Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Lioness LM

"Nessa"

VH15-013-0102


oldenburg, tamma
kimo, 168 cm
s. 22.02.2015

Kasvattaja Lumen Huiske
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KTK-II, KRJ-II

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © DHP,

Kuollut 03.07.2016

Nessa on rauhallinen ja lempeä, joskus jopa hieman unelias tamma, jonka kanssa arki rullaa pääasiassa leppoisasti eteenpäin. Välillä tosin Nessankin kohdalle osuu myös kunnon tammapäiviä, jolloin rouva on naama nutturalla aamusta iltaan ja tuntuu, ettei mikään kelpaa. Onneksi näitä päiviä on tamman kanssa kuitenkin kohtuullisen harvoin ja suurimman osan ajasta Nessa on todella mukava ja sävyisä hevonen, joka tulee toimeen niin tallin henkilökunnan kuin lajitovereidensa kanssa.

Hoidettaessa Nessa on todella kiltti ja sen uskaltaisi antaa jopa aloittelijan käsiin, ellei tammalla satu olemaan harvinainen kiukkupäivä. Normaalisti Nessa kuitenkin antaa harjata kaikessa rauhassa, nostaa helposti kaviot tarvittaessa ja antaa laittaa satulan ja suitset kiukuttelematta. Hankalampana päivänä tamma saattaa luimistella ja yrittää näykkiä erityisesti satulavyötä kiristettäessä, joten silloin saa olla tarkkana. Silloin myös kuolainten laitto voi ottaa oman aikansa, kun tamma avaa suunsa varsin nihkeästi.

Nessan selkään pääseminen ei ole mikään maailman sykähdyttävin kokemus. Tamma on kyllä kiltti ja kuuliainen, mutta samalla perusluonteeltaan myös hieman hidas ja tahmea. Ratsuna Nessa muistuttaakin siis lähinnä ratsastuskoulun osaavimpia hevosia, jotka eivät ole mitään huippuluokan suorittajia, mutta jotka ratsastajan pyytäessä osaavat tehdä jotain hienompia temppuja. Niinpä Nessan kanssa saakin tehdä kunnolla töitä, että sen varsinaisen potentiaalin saa esille ja tammasta kuoriutuu oikeasti itsensä kantava ja lennokkaasti liikkuva kouluratsu. Ei se mikään mahdoton tehtävä ole, mutta se vaatii ratsastajalta taitoa ja yrittämistä.

Matkustamisesta ja kilpailuista Nessa ei juuri stressaa. Se marssii mukisematta traileriin ja käyttäytyy hyvin myös vieraissa paikoissa. Kilpailupaikalla tamman käsittely ja kuntoon laittaminen sujuu yleensä käden käänteessä ja lehmänhermoisesta Nessasta jännittävä ratsastaja saakin tarvittaessa tukea ja turvaa ennen suorituksen alkua. Verryttelyssä Nessan kanssa on tärkeintä keskittyä siihen, että tamman saa viriteltyä kunnolla hereille, sillä muuten tamma tuppaa radallakin jäämään turhan hitaaksi ja vaatimattomaksi.


Sukutaulu

i. Lionstooth Vegas
old-ori, 167 cm, kimo
ii. Hasselbys Crispin
old-ori, 168 cm, kimo
iii. Chicory
old-ori, 162 cm, ruunikko
iiii. Alberic ING
old-ori, 161 cm, ruunikko
iiie. Rueful Princess
old-tamma, 164 cm, kimo
KRJ-II, YLA2
iie. Rothkeller's Luna
old-tamma, 172 cm, ruunikko
iiei. Sir Aston
old-ori, 168 cm
iiee. Lilyrose
old-tamma, 172 cm
ie. T.H. Lionsdaughter
old-tamma, 162 cm, rautias
iei. Prince Gio F
old-ori, 170 cm, ruunikko
ieii. Freentantz
old-ori, 171 cm, ruunikko
YLA2
ieie. Rio Regalia
old-tamma, 169 cm, ruunikko
ERJ-II, YLA2, ERL-III
iee. T.H. Jaraya
old-tamma, 166 cm, rautias
ieei. Desperado
old-ori, 165 cm, ruunikko
ieee. Patricia
old-tamma, 167 cm, rautias
e. Neoníla von Lark
old-tamma, ruunikko
ei. Armaros von Lark
old-ori, 170 cm, ruunikko
KRJ-I
eii. Elburn Alerzeon
hess-ori, 166 cm, musta
KRJ-I, KTK-II
eiii. Achippus
hess-ori, 168 cm, musta
eiie. Myah Swiggles
hess-tamma, 165 cm, rautias
KRJ-II, YLA2
eie. Cretheis von Lark
old-tamma, 166 cm, rautias
eiei. Marsious
old-ori, 165 cm, ruunikko
KRJ-I, YLA2
eiee. Coral Madness
old-tamma, 164 cm, musta
KRJ-I, YLA2
ee. Oldfinion Nouveau
old-tamma, 170 cm, ruunikko
KRJ-III
eei. Oldfinion Dampen
old-ori, 172 cm, musta
KRJ-I, YLA2
eeii. Dontare
old-ori, 172 cm, ruunikko
KRJ-I
eeie. Tevean Sina
old-tamma, 172 cm, rautias
KRJ-I
eee. Regent SS
old-tamma, 168 cm, ruunikko
KRJ-III
eeei. Régence
old-ori, 171 cm, ruunivoikko
KTK-III
eeee. Art Noveau
old-tamma, 174 cm, ruunivoikko
VIR MVA Ch, KTK-III

Jälkeläiset

Wolf's Lionheart
old-tamma
s.05.07.2015
i. Oldfinion Don Miro
KTK-II, KRJ-II
Valdemar
old-ori
s.03.08.2015
i. Oldfinion Stark Conrad
Jungle Beat Wolf
old-tamma
s.01.11.2015
i. Bloody Beat SNAK xx

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediate I, 100cm

Nessa kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

15.11.2015 Kantakirjattu II-palkinnolla
( 18 + 17 + 17 + 18 = 70p. / KTK-II - tilaisuus)

15.03.2016 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
9 + 40 + 12,5 + 20 + 13,5 = 95 p. / KRJ-II - tilaisuus)

Näyttelyt

NJ:n alaiset näyttelyt 27.07.2015 Oldfinion Dressage oldenburg tammat 3/7 (irtoSERT)

Päiväkirja

29.01.2016 - Syntymäpäiväratsu

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Perhetuttumme Minnan tyttärellä oli tänään syntymäpäivä ja kunnioitettavaan kahdeksan vuoden ikään päässyt tyttö oli toivonut lahjaksi pääsevänsä ratsastamaan. Niinpä olimme sopineet Minnan kanssa, että tämä voisi tuoda pikku-Annin meille Hukkapuroon ja tyttö saisi ratsastustunnin jollain tallimme hevosista. Olin kaavaillut tytön ratsuksi aluksi tallin luottoponia Liamia, mutta Annilla oli varsin tiukka mielipide asiaan. Tyttö nimittäin oli nähnyt Nessan tarhassa ja halusi ehdottomasti suuren, kimon tamman selkään. Nessa kuulemma oli ihan oikea prinsessahevonen (ehkäpä tamman pinkin loimen perusteella). Kiitin hiljaa mielessäni onneani siitä, ettei varsin omapäinen Anni ollut iskenyt silmiään johonkin tallin nuorista oreista, sillä tämä toivomus sentään oli toteutettavissa. Niinpä pian haimmekin yhdessä tuumin Nessan sisälle varustettavaksi.

Anni kipusi tallityöntekijämme Joelin avulla yllättävän helposti Nessan selkään. Jouduimme tekemään jalustimiin melkoisen monta kieppiä, mutta lopulta kaikki oli valmista. Niinpä Anni saikin lähteä Nessan kanssa uralle kävelemään. Olin tarjoutunut taluttamaan tyttöä aluksi, mutta Anni oli vaatinut, että saisi kokeilla heti alusta ihan yksin. Onneksi Nessa oli tamma, johon pystyin luottamaan kuin kallioon, joten uskalsin antaa tytön kokeilla kaikessa rauhassa pysähdyksiä, liikkeelle lähtöjä ja kääntymistä. Ravikokeilun ajan päätin kuitenkin kulkea ratsun vieressä, sillä vaikka Nessa onkin kiltti kuin mikä, on sillä todella suuri ja pompottava ravi. Niinpä ravailu jätettiinkin suosiolla vain muutamaan lyhyeen pätkään. Kaiken kaikkiaan Annin ensimmäinen ratsastuskerta sujui loistavasti ja vitsailinkin Minnalle, että voisin ihan pian palkata tytön jo meille töihin. Niin rohkeasti ja reippaasti tyttö selvisi Nessan kanssa. Tamma tietenkin käyttäytyi aivan ensiluokkaisesti ja olikin täysin ansainnut porkkananpalaset, jotka Anni sai sujauttaa Nessan ruokakuppiin, kun olimme hoitaneet tamman tunnin jälkeen.

14.02.2016 - Ystävänpäivämaasto Metsälammella

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Metsälammen Ratsutalli sijaitsee juuri sopivan ajomatkan päässä meiltä Hukkiksesta, joten aika usein tuleekin osallistuttua tallin järjestämiin tapahtumiin ihan vain mielenvirkistykseksi. Ystävänpäivän kunniaksi Metsiksessä järjestettiin perintienen ystävänpäivämaasto ja ilokseni sain houkuteltua myös Lindan mukaani viettämään äiti-tytär-laatuaikaa. Ratsuksi valikoitui tällä kertaa varsin rauhallinen tammakaksikko: Nessa ja Dore. Päivän piristykseksi Linda päätyi taiteilemaan molempien kimojen tammojen lautasille pinkillä hiusliidulla suuret sydämet, jotka tosin haalenivat melko pian kevyessä lumisateessa.

Itse olin meinannut napata reissuun satulan mukaan, mutta Linda suostutteli minutkin jättämään lopulta satulan kotiin. Nessa ja Dore olivatkin varsin luotettavia ja rauhallisia hevosia, vaikkakin isoliikkeisiä, joten toivoin, että maastoreissu sujuisi rauhalliseen tahtiin. Onneksi ratsuni Nessa oli kerännyt talven aikana hieman ylimääräistä massaa, joten tamman leveässä selässä oli mukava istua. Lindakin pääsi Doren selkään yllättävän ketterästi tamman suuresta koosta huolimatta ja pääsimme ottamaan paikkamme maaston suuntaavien ratsukoiden jonosta.

Reissu sujui leppoisasti ja ongelmitta. Lunta sateli taivaalta rauhalliseen tahtiin ja nollan pinnassa keikkuva lämpötila tuntui varsin miellyttävältä. Pääasiassa kävelimme retken ajan pienillä metsäpoluilla, mutta mukaan mahtui myös muutama ravipätkä ja halukkaat saivat ottaa myös laukkaa sopivassa kohdassa. Linda laukkasi innokkaasti Doren kanssa, joka selvästi nautti maisemanvaihdoksesta eikä yrittänyt kertaakaan temppuilla. Itse tyydyin lönköttelemään Nessan kanssa hieman rauhallisempaa tahtia muiden kanssa, jotka halusivat edetä hitaammin. Reissun jälkeen hoidimme hevoset ripeästi kuntoon ja jätimme ne hetkeksi lainaksi saamaamme tarhaan odottelemaan, kun menimme vielä Lindan kanssa nauttimaan höyryävästä kahvista ja tuoreesta pullasta ennen kotimatkaa.