille osasi ottaa hommansa rauhassa ja keskittyi aina täysillä, vaikka ratsastajaa olisi jännittänyt. Vanhemmalla iällä, kisauransa jo päätettyään tamma toimi myös suunnannäyttäjänä lapsilla kisauraa aloitellessa ja starttasi ylivoimaisin voitoin muutamia helppoja luokkia vielä parikymppisenä. Ledille jäi siitoskäytöstä pois 18-vuotiaana ja oli siihen mennessä periyttänyt kahdeksan kouluvarsaa, joista yksi kilpaili myös valjakossa kohtalaisin tuloksin. Ledille jouduttiin lopettamaan, kun kotitila myytiin tilan vanhan omistajaparin muuttaessa vanhainkotiin, tamma oli tuolloin varmasti jo lähempänä kolmeakymmentä kuin kahtakymmentä vuotta.

e. Odilla myytiin 4-vuotiaana uudelle omistajalleen kouluratsuksi ja alusta asti tamma osoitti tekevänsä hyvää tulosta vaikeissa luokissa. Lopulta kisaura johti kohti vääjäämätöntä ja Odilla voitti kahtena vuonna peräkkäin maansa mestaruudet kouluratsastuksessa. Odilla syntyi ja kasvoi Saksassa, mutta on kilpaillut myös naapurimaissa jonkin verran ja myös sen jälkeläisiä on halukkaasti ostettu ulkomaille sekä käytetty mm. suomalaiseen puoliverijalostukseen. Tummanruunikko tamma oli kokonaan merkitön ja on periyttänyt tätä tummaa väritystään monelle varsalle. Kaikkiaan jälkeläisiä tammalta jäi koulupuolelle uraa uurtamaan viisi ja sen lisäksi valjakkoajoon niistä kilpailemaan yksi. Westfalen-kantakirjaa edustava Odilla on ollut käytössä vain oman kantakirjan sisällä ja myös sen vanhemmat edustavat samaa kantakirjaa. 169-senttinen tamma lopetettiin jalkavaivojen myötä, kun vuoden kuntoutus ei tuottanut haluttua tulosta.

ei. Oliver oli ruunikko 171-senttinen westfalenori, joka voitti useita arvokilpailuja kouluratsuna ja toimi myös erinomaisesti valjakkoajossa omaten näyttävät askeleet, joista oli toki etunsa myös kouluratsuna. Oliver periytti varsoilleen ripauksen pippurista luonnetta, mutta tietyllä tavalla kuitenkin hyvääkin perusluonnetta ja käsiteltävyyttä, vaikka sen jälkeläiset enemmän tai vähemmän machoja olivatkin.. Oliverin vanhemmat ovat kilpailleet sekä koulua että valjakkoa ja emä on kantakirjattu II palkinnolle. Oliver ei kantakirjassa ole, mutta sen viidestä jälkeläisestä neljä on kantakirjattuja. Oliver kuoli auto-onnettomuudessa klinikkareissulta kotiin ollessaan muistaakseni vain kaksitoistavuotias, joten siitos- ja kilpailu-ura jäi vielä kesken pahasti. Onneksi ori oli kuitenkin ehtinyt jo jonkun verran nimeä saavuttamaan ja orivarsa jatkoi sen sukua hyvällä menestyksellä maailmankartalle.

ee. Clonella oli mustanruunikko 167-senttinen koulutamma, joka kilpaili GP-tason lisäksi vanhempana tammana opetusratsuna helpommissa luokissa myös sijoittuen. Clonella periytyy westfalenhevosista, jotka ovat kilpailleet kouluratsuina ja isällä on myös satunnaisia valjakkoajon sijoituksia. Clonella on ollut pitkän kilpailu-uransa vuoksi vähänlaisesti käytössä siitokseen, mutta ne muutamat varsoista, jotka ovat kisauralle lähteneet ovat tehneet hyvää työtä ja tuoneet kunniaa emänsä nimelle. Clonella periytyy hieman vähemmän tunnetusta suvusta suvullisesti, vaikka vanhemmilla kisatuloksia onkin. Tämä on myöskin ollut syynä siihen, ettei tammaa ole haluttu käyttää hirveästi siitokseen, että suku myös pysyisi harvinaisempana ja puhtaana, sen suvusta kun ei löydy yhtään rodun kantahevosten ulkopuolelta tänäkään päivänä. Clonellan jälkeläiset ovat myös olleet siitoskäytössä vain rajoitetusti ja sukua tarkkaan tutkien. Clonella tiedettiin luonteeltaan hieman haasteellisena, sitä ei tiedetä oliko osasyynä tammalta vanhempana löydetty vatsahaava, joka oli jäänyt hoitamatta muutenkin haastavan luonteen piikissä, "sellainen kun tamma oli aina ollut".

Sukuselvityksen kirjoittanut Jannica

Jälkeläiset

Rosegold Wolf
fwb-tamma
s.05.09.2017
e. Rohanda
Vintage Wolf
westf-tamma
s.01.09.2017
e. Maud
Vandale Lee
hann-ori
s.16.03.2018
e. Applemania

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, vaativa valjakko

Vallu kilpailee tavallisissa kilpailuissa!

Sijoituksia yhteensä 47

29.07.2015 KRJ Grand Prix 4/30
24.07.2015 KRJ Grand Prix 3/30
21.07.2015 KRJ Grand Prix 1/30
29.06.2015 KRJ Grand Prix 5/30
28.06.2015 KRJ Grand Prix 1/30
24.06.2015 KRJ Grand Prix 2/30
23.06.2015 KRJ Grand Prix 3/30
17.06.2015 KRJ Grand Prix 5/30
16.06.2015 KRJ Grand Prix 2/30
12.06.2015 KRJ Grand Prix 2/30
11.06.2015 KRJ Grand Prix 1/30
11.06.2015 KRJ Grand Prix 1/30
11.06.2015 KRJ Grand Prix 2/30
10.06.2015 KRJ Grand Prix 5/30
10.06.2015 KRJ Grand Prix 2/30
10.06.2015 KRJ Grand Prix 4/30
09.06.2015 KRJ Grand Prix 4/30
09.06.2015 KRJ Grand Prix 5/30
09.06.2015 KRJ Grand Prix 4/30
08.06.2015 KRJ Grand Prix 5/30
03.06.2015 KRJ Grand Prix 2/30
02.06.2015 KRJ Grand Prix 2/30
02.06.2015 KRJ Grand Prix 1/30
30.05.2015 KRJ Grand Prix 4/30
30.05.2015 KRJ Grand Prix 3/30
26.05.2015 KRJ Grand Prix 1/30
23.05.2015 KRJ Grand Prix 2/30
20.05.2015 KRJ Grand Prix 5/30
20.05.2015 KRJ Grand Prix 5/30
14.05.2015 KRJ Grand Prix 4/30
06.05.2015 KRJ Grand Prix 5/30
04.05.2015 KRJ Intermediate II 1/30
01.05.2015 KRJ Grand Prix 3/30
13.01.2016 KRJ Grand Prix 5/30
04.01.2016 KRJ Grand Prix 2/60
03.01.2016 KRJ Grand Prix 7/60
26.05.2015 KRJ Grand Prix 4/30
03.05.2015 KRJ Grand Prix 1/30
20.09.2016 KRJ Grand Prix 4/30
13.09.2016 KRJ Grand Prix 5/30
12.09.2016 KRJ Grand Prix 4/30
12.09.2016 KRJ Grand Prix 3/30
07.09.2016 KRJ Grand Prix 3/30
06.09.2016 KRJ Grand Prix 1/30
06.09.2016 KRJ Grand Prix 2/30
05.09.2016 KRJ Grand Prix 3/30
05.09.2016 KRJ Grand Prix 3/30



VVJ sijoitukset (21kpl)
26.02.2017 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 5/30
23.02.2017 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 3/30
01.02.2017 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 6/40
31.01.2017 kutsu Vaativa tarkkuuskoe, yksilö 5/40
30.01.2017 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 2/40
26.01.2017 kutsu Vaativa tarkkuuskoe, yksilö 6/40
24.01.2017 kutsu Vaativa tarkkuuskoe, yksilö 1/40
19.01.2017 kutsu Vaativa tarkkuuskoe, yksilö 1/40
28.12.2016 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 4/30
25.12.2016 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 2/30
22.12.2016 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 4/30
10.12.2016 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 1/50
09.12.2016 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 5/50
05.12.2016 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 6/50
01.12.2016 kutsu Vaativa tarkkuuskoe, yksilö 5/50
01.12.2016 kutsu Vaativa koulukoe, yksilö 7/50
03.10.2016 kutsu Vaativa yhdistetty, pari 3/18
02.10.2016 kutsu Vaativa yhdistetty, pari 1/18
11.08.2015 KK Reiter, Vaativa kestävyyskoe, pari 1/8
02.08.2015 KK Reiter, Vaativa kestävyyskoe, pari 1/8
31.10.2015 Wyat Shetlands, Vaativa yhdistetty, pari 2/42 VVJ-cup!

Saavutukset

10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment
Bronze Award
6+4½+8½+9½+3+8+4½+5½+7 (62,778%)


Päiväkirja

07.08.2016 - Uusia hevosia

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Prime Sporthorsesin Pierre on ansainnut paikkansa yhtenä luottohevoskauppiastani, mitä tulee ulkomaan tuonteihin. Hänellä nimittäin tuntuu olevan ylivoimainen kyky löytää upeita timantteja, kuten holstein orimme Spectre ja trakehner tammamme Venganza. Myös Prime Sporthorsesin kasvateista meillä on vain hyviä kokemuksia, mutta se onkin jo täysin toinen juttu. Kun Pierre mainosti uusia myynnissä olevia tuontihevosia, olin jälleen kerran innoissani. Vaikka suurin osa hevosista olikin tällä kertaa toinen toistaan hienompia estetykkejä, en minäkään vannoutuneena kouluratsastajana joutunut pettymään. Myytävistä hevosista nimittäin löytyi kaksi upeaa westfalen oria, Vagabond ja Lozenge, sekä aivan ihastuttava kimo hannovertamma Texasena. Kaikilla hevosilla oli jo jonkin verran näyttöjä kilparadoilta ja Texasena oli kaiken lisäksi varsonut kaksi lupaavaa varsaa. Niinpä jälleen kerran tulevaisuudelta voi odottaa paljon näiden hevosten kohdalla.

Kaikki kolme hevosta on syntynyt Saksassa ja saanut pätevän ratsukoulutuksen, joten peruskäytöstavat olivat kolmikolla hallussa, vaikka Vagabond väläyttelikin heti myös itsepäistä luonnettaan. Onneksi orikaksikko oli jo pitkään ollut toistensa karsinanaapureita ja tarhakavereita, joten vieraista oreista hermostuva Lozenge sai olla rauhallisin mielin. Muuten jokaiselle hevoselle olisi pitänyt olla oma kuljetusauto, nyt selvisimme kahdella. Texasenaa kun ei luonnollisesti uskaltanut orikaksikon kanssa laittaa samaan tilaan. Näillä järjestelyillä matka sujui rauhallisesti ja matkustamiseen tottuneet hevoset eivät olleet moksiskaan siirtymisestä Prime Sporthorsesista Hukkapuroon. Nyt hevoset saavat kotiutua rauhassa ennen kuin niiden kanssa aletaan pikkuhiljaa kartoittamaan takaisin kilparadoille paluuta. Erityisen innostunut olen siitä, että Lozenge ja Vagabond on koulutettu molemmat myös valjakkoajoon, joten varmasti orit pääsevät jossain vaiheessa esiintymään myös vaunujen eteen.