Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Maud

"Maud"

VH17-048-0004


westfalen, tamma
ruunikko, 166 cm
s. 27.10.2016

Maahantuoja Greta Hanssen
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KTK-II, KRJ-II

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Michigan Sport Horses,

Kuollut 5.1.2019

Kun olin aikani etsinyt oreillemme suvullisesti sopivaa, koulupainotteista ja mielellään myös valjakkoajoa taitavaa westfalen tammaa, tulin siihen tulokseen, että sopivan hevosen löytäminen oli aikamoinen haaste. Kun tutut ja tuttujen tutut hevoskasvattajat oli kyselty läpi, oli aika ulottaa katse kauemmaksi. Lopulta löysin etsimäni tanskalaisen hevoskasvattajan Greta Hanssenin omistuksessa. Maud niminen tamma oli vielä nuori ja raaka, mutta tutustuttuani sen sukuun tarkemmin olin heti vakuuttunut näkemästäni. Valitettavasti Greta ei kuitenkaan ollut kovin innostunut ajatuksesta, että liisaisin Mauden yhden varsan ajaksi, sillä nainen halusi saada tamman myytyä pikimmiten. Niinpä pitkän väännön jälkeen olin taas yhtä hevosta rikkaampi, kun Maud muutti Hukkapuroon.

Maud on kaiken kaikkiaan todella hyväkäytöksinen ja selväpäinen tamma, jota on helppo käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa. Vaikka laivamatka Tanskasta Suomeen oli Mauden ensimmäinen, oli tamma yksi rauhallisimmista matkustajista. Nykyäänkin Maud suhtautuu matkustamiseen tyynesti kuin viilipytty ja on lastatessa oikea malliesimerkki. Gretan luona tammaa oli selvästi käsitelty paljon aivan varsasta asti, joten se suhtautui ihmisiin uteliaan ennakkoluulottomasti myös uudella kotitallilla. Vieraiden hevosten seurassa Maude sen sijaan on hieman arka ja epävarma, joten tammalle on annettava reilusti aikaa, kun sitä tutustuttaa uusiin hevostuttavuuksiin.

Mauden kanssa on helppo viihtyä, sillä yleensä tamma käyttäytyy rauhallisesti ja kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta. Harjaustuokioissa aika kuluu kuin siivillä, sillä lempeään utelias Maud on varsin viihdyttävää seuraa. Jostain syystä Mauden kanssa usein löytää itsensä höpöttelemässä tammalle päivän kuulumisia ja viimeisimpiä tallijuoruja samalla kun tammaa puunaa ja puhdistaa. Taluttaessa Maud kulkee varsin ripeästi ja saattaa jättää omissa ajatuksissaan liian hitaasti lampsivan hoitajan jälkeensä. Jos tamma pääsee irti, jää se kuitenkin yleensä hölmistyneenä vain paikoilleen odottamaan, että se otetaan kiinni.

Ratsuna Maud on varsin reipas ja eteenpäinpyrkivä. Se kuitenkin kuuntelee herkästi ratsastajan apuja ja pyrkii tekemään parhaansa ratsastajaa miellyttääkseen. Jos ratsastaja kuitenkin pyrkii jatkuvasti hidastamaan ja jarruttamaan saattaa Maud turhautua ja lähteä juoksemaan kahta kovempaa. Niinpä Mauden kanssa onkin osattava antaa tamman edetä omaa reipasta tahtia ja pyrkiä löytämään rauhallisuus tehtävien tekemiseen enemminkin kokoamisen kuin jatkuvan ohjissa roikkumisen kautta. Oikean ratsastajan kanssa Maudesta löytyy potentiaalia aina GP-tasolle saakka.

Gretan luona Maud oli päässyt aloittelemaan opettelua myös kärryjen edessä kulkemiseen, joten silloin tällöin Maud pääsee esiintymään myös valjakkoajossa. Vaikka pääasiassa tamman kanssa kärrylenkit ovatkin vain mukavaa vaihtelua kouluratsastuksen treenaamiselle, on tamma päässyt kilpailemaan noviisi-tasolla. Maud on kärryjen edessä varsin samanlainen kuin ratsunakin, vauhtia löytyy, eikä ohjista saa jäädä roikkumaan liikaa tai jarrut katoavat lopullisesti. Pääasiassa Maud on kuitenkin helppo ohjastettava, joka kuuntelee tarkasti ohjeita ja selviää ketterästi erilaisista radoista.

Kilpailupaikoilla Maud on kuin kotonaan, eikä uudet paikat ja ympärillä oleva häly vaikuta siihen juuri mitenkään. Ainoastaan vieraat hevoset saattavat saada tamman jännittymään, varsinkin jos esimerkiksi verryttelyalue on kovin ruuhkainen. Tällöinkin Maud kuitenkin rentoutuu viimeistään päästessään suorittamaan rataa omassa rauhassaan.


Sukutaulu

i. Adler v. Althaus evm
westf-ori, 169 cm, ruunikonkimo
ii. Astor v. Althaus evm
westf-ori, 170 cm, ruunikko
ie. Kreszentia evm
westf-tamma, 164 cm, rautiaankimo
e. Malwine evm
westf-tamma, 165 cm, musta
ei. Erhard evm
westf-ori, 165 cm, mustankimo
ee. Melsbach Elke evm
westf-tamma, 164 cm, ruunikko

Sukuselvitys

i. Adler v. Althaus on näyttävä 169cm ruunikonkimo westfalen, joka on esiintynyt edukseen erityisesti valjakkoajossa. Ori on Gestüt Althausin, pitkänlinjan saksalaissiittolan kasvatti jo kolmannessa polvessa ja merkittävä osa siittolan historiaa, sillä se on tallin ensimmäisiä huipulle nousseita valjakkohevosia, sillä sukupolvenvaihdoksen jälkeen jalostuksen painopiste on Althausissa siirtynyt kouluratsuista valjakkoajoon. Jalostuskäytössä Adler on ollut vielä toistaiseksi varsin säästeliäästi, mutta kilpailu-uran loputtua oria varmasti odottaa ura siitosorina, sillä jo nyt ensimmäiset orin jälkeläiset ovat tehneet lupaavaa tulosta niin kouluradoilla kuin valjakkoajossa.

ii. Astoe v. Althaus on yksi Gestüt Althausin tunnetuimpia jalostusoreja. 170cm korkea, I-palkinnolla kantakirjattu ruunikko on yksi tallin suurimmista ylpeydenaiheista. Ori kilpaili aikanaan kouluratsastuksessa Grand Prix-tasolla ja jätti kymmenittäin jälkeläisiä, joista menestyneimmät ovat nousseet kouluradoilla ja samalle tasolle. Nykyään ori viettää ansaittuja eläkepäiviä edelleen Althausin omistuksessa, muttei astu enää tammoja. Nuorempana Althaus oli tunnettu varsin voimakkaasta ja omapäisestä luonteestaan, mutta vanhemmiten orista on sukeutunut hyväkäytöksinen ja kohtelias herrasmies.

ie. Kreszentian sukujuuret vievät Puolaan, missä rautiaankimo 164cm korkea tamma on syntynyt ja elänyt suurimman osan elämästään. Tamman on kasvattanut puolalainen valjakkoajovalmentaja Leszek Pawlowski, jolta tamma ostettiin Marcus Althausille, kun tämä innostui valjakkoajosta teini-ikäisenä. Kreszentian kanssa Marcus kilpaili valjakkoajossa parhaimmillaan vaativalla tasolla ja osittain tämän tamman ansiota varmasti onkin, että Marcuksen noustua johtoon Gëstut Althaus kasvattaa nimenomaan valjakkohevosia. Kreszentian astuttaminen tallin tähtiorilla Astoe v. Althausilla oli todennäköisesti enemmän tunteella kuin järjellä tehty päätös, mutta se kannatti. Adlerin lisäksi Kreszentialla on neljä varsaa, joista kaksi on päätynyt takaisin juurilleen Puolaan jalostuskäyttöön ja loput asuvat Saksassa.

e. Malwine on tanskalaisen kouluratsastajan Greta Hanssenin omistama musta, 165cm korkea westfalen tamma. Hanssen on kilpaillut tamman kanssa kouluratsastuksessa parhaimmillaan Intermediate II luokissa ja startannut myös muutamat kilpailut valjakkoajossa noviisiluokissa Gretta Hanssenin miehen Ralfin ohjastamana. Malwine asuu Hanssenien pienellä kotitallilla ja kilpailuradoilta tamma on jo siirtynyt eläkkeelle. Nykyään tamman arki koostuukin omistajan mukaan lähinnä laitumella lihomisesta ja satunnaisilla kärrylenkeillä hölköttelystä. Maud on yksi kolmesta Malwinen varsasta. Maudin vanhempi täyssisko Magda asuu Hanssenien luona, missä tamma on noussut Gretan ykköskisaratsuksi.

ei. Erhard oli 165cm korkea mustankimo westfalenori. jolta odotettiin paljon, sillä orin suvusta löytyi varmasti kaikki aikansa halutuimmat nimet, mitä kouluratsujalostukseen tuli. Erhard kuitenkin loukkaantui jo 3-vuotiaana orilaitumella, eikä siitä koskaan tullut kilpahevosta, jota siitä odotettiin. Upean sukunsa takia orille kuitenkin riitti kysyntää jalostuksessa ilman kilpailunäyttöjäkin ja varsoja orille kertyi parisenkymmentä, joista muutama on noussut odotetusti aina GP-luokkiin asti. Ori lopetettiin 22-vuotiaana pitkälle edenneen kimosyövän takia.

ee. Melsbach Elke oli 164cm korkea ruunikko westfalentamma, joka vietti koko elämänsä Melsbach Studissa siitostammana. Luonteeltaan kiltti ja rauhallinen tamma toimi siittolan tyttären ratsuna ja tämä starttasikin tamman kanssa muutamissa seurakilpailuissa. Potentiaalia tammalta olisi todennäköisesti löytynyt pidemmällekin, mutta Elken kanssa päätettiin keskittyä ennemmin siitostamman uraan. Elkeltä jäikin maailmaan kaksitoista varsaa, joista varsinkin tammavarsoja on käytetty myös paljon jalostuksessa. Elke lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

Jälkeläiset

Lilo Wolf
westf-tamma
s.03.03.2017
i. Lozenge
Vintage Wolf
westf-tamma
s.01.09.2017
i. Vagabond
Neverending Story
kwpn-ori
s.14.11.2017
i. Neverending Land

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, noviisi valjakko

Maud kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

NJ:n alaiset näyttelyt 18.10.2017 Hukkapuro muut puoliveritammat 2/12 (irtoSERT)

Saavutukset

10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment
Bronze Award
3½+9½+7+6½+8½+7+7½+3½+5½ (65,000%)

15.02.2018 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
7,5 + 40 + 20 + 20 + 9 = 96,5 p. / KRJ-II - tilaisuus)

20.03.2018 Kantakirjattu II-palkinnolla
(19 + 19 + 18 + 18 = 74p. - tilaisuus)


Päiväkirja

24.09.2017 - KRJ Champions 2017 tunnelmia

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Osallistuimme ensimmäistä kertaa Hukkapuron poppoolla nelipäiväisiin KRJ Champions kilpailuihin. Jo etukäteen oli tiedossa, että kilpailu tulisi olemaan kovatasoinen ja erityisen jännittävän siitä teki karsintasysteemi, jossa vain parhaat etenevät jatkoon. Vaikka yhtään titteliä ei tällä kertaa tullutkaan meille Hukkapuroon, olimme kuitenkin varsin tyytyväisiä kilpailuiden tulokseen. Erityisen hienoa oli myös nähdä kasvattimme Chocolatte Wolf palkittiin KRJ Senior Champion ja KRJ Supreme Champion titteleillä ja Wolf’s Outro KRJ Reserve Champion tittelillä. Jotain siis kasvatustyössä on selvästi kohdallaan.

Ensimmäinen kilpailupäivä sujui vielä suurimmaksi osin hieman lämmitellessä. Päivän hienoimman suorituksen teki Wolf’s Slash joka ylsi Young Champion luokan voittoon prosentein 74,706%, Seinor Champion luokassa myös Oldfinion Don Miro nappasi sijoituksen prosentein 77,647% ollen kovatasoisen luokan kolmas. Hevosistamme Hollywood Hills oli ainoa, joka karsiutui jo ensimmäisenä päivänä. Tamma säikkyi jotain tuomaripäädyssä niin paljon, että keskittyminen suoritukseen oli hyvin vaikeaa. Hollynkin kanssa kuitenkin saatiin hyväksytty suoritus 57,647% mutta se ei valitettavasti riittänyt jatkoon nuorten hevosten kovatasoisessa luokassa.

Toinen päivä sujui nuorten osalta hienosti, kun Rockford Wolf, Wolf’s Slash ja Innuendo STC ylsivät kaikki yli 70% tulokseen. Rockford sijoittui luokassa kuudenneksi ja Slash sekä Nadine mahtuivat myös kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Maudin kanssa karsiuduimme täpärästi jatkosta, mutta suoritus olikin ollut mielestäni varsin epätasainen ja tuomariston pisteet siihen nähden armolliset. Varsinaisessa KRJ Champion luokassa jokainen hevosistamme paransi suoritustaan ja Wolf’s Almond (80,238%, 3. sija) ja Oldfinion Felissaar (74,524%) nappasivat hienosti ruusukkeet. Sernioreiden luokassa hevosemme suoriutuivat myös tasaisen varmasti, mutta parannettavaa jäi. Aamusta asti hieman jäykältä ja vaisulta tuntuneen Spectren suoritus jäi tasolleen hyvin vaatimattomaksi ja kilpailut orin kanssa päättyivätkin tähän päivään.

Kolmantena päivänä alkoi varsinkin nuorissamme jo tuntua pieni kilpailuväsymys. Yllättäen Innuendo STC pärjäsi tänään parhaiten päästen kahdenkymmenen parhaan joukkoon ja Wolf’s Slash sinnitteli vielä jatkoon 65,754% tuloksella. Rockfrod Wolfin suoritus oli hieman rikkonainen ja kiristyvässä kilpailussa se maksoi finaalipaikan. Champion luokassa kahtena ensimmäisenä päivänä alisuoriutunut Snakepit Wolf nousi vihdoin omalle tasolleen ja sijoittui luokassa kolmanneksi prosentein 78,333%. Myös Oldfinion Felissaar jatkoi varmasti eteenpäin kahdenkymmenen parhaan joukossa. Edellisenä kilpailupäivänä loistavan suorituksen tehnyt Wolf’s Almond, Wolf’s Mocha Moment ja Rockabilly Wolf karsiutuivat kuitenkin valitettavasti kaikki. Vaikka ratsastetut radat olivat perushyviä, ei suoritukset riittäneet enää finaalipäivään. Sama alavire jatkui myös senioriluokissa kun Céline Wolf selvitti ainoana tiensä jatkoon kohtuullisella 66,875% tuloksella. Tasaisesti tulosta tehneet Chocolate Chip ja Dark Calibra CTN tekivät tänään kilpailuiden kehnoimman ratansa ja samoin kuin vahvasti aloittanut Oldfinion Don Miro. Päivän tuloksia katsellessa kokemattomuus näistä karkeloista näyttikin hieman kostautuvan ja palautumisessa tuntui olevan ongelmia hieman jokaisella tiimissämme.

Finaalipäivä huipentui nuorten osalta musiikin tahdissa ratsastettavaan Kür-luokkaan, missä Wolf’s Slash oli 12. prosentein 65,952% ja Innuendo STC 63,571%. Vaikka sijat jäivätkin suhteellisen kauas, olin hyvin tyytyväinen nuortemme suorituksiin ja erityisesti Nadinen tasaiseen varmuuteen päivästä toiseen. Pääsarjassa Snakepit Wolf järjesti pienen yllätyksen sijoittumalla kolmanneksi prosentein 79,000%. Orin kanssa alkusarja oli tuntunut hyvin takkuiselta, mutta kaksi viimeistä kilpailua olivat nostaneet orin jälleen omalle tasolleen. Myös Oldfinion Felissaar teki hyvän suorituksen kahdenkymmenen parhaan joukkoon prosentein 64,600%. Senioreiden sarjassa omassa tiimissämme kilpaillut Céline Wolf ei ollut aivan parhaimmillaan ja olosuhteisiin nähden prosentit 66,333% ja 13. sija olivatkin kelpo suoritus. Jännitettävää ja juhlittavaa luokassa kuitenkin riitti, sillä Chocolatte Wolf ja Wolf’s Outro ottivat lopulta luokassa kaksoisvoiton. Muutenkin kilpailuiden aikana oli ilo seurata vahvaa Hukkapurolaisten edustusta läpi kilpailuiden.