Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Sokerikuun Cha-Cha

"Cha"

VH14-011-0447


hannover, tamma
rautias, 161 cm
s. 28.08.2014

Kasvattaja Moon Sugar Ltd.
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-II

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan,

Kuollut 4.6.2017

Sokerikuun Cha-Cha on Moon Sugar Ltd.n toinen kasvatti, jonka isänä on Tuulian omistama hevonen. Jayde kertoi löytäneensä melko yllättäen Tuulian hevoset, joiden joukossa oli ties millaisia helmiä. Yksi näistä tapauksista oli KWB Salsa - Kinship Warmbloodsin hannoverkasvatti. Jayde tykästyi orin sukuun niin paljon, että lähti samantien etsimään tammaa omasta tallistani. Pienen mietinnän jälkeen orin morsiameksi saatiin Meriania CTB xx, äksy täysiverinen ja entinen laukkahevonen. Cha varttui Moon Sugarissa, missä se sai ratsukoulutuksensa ja aloitti kilpauransa. Aikuisen ikään ehtineenä Cha muutti meille Hukkapuroon siitostammaksi.

Onneksi Chan täysverisen emän tulisuus ei näy sen varsassa ollenkaan, vaan tamma on todellinen viilipytty. Cha laukkaa aina iloisesti laitumen portille vastaan, vieläpä korvat hörössä ja suhtautuu muutenkin ystävällisen avoimesti kaikkiin ihmisiin. Tamman kanssa toimiminen on helppoa, ei Cha rimpuile vastaan edes eläinlääkärin vastaanotolla. Toisinaan pitkien harjauskertojen aikana tamma saattaa tylsistyä ja alkaa nakertaa kaikkea mahdollista hoitajan hiuksista riimunnaruun. Pääasiassa Cha suhtautuu rauhallisesti myös muihin hevosiin mutta levoton ja hälyisä ympäristö saattaa saada tamman varautuneemmaksi. Chan kanssa tulevat toimeen ylipäätään kaikki, ellei nyt kirkuen tamman jalkoihin juokse.

Lennokas ja elastinen Cha on ratsastettavuudeltaan varsin mainio, etenkin kouluaitojen sisällä. Ilmavasti liihotteleva tamma on erinomainen ratsu aina vaikeisiin luokkiin asti, varsinkin Chan lisätty ravi ja koottu käynti ovat aivan omaa luokkaansa. Toisinaan kaikista kootumpien liikkeiden kanssa tamma saattaa hermostua liikaa, vaikka muuten Cha ei kuulu niihin aivottomiin kuumakalleihin. Vaikka eteenpäinpyrkiväisyyttä löytyy, palautuu tamma silti aina takaisin pienestäkin pidätteestä. Esteillä Cha toisinaan ei ole ihan yhtä kuuliainen, välillä ohjissa saa toden teolla roikkua. Etenkin sarjaesteillä puomit ja ratsastajat lentelevät.

Kilpailuissa Cha on virittyneempi kuin kotona ja vaatiikin kylmähermoisen käsittelijän, joka ei tamman touhotukseen lähde mukaan. Verryttelyissä tärkeää onkin saada Cha keskittymään ratsastajaansa, sillä tamman huomio herpaantuu helposti muihin ratsukoihin ja yleisöön. Jos valmistautuminen Chan kanssa ei ole mennyt nappiin, on tamma radalla helposti rauhaton ja helposti säikkyvä. Kunhan Chan on saanut verryttelyissä rennoksi ja keskittyneeksi sujuu ratakin yleensä hyvin. Tärkeää onkin siis pitää oma pää kylmänä ja hermot kurissa, vaikka tamma kävisikin kierroksilla. Jos Chan kanssa selviytyy palkintojenjakoon, saa odottaa laukkahevosjuurien väläyttelemistä kunniakierroksella, sillä Cha ottaa tilanteesta varmasti kaiken ilon irti.

Kirjoittanut Jayde, muokannut Otterley


Sukutaulu

i. KWB Salsa
hann-ori, 164 cm, ruunikko
KTK-II, KRJ-III
ii. Shining Copper Star
hann-ori, 167 cm, rautias
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-IV
iii. Shining Gold Star evm
iie. Paradiso evm
ie. KWB Rumba
hann-tamma, 162 cm, ruunikko
Ch, KTK-III, KRJ-IV
iei. Living Legend
hann-ori, 170 cm, rautias
iee. Tanzlehrerin
hann-tamma, 165 cm, ruunikko
KTK-II
e. Meriana CTB xx
xx-tamma, 165 cm, ruunikko
ei. Runaway Ruler CTB xx
xx-ori, 163 cm, ruunikko
eii. Running Wroom-Wroom xx
xx-ori, 169 cm, ruunikko
KTK-II
eie. Dawn Sovereign xx
xx-tamma, 162 cm, kimo
ee. Medinilla CTB xx
xx-tamma, 166 cm, rautias
eei. Memento Vivere xx
xx-ori, 165 cm, ruunikko
eee. Happy Birthday xx
xx-tamma, 166 cm, rautias

Jälkeläiset

Melody Wolf
fwb-tamma
s.15.10.2015
i. Barracode DIF
Chocolatte Wolf
fwb-ori
s.21.07.2015
i. Chocolate Chip
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
Reto von Lark
old-ori
s.10.06.2016
i. Rüdiger von Lark
Sirion Wolf
hann-ori
s.17.09.2016
i. Sigma Prime

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediate I, 100cm

Cha kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

15.07.2016 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
6 + 40 + 12,5 + 20 + 13 = 91,5 p. / KRJ-II - tilaisuus)


Päiväkirja

15.06.2016 - Maastoilua

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Ihana auringonpaiste houkutti jälleen kerran lähtemään maastoon pölyisellä kentällä tai hämärässä maneesissa pyörimisen sijasta. Onneksi treenisuunnitelmissa oli ollut muutenkin rennompi päivä, joten sain hyvällä omalla tunnolla suunnata Chan kanssa tallipihasta kohti kapeaa metsäpolkua. Pihassa sain houkuteltua mukaani myös Saaran, joka oli saanut liikutettavakseen Goldin. Saaraa ei yleensä kovin usein nähnyt hevosenselässä, mutta tyttö oli nyt pari päivää tuurannut erästä ratsuttajaamme, joka oli venäyttänyt ranteensa pudottuaan hevosenselästä. Ei vaatinut pitkääkään ympäripuhumista, että sain houkuteltua Saaran ja Goldin mukaan maastoretkelle.

Cha ja Goldi kulkivat rauhallisesti peräkkäin kapealla metsäpolulla, joka oli hyvää tasapainoharjoitusta hevosille epätasaisen pohjan ja kumpuilevan maaston ansiosta. Etenimme pääasiassa käynnissä, mutta hieman avarammilla pätkillä oli mahdollista myös ravata. Jutustelimme Saaran kanssa pääasiassa Hukkapuron arjesta ja mietimme hyväntuulisesti, kuinka mukavan rauhallista Hukkapuron arki oli viimeaikoina ollut, kun hevosten kilpailutus oli hieman vähemmällä ja kasvatustoiminnassakin oli menossa pieni tauko, jotta ehtisimme keskittyä meille kotiin jääneiden nuorien kouluttamiseen täydellä teholla. Saara oli samaa mieltä siitä, että pieni hengähdystauko oli tarpeen.

Pääsimme metsäaukealta pitkälle suoralle hiekkatienpätkälle ja päätimme ottaa laukkaa, sillä tie näytti tyhjältä. Nostin laukan ja Cha lähti innokkaasti liikkeelle. Goldi kuitenkin yllätti meidät molemmat ja lähti pinkomaan takaa Chan ohi, vaikka Saara yrittikin saada tamman pysymään takanamme. Tästähän Chan täsyverisgeenit aktivoituivat ja kilpailuvietti heräsi niin, että kiisimme loppujen lopuksi hiekkatien päähän kunnon laukkakilpailua. Se ei onneksi kumpaakaan meistä haitannut, sillä pohja oli hyvä samoin kuin näkyvyys pitkälle eteenpäin, joten tammat saivat revitellä vapaasti, kunnes vauhti lopulta alkoi lopulta luonnollisesti hidastua. Kotimatka takaisin tallille sujuikin leppoisasti ja tammat saivat kulkea rinnatusten pitkin ohjin. Molemmat olivat varsin tyytyväisen oloisia.

20.06.2016 - Syntymäpäiväratsastus

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Tänään pääsin pitämään hieman erilaista ratsastustuntia, kun aikanaan ratsastuskoulussa tutustunut pieni kaveriporukka tuli juhlistamaan porukkansa vanhimman 50-vuotissyntymäpäiviä. Neljän naisen porukasta jokaisella oli ratsastuskokemusta, joten toiveena olikin päästä kokeilemaan laadukkailla hevosilla vaativampia koululiikkeitä vaihteluksi tätiratsastajien puska ö harjoituksille, kuten minuun yhteyttä ottanut Hannele oli nauranut puhelimessa. Niinpä olinkin valikoinut tunnille osaavat, mutta kuitenkin suhteellisen helpot ratsut. Syntymäpäiväsankari Satu sai ratsukseen Nellin, kaikista kokenein ratsastaja Hannele Taikun, Taina Chan ja Suvi Goldin. Hevosten kuntoonlaitto sujui rivakasti, vaikka Taikku näyttikin tuttuun tapaansa hapanta naamaa. Tämä ei kuitenkaan topakkaa Hannelea hämännyt. Niinpä riemukas syntymäpäiväporukka oli päässyt pian kentälle.

Kyselin erityisesti syntymäpäiväsankarin toiveita ja Satu vaatimattomasti totesikin, että haluaisi päästä kokeilemaan ainakin piruetin ratsastusta. Tämähän sopi, kunhan alkuverryttelyt oli ensin hoidettu. Ensimmäisen vartin aikana naiset saivat rauhassa tutustua ratsuihinsa. Norjalaisen vuonohevosen omistaja Taina irvistelikin Chan selässä sillä tamman askeleet olivat aivan eri luokkaa kuin tasaisen ruunan askeleet, joihin tämä oli tottunut. Pian jokainen löysi kuitenkin yhteisen sävelen ratsunsa kanssa ja aloimme paneutua siihen, miten piruetti ratsastettiin. Ensimmäisenä tehtävästä selvisi kunnialla Suvi, mistä suurimman kunnian sai varmasti Goldi, joka arvasi jo etukäteen, mistä hommassa on kyse. Myös muut naiset saivat kokoamisharjoitusten jälkeen käännettyä ratsunsa kauniille harjoituspirueteille.

Lopuksi haimme vielä hevosten kanssa hieman tuntumaa passageen. Chan kanssa Taina sai tehdä tarkasti töitä siltä tammalta passage ei löytynyt aivan yhtä helposti kuin muilta. Vatsalihakset hoosiannaa huutaen lopulta kaikki saivat kokeiltua pieniä pätkiä passagea. Lyhyiden loppuverryttelyjen jälkeen oli aika viedä hevoset takaisin talliin ja lyhyen hoitotuokion jälkeen naiset pääsivät jatkamaan syntymäpäiväjuhlien viettoa seuraavaan paikkaan varsin tyytyväisenä kokemukseensa.