Oldfinion Don Miro

"Miro"

VH14-013-0157

oldenburg, ori
ruunikko, 166 cm
s. 04.10.2014, 8v.

Kasvattaja Oldfinion Dressage
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KTK-II, KRJ-I, KV-I

virtuaalihevonen, a sim-game horse

Kuvat © HW Farm,

Miro on ori, jonka kanssa työskentely vaatii pitkää pinnaa ja määrätietoista otetta. Ensinäkemältä ori vaikuttaa melkoiselta kovanaamalta ja äksyilijältä seisoessaan karsinassa korvat luimussa ja hampaat irvessä, mutta tutun ihmisen läheisyydessä orista kuoriutuu varsinainen hurmuri ja hörisijä, jota saa rapsutella ja helliä niin paljon kuin sielu sietää. Epäluuloisesti kaikkeen uuteen suhtautuva hevonen ei lämpene ihan hetkessä ja ensimmäiset päivät Miron kanssa voikin olla vaikeita, sillä keskinäisen luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa, eikä takapakeiltakaan aina voi välttyä herkän ja hieman ailahtelevaisen orin kanssa. Kunhan Miron onnistuu voittamaan puolelleen, löytyy orista kuitenkin myös paljon positiivisia puolia.

Mirolla on ehdottomasti potentiaalia kouluratojen huipulle niin fysiikkansa kuin perimänsäkin puolesta, mutta kunnollisten liikkeiden esille saaminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Varsinkin haastavammissa tehtävissä Miro vaatii rohkaisua ja kannustusta ratsastajalta, jotta ori saa tarpeeksi itseluottamusta. Vieraan ratsastajan kanssa Miro on sulkeutunut ja menee helposti lukkoon, jos siltä pyydetään jotain eri tavalla kuin yleensä. Kun selässä istuu orin tunteva ja luottamuksen arvoinen ratsastaja, on Miro kuitenkin erittäin yritteliäs ja innokas oppimaan uutta. Orin innokkuuteen ei kuitenkaan kannata mennä liikaa mukaan, sillä pienetkin takaiskut kolhivat orin itsetuntoa, jonka kanssa saa jälleen kerran tehdä täyden työn, jotta sen saa palaamaan. Miro ei siis ole missään nimessä mikään yksinkertainen ratsu ja vaatii ratsastajalta paljon, että saa orista esiin täyden potentiaalin.

Kilpailuissa Miro peilaa paljon ratsastajan mielialaa, eikä orin läheisyydessä olekaan varaa jännittää tai hermoilla tai se tarttuu myös Miroon. Muista hevosista ori ei juurikaan kilpailupaikoilla välitä, kunhan orin pitää tarpeeksi keskittyneenä muihin asioihin. Radalla Miroa saa ratsastaa melko voimakkaasti eteen varsinkin ohjelman aluksi, joten eleettömän ratsastuksen saavuttaminen vaatii taitoa. Loppua kohden Miro kuitenkin yleensä pääsee paremmin vauhtiin, joten ensimetrien jälkeen ei kannata menettää toivoaan. Lastaukseen Miro suhtautuu aina hieman epäillen, mutta kunhan sen kanssa toimii rauhallisesti, eikä yritä hätistää ja pakottaa oria traileriin kovalla kiireellä, sujuu matkustelu yleensä hyvin.

Sukutaulu

i. Don Carlos HRW
hann-ori, 166 cm, punarautias
KTK-II
ii. KWB Don Juan
fwb-ori, 160 cm, tummanpunarautias
KRJ-I, KTK-II
iii. Donaukünstler
hann-ori, 161 cm, tummanpunaruunikko
KTK-II, KRJ-III
iiii. E Hazzi
hann-ori, 165 cm, tummanruunikko
Ch, KRJ-II, KTK-III
iiie. E Sarino
hann-tamma, 157 cm, musta
KTK-III
iie. Alphanea Nin
fwb-tamma, 158 cm, kimo
iiei. Domiro
hann-ori, 167 cm, tummanpunaruunikko
VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2, ERJ-II
iiee. Adamant Nin
fwb-tamma, tummanruunikko
ie. Nichneven Bo
hann-tamma, 160 cm, rautias
KTK-II
iei. FR Rubinstrat
hann-ori, 166 cm, ruunikko
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-III
ieii. Riverwind kadonnut
hann-ori
ieie. R.M Casmiuna
hann-tamma, 165 cm, punarautias
iee. Capri Moda M
hann-tamma, 163 cm
ieei. B'Levade
hann-ori, 165 cm
ieee. SFM Bona Fide
hann-tamma, 161 cm
e. Oldfinion Bellamy
old-tamma, 168 cm, mustanruunikko
KRJ-I
ei. Oldfinion Donys
old-ori, 171 cm, musta
KRJ-I
eii. Oldfinion Dampen
old-ori, 172 cm, musta
KRJ-I, YLA2
eiii. Dontare
old-ori, 172 cm, ruunikko
KRJ-I
eiie. Tevean Sina
old-tamma, 172 cm, rautias
KRJ-I
eie. Regent SS
old-tamma, 168 cm, ruunikko
KRJ-III
eiei. Régence
old-ori, 171 cm, ruunivoikko
KTK-III
eiee. Art Noveau
old-tamma, 174 cm, ruunivoikko
VIR MVA Ch, KTK-III
ee. Oldfell's Myneyn
old-tamma, 170 cm, mustanruunikko
KRJ-I, YLA-II
eei. Justin Bellamy
old-ori, 168 cm, tummanruunikko
eeii. Big Like Sea
old-ori, 177 cm, ruunikko
eeie. Vincy Kim
old-tamma, 166 cm, ruunikko
eee. Suprant Honey
old-tamma, 167 cm, musta
KRJ-IV
eeei. Vodevil
old-ori, 169 cm, musta
eeee. Honeybee
old-tamma, 169 cm, musta

Jälkeläiset

Wolf's Lionheart
old-tamma
s.05.07.2015
e. Lioness LM
KTK-II
Wolf's Don Diego
old-ori
s.29.03.2016
e. Oldfinion Lorena
KTK-III

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, 100cm
Kouluratsastus taso 11/10
Esteratsastus taso 6/4

Miro kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Saavutukset

20.12.2014 KV-I nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa
(Rakenne: 9+1, Käynti: 3, Ravi: 2, Laukka: 3, Lisäpisteet: 0, Suku: 17, Yhteensä: 35p. - tilaisuus)

20.05.2016 Kantakirjattu II-palkinnolla
(18 + 18 + 19 + 18 = 73p. - tilaisuus)

15.09.2016 KRJ-I palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
8,5 + 40 + 20,75 + 20 + 15 = 104,25 p. / KRJ-I - tilaisuus)

Näyttelyt

NJ:n alaiset näyttelyt 06.12.2015 Oldfinion Dressage oldenburg orit BIS1 (MVA-sert)

Päiväkirja

10.08.2016 - Kouluvalmennus
valmennus - kirjoittanut Hanna T.

Tänään saimme Hukkapuroon vierailevan valmentajan, kun Hanna T. tuli katsastamaan, kuinka minulla sujui Miron kanssa ja antamaan hyviä neuvoja. Tässä valmentajan kertomus valmennuksen kulusta:

Saavuin valmentamaan Otterleyta ja hänen komeaa oriaan Miroa. Ratsukko oli jo pyynnöstäni suorittamassa alkuverryttelyjä. Ori näytti melko säpäkältä tänään, joten jouduin hieman muokkaamaan ensimmäistä ajatustani siitä, mitä valmennuksessa tultaisiin tekemään. Miro näytti myös hieman jännittyneeltä ravatessa, joten pyysin ratsastajaa kiinnittämään huomiota siihen, että ori kuuntelisi apuja ja rentoutuisi hieman.

Ori kulki melko virkkuukoukkuna ja opastin ratsastajaa ratsastamaan hevosta hieman rennompaan työskentelymuotoon. Keskityimmekin enemmän työskentelemään ravissa, sillä se oli selvästi vaikeampi askellaji ratsukolle. Teimme varsin simppeleitä pysähdys-peruutus-koottu ravi siirtymisiä pitkillä sivuilla, joilla oli tarkoitus saada ori kuuntelemaan paremmin ja opastaa ratsastajaa hyvän työskentelymuodon hakuun. Siirtymiset sujuivat mallikkaasti ja muutaman toiston jälkeen ratsukko suoritti tehtävän todella hienosti. Sama tehtävä tehtiin myös toiseen suuntaan ja nyt siirtymiset tehtiin lyhyillä sivuilla.

Pyysin ratsukkoa vielä ottamaan muutaman laukanvaihdon pitkillä sivuilla, jotta näin Miron työskentelyä myös laukassa. Laukanvaihdot sujuivat hyvin ja ori oli jo kuuliaisempi, sillä ravitehtävä oli verottanut siltä enimmät energiat. Miron muoto laukassa on selvästi paljon parempi, mitä se on ravissa ja olin tyytyväinen ratsukon työskentelyyn muutaman toiston jälkeen. Annoin ratsastajalle luvan loppuverrytellä hevosen ja annoin samalla vielä vinkkejä siihen mitä ratsukon kannattaisi treenata itsenäisesti.


11.12.2015 - Minnin kouluvalmennus
valmennus - kirjoittanut Minni

Maneesissa minua oli odottamassa komea ratsukko. Otterley kertoi minulle lyhyesti ratsustaan jonka jäkeen pyysin ratsukon käyntiin pitkin ohjin. Kun ratsukko oli kävellyt kymmenisen minuuttia pitkin ohjin pyysin Otterleytä keräämään ohjat ja pyytämään Miroa liikkumaan reippaasti eteenpäin. Aluksi ori ei olisi halunnut millään liikkua, mutta hiljalleen orin liike alkoi reipastumaan ja lopuksi se liikkui todella hyvällä temmolla. Käynnissä ratsukko sai tehdä taivutuksia ja voltteja joissa tuli pitää huolta siitä, että hevonen liikkuu koko ajan reippaasti.

Muutamien onnistuneiden tehtävien jälkeen oli ratsukon aika siirtyä raviin jossa tuli aluksi myös hakea reipasta mutta rauhallista tempoa. Orista löytyikin nopeasti hyvätempoinen ravi jossa ratsukko tai tehdä taivutuksia ja kolmikaarista kiemurauraa. Tehtävissä oli tarkoituksena pitää yllä reipas ja rauhallinen tempo joka tuntui aluksi olevan hakusessa, mutta ratsastajan rauhallisen mutta päättäväisen ratsastuksen avulla hyvä tempoi löytyi viimein. Ravista ratsukko sai siirtyä laukkaan ja myös laukassa tehtiin kolmikaarista. Kolmikaarisen onnistuttua sai ratsukko tehdä parit vastalaukat joiden sujuttua ratsukko sai siirtyä käyntiin ja aloittaa loppuverryttelyt.


01.02.2015 - Kouluvalmennus Oldfinion Dressagessa
valmennus - kirjoittanut Otterley ja yersinio

Tänään kävimme Miron kanssa vierailemassa orin kasvattajan luona, kun Oldfinion Dressagessa järjestettiin kouluvalmennus tallin kasvateille. Valmentamaan oli saapunut brittiläinen kouluratsastusguru Jean Clayworth, joten odotikin päivää innolla. Emme Miron kanssa ole vielä päässeet matkustelemaan kovn paljon, mutta nuori ori käyttäytyi koko päivän mallikkaasti ja maltillisesti. Saimme myös paljon kullanarvoisia vinkkejä siitä, kuinka treenaamista kannattaa jatkaa kotioloissa.

Päivän tehtävät: Jean halusi painottaa nuorten hevosten ratsastamisessa etenkin työn mielekkyyttä ja eteenpäinpyrkimystä. Vaikka valmennuksissa työskennellään sileällä, kannustaa hän jokaisen ratsukon kanssa lähtemään maastoon, kentälle, ulos ja näytille. Kaikkialle mikä pitää mielen virkeänä niin hevosella kuin ratsastajallakin. Alkukäynnit pidettiin lyhkäsinä ja päätyö aloitettiin ravissa. Jean pyysi ratsukot ratsastamaan uraa pitkin ja tekemään molempiin päätyihin suuret pääty-ympyrät. Asetusta vaihdetaan jokaisen kulman ja ympyrän jälkeen. Sopivassa kohtaa tehdään siirtyminen käyntiin ja heti takaisin raviin. Ajatus koko ajan eteenpäin. Ravin jälkeen riittävä hengähdystauko pitkin ohjin. Käynnin jälkeen siirrytään takaisin raviin. Keventäen, mutta ennen laukannostoa istutaan alas. Laukka nostetaan lyhyen sivun keskeltä ja laukataan pääty ympyrä sekä pitkä sivu. Ennen kulmaa siirtyminen takaisin raviin. Ravataan ympyrällä ja uusi laukannosto ympyrällä sopivassa kohtaa ja laukataan ympyrä ja pitkäsivu. Sama tehtävä molempiin suuntiin.

Valmentajan kommentit: Miro liikkuu ikäisekseen todella hyvässä tasapainossa. Se oli koko valmennuksen ajan hyvin kuulolla ja tehtävien suorittaminen näytti olevan sille helppoa. Ori kaipaa kuitenkin vielä paljon voimaa ollakseen näyttävämmän näköinen. Ravissa oikea kierros oli hevoselle hankalampi ja se näkyi jonkun verran myös laukannostoissa. Nostot eivät tulleet aina aivan pyynnöstä, mutta Jean lohdutteli Otterleytä, että kyllä se siitä korjaantuu ajan myötä kunhan työskentely kotona pysyy oikeanlaisena. Kotitreeniin Mirolle paljon avotaivutuksia niin etuosan saa paremmin hallintaan ja ori siitä ajan myötä sitten vahvistuu ja suoristuu. Hevonen selkeästikin yrittää miellyttää ratsastajaansa ja tehdä pyydettyjä asioita, se on vain vielä lihaksistoltaan kesken. Muistakaa myös riittävät lepotauot harjoittelun välissä.


05.10.2014 - Sijaisemä
pk-merkintä - kirjoittanut yersinio

Oldfinion Don Miro on KRJ-I palkitun Oldfinion Bellamyn viimeinen varsa. Varsominen ei sujunut niin kuin olisi toivottu ja vaikka Bellamy oli jo kokenut varsoja niin jouduimme lopettamaan tamman seuraavana päivänä kun se meni niin huonoon kuntoon. Miron sijaisemänä toimi friisiläistamma Cultis v.d. Duren jolla oli itselläänkin varsa alla. Näin ollen Miro asui vieroitukseen asti friisiläistalli Durenin tiloissa.