Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Oldfinion Dancer

"Dancer"

VH15-013-0099


oldenburg, ori
rautias, 175 cm
s. 05.06.2015

Kasvattaja Oldfinion Dressage
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-I, KV-III

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuollut 14.9.2017

Dancer on luonteeltaan sangen sähäkkä tapaus eikä aivan jokaisen käsiteltävissä. Ori vaatiikin kokeneen ja itsevarman käsittelijän, joka ei vähästä säiky. Dancerilla kun on ikävä taipumus pelotella hoitajaansa näykkimällä ja potkimalla, jos ori vain saa siihen tilaisuuden. Dancerin kanssa onkin tärkeää, ettei sille näytä, vaikka olisi peloissaan, sillä pelokkaita hoitajia ori käyttää hyväkseen miten tahtoo. Kuitenkin kun Dancerille on kerran näyttänyt kaapin paikan ei se enää pahemmin temppuile, vaikka saattaakin välillä vähän testailla hoitajaansa tämän rentoutuessa liikaa. Dancer onkin ehdottomasti sidottava kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, sillä muuten hoitotoimenpiteiden suorittamisesta ei kyllä tule yhtään mitään oriin jatkuvasti liikehtiessä. Harjaaminenkin on Dancerin mielestä lähinnä vain pakkopullaa eikä se jaksakaan seistä kovin pitkään aloillaan puunattavana. Varusteet Dancer kuitenkin antaa laittaa ongelmitta, vaikka oriin silmistä voikin nähdä, että sillä olisi kova kiire päästä ulos. Talutettaessa orille on ehdottomasti laitettava suitset päähän ainakin mikäli aikoo lähteä pidemmälle retkelle, sillä oriilla on taipumusta pomppia sinne sun tänne taluttajastaan välittämättä. Muiden hevosten lähettyvillä Dancer on hieman varuillaan eikä siitä voikaan koskaan tietää kuinka ori reagoi muihin hevosiin.

Ratsastettaessa Dancer ei ole siitä kaikkein helpoimmasta päästä etenkään kun ori tuntuu näkevän mörköjä vähän joka puolella. Dancerille onkin näytettävä kuka määrää heti ratsastajan noustua selkään tai tuloksena on täysi katastrofi. Mörköjen säikkymisen ori lopettaa heti kun sen vain saa keskittymään työntekoon. Harjoitteita olisikin syytä vaihdella paljon ettei ori pääse pitkästymään ja näin ollen ala hypellä pitkin seiniä. Dancer tarvitseekin näin ollen selkäänsä napakan ja määrätietoisen ratsastajan, joka ottaa oriilta heti alkuunsa luulot pois. Keskittyessään ori on oikea unelma vastaten ratsastajansa pienimpiinkin apuihin eikä pelleile. Dancer tosin tarvitsee erittäin tarkat avut sillä epämääräiset avut ori jättää huomiotta ja saattaa jopa suuttua epämääräisistä avuista, mikä ilmenee vihaisena hännän viskomisena tai pystyynnousu yrityksinä. Dancerilla on kuitenkin näyttävä ilmava askellus mikä yhdistettynä oriin eleganttiin ulkomuotoon tekee siitä näyttävän kouluratsun. Dancer onkin parhaimmillaan juuri kouluaitojen sisäpuolella eikä mikään vaativan tason koululiike ole oriille liian hankala. Toisinaan Dancerilla on tosin tapana tehdä liikkeet puolihuolimattomasti, mikäli sitä ei vaadita tekemään asioita kunnolla.

Kirjoittanut TuuliaT.


Sukutaulu

i. Oldsfell's Grégoire
old-ori, 170 cm, ruunikko
ii. Glace au chocolt
old-ori, 172 cm, ruunikko
KRJ-IV
ie. Celina
old-tamma, 165 cm, tummanruunikko
KRJ-II
e. Oldfinion Dancia
old-tamma, 165 cm, rautias
VIR MVA ch., VSN N Ch., KTK-III, KRJ-I, YLA 1, KRJ A, KVJ A
ei. Tonistaro
old-ori, 172 cm, rautias
VSN Ch., KTK-III, KRJ-II, YLA3
ee. Dorothy
old-tamma, 168 cm, ruunikko
VIR MVA ch., VSN N Ch., KTK-III, KRJ-I, YLA3

Sukuselvitys

iei. Strern, on komea ruunikko kouluratsu, joka on niittänyt menestystä sekä kotimaassaan Saksassa että ulkomailla. Kookas ori on 170 cm korkea ja periyttää jälkeläisilleen suurta kokoa, näyttäviä liikkeitä ja nöyrää luonnetta. Jälkeläisiä orilla kolme, kaksi tammaa ja yksi ori, mutta jätettyään kilparadat taakseen ja siirryttyään kokonaan jalostusorin tehtäviin jälkeläismäärä varmasti kasvaa vielä.

iee. Catharina on oikea viilipytty, joka toimii joka tilanteessa samalla arvonsatuntevalla ylpeydellä, kylmähermoisuudella ja rauhallisuudella. Mikään ei saa Hänen Korkeuttaan pois tolaltaan, kunhan tuttu ihminen on lähistöllä turvaamassa selustaa. Catharina onkin osoittautunut hyväksi kilparatsuksi juuri hermojensa takia, ja sillä on ollut myös kouluratsulle hyvät liikkeet. Sen sijaan yhteistyökyvyssä olisi ollut hieman toivomisenvaraa, sillä Hänen Korkeutensa tarvitsee niin kotona kuin kilpailuissa arvoisensa puitteet ja kuninkaallisen kohtelun. Celina on toistaiseksi Catharinan ainut varsa.

eei. Lajos oli legenda jo syntyessään - ja kuten niin monen muunkin legendan, myös Lajosin elämä oli lyhyt, traaginen ja täynnä sattumuksia. Orista povattiin jo varsana tulevaa GP-ratojen tähteä. Sillä oli kaikki edellytykset menestyä; se oli hyväsukuinen, hyvärakenteinen ja liikkui jo varsana näyttävästi. Lisäksi orilla oli aitoa maailmanluokan tähden charmia, ruunikko onnistui säväyttämään ihmisiä kaikkialla, missä liikkui. Lajos oli kuitenkin tunnettu myös erittäin haastavasta luonteestaan ja juuri luonteensa vuoksi se onnistui saattamaan itsensä moniin vaikeuksiin. Ensimmäisen kerran se loukkaantui 1,5-vuotiaana uhitellessaan tarhassa olevalle vanhemmalle orille, jonka ohi Lajosia oltiin juuri taluttamassa. Ori hyökkäsi aitaa kohti ja onnistui loukkaamaan siinä itsensä. Sairasloman jälkeen ori palasi kilparadoille, mutta ei sen luonne siitä rauhoittunut. Kilparadoilla se kyllä esiintyi aina edukseen, eikä sen suorituksia katsoessa olisi arvannut, kuinka hankala eläin oikeasti oli kyseessä. Toinen loukkaantuminen tapahtui onnistuneen kilpailupäivän jälkeen kuljetusautossa, jossa ori latasi jalkansa seinään sillä seurauksella, että edessä oli taas sairasloma. Kuntoutusjakson loppupuolella Lajos pääsi astumaan tammoja, kunnes se palasi kilparadoille. Ei mennyt kauaakaan, kun hevonen onnistui taas loukkaamaan itsensä - tällä kertaa sen verran pahasti, että ori päädyttiin lopettamaan. Omistajan päätökseen vaikutti se, ettei hän halunnut altistaa nuorta hevosta taas uudelle sairaslomalle ja leikkaukselle, jonka ennuste oli vähintäänkin epävarma. Jälkeläistensä kautta Lajos kuitenkin elää edelleen, moni sen jälkeläinen on perinyt isänsä upeat liikkeet ja charmin - etenkin orit ovat olleet tunnettuja myös Lajosin haastavasta luonteenlaadusta.

eee. Dorthana on todellista tammojen aatelia. Se on syntynyt nimekkään ja arvostetun Johan Stoultzin tilalla ja kasvattaja itse pitää erityisesti sen emälinjaa "yhtenä parhaimmista". Toisin kuin moni muu, Johan on aina korostanut emälinjan tärkeyttä, painottaen, ettei ori ole yhtään tammaa tärkeämpi. Dorthana on kaunispiirteinen ja näyttelyissä hyvillä arvosanoilla palkittu tamma, jolla on useita ykkössijoja ja yksi BIS-titteli. Tamman ainoita selkeitä heikkouksia ovat aavistuksen vennot vuohiset, jonka omistaja onkin aina huomioinut orivalinnoissaan. Luonne tammalla on kohdillaan, siinä on kyllä kilpahevosille tyypillistä reaktiivisuutta ja tammoille tyypillistä herkkyyttä, mutta toisaalta se on myös melko helposti käsiteltävissä ja yhteistyökykyinen. Herkkyys ilmenee lähinnä rutiinien suhteen; Dorthanan kanssa on erityisen tärkeää pitää rutiinit mahdollisimman muuttumattomina, sillä suurista poikkeamista päivittäisissä rutiineissa se hermostuu helposti. Vieraissa paikoissa sillä on aina mukana paras kaverinsa, tallikani Betsy, joka saa hevosen pysymään rauhallisena jopa klinikalla. Kotioloissa Dortahana on kuitenkin kuulemma varsin leppoisa ja sävyisä hevonen, joka on useammankin tallityöntekijän suosikki. Dorthanalla on kilpailtu Int I ja II -luokissa ja saanut koulutuomareilta kiitosta erityisesti lennokkaista, mutta kevyen ja vaivattoman näköisistä laukanvaihdoistaan. Nykyään tamma on siirtynyt pääasiallisesti siitoskäyttöön ja saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä. Näiden perusteella Dorthana vaikuttaisi periyttävän vahvasti ruunikkoa väritystä, kaunista kaulaa ja miellyttävää luonnetta sekä ratsastettavuutta.

Kirjoittanut kasvattaja

Jälkeläiset

Oldfinion D. Romodour
old-ori
s.20.06.2015
e. Gizette
KRJ-III
Oldfinion D. Sara
fwb-tamma
s.25.06.2015
e. Sarata von Lark
Wolf's Spinel
fwb-tamma
s.27.02.2016
e. Swarovski
Rio Cosemar
fwb-tamma
s.04.04.2016
e. Centaura
Hukan Malin
old-tamma
s.01.09.2017
e. Hukan Manila
KRJ-III
Marzena Wolf
old-tamma
s.09.09.2017
e. Marzia Wolf
KTK-II, KV-II

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, 100cm

Dancer kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

20.06.2015 KV-III palkinto nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa
Rakenne: 8 Käynti: 5 Ravi: 1 Laukka: 1 Lisäpisteet: 2 Suku: 1,5 Yhteensä: 18,5 / KV-III - tilaisuus)

15.09.2015 KRJ-I palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
8,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 105,5 p. / KRJ-I - tilaisuus)

Päiväkirja

25.06.2015 - Kuulumisia

pk-merkintä - kirjoittanut yersinio

Suurikokoinen Dancer on vihdoinkin siinä vaiheessa, että pääsin tänään ilmoittamaan sen ensimmäisiin kisoihinsa. Olen odottanut pääseväni starttaamaan hevosella mahdollisimman nopeasti ja toivon, että saadaan heti alkuun paljon startteja alle ennen vaikeampia luokkia. Kisarutiinia pitää tämän hevosen kanssa treenata varmasti paljon, sillä se on niin säpäkkä ja kuikuilee ympäriinsä, että ensimmäiset kilpailut voivat olla melko hankalia. Mutta itse en ole asiasta juurikaan huolissani. Niinhän ne nuorukaiset tuppaavat tekemään ja itselleni on mieleen hevoset joissa on eloa ja meininkiä. Kunhan vain eivät ole millään tavalla vaarallisia, mutta ei Dancerissa sellaisia piirteitä olekaan. Näyttävä hevonen isoilla liikkeillä on varma valinta tulevia Grand Prix-luokkia ajatellen.

26.06.2015 - Kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Cin

Valmensin ensimmäistä kertaa yersiniota ja Oldfinion Danceria. Ratsukko ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten olin paikalla hyvissä ajoin seuraamassa ratsukon alkuverryttelyä, jotta saisin käsityksen heidän yhteistyöstään. Päivän harjoituksena oli laukanvaihto joka askeleella, mutta ennen sitä pyysin yersiniota ratsastamaan ravissa huolellisesti kulmiin ja taivuttamaan hevosta samalla, sekä ratsastamaan useita voltteja. Vaikka ratsastettavat tiet sujuivat hyvin, kesti jonkin aikaa ennen kuin Dancer taipui kauniisti rungostaan. Yersinio oli etukäteen kertonut, että Dancer kyttää ympäristöään ja on säpäkkä luonteeltaan. Sähäkkyys pilkahti esiin, kun ori kavahti sivullepäin kentän viereisten puiden oksien kahistessa. Ratsastaja pysyi onneksi ilman ongelmia selässä. Perusteellisen ravityöskentelyn jälkeen oli aika siirtyä laukanvaihtoihin. Pyysin yersiniota nostamaan laukan lyhyen sivun alusta ja ratsastamaan lävistäjälle, jossa ratsukon tulisi aluksi tehdä laukanvaihto kolmen askeleen välein. Kertasin vielä lyhyesti ratsastajan kanssa laukanvaihtoihin tarvittavat avut. Vaihdot sujuivat alusta asti hyvin. Ratsukosta näki, että se on harjoitellut vaihtoja aikaisemminkin. Korjasin pari seikkaa yersinion istunnasta hienosäädön vuoksi, mutta muuten saatoin vain ihastella ratsukon yhteistyötä. Pyysin yersiniota toistamaan vaihdon muutamaan kertaan, minkä jälkeen vaikeutin tehtävää. Seuraavaksi hänen tuli ratsastaa sama tie, mutta tällä kertaa laukanvaihto tehtäisiin joka askeleella. Ratsukko vaihtoi myös suuntaa ennen uutta laukkaosuutta. Vaihdot jokaisella askeleella vaativat aluksi työstämistä. Ratsastajalle näytti tulevan kiire, kun nyt avut annettiin nopeammassa tahdissa. Muistutin yersiniota puolipidätteestä ja siitä, ettei hän sohisi jaloillaan liikaa, jotta vaihto olisi elegantimpi. Harjoitus rupesi sujumaan ja lopulta vaihdot olivat yhtä onnistuneita kuin aiemmin tehdyt vaihdot joka kolmannen askeleen välein. Tämän jälkeen pyysin yersiniota ratsastamaan ravissa ja antamaan pidemmät ohjat, jotta Dancer saisi venyttää kaulaansa. Kehuin ratsukkoa vuolaasti hienosti sujuneesta valmennuskerrasta, minkä jälkeen jätin heidät suorittamaan loppuverryttelyn itsenäisesti.

09.07.2015 - Kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Lea H.

Alkuun yersinio sai verrytellä orinsa ensin ravissa saadakseen siihen tuntumaa. Dancer vähän väliä vilkuili ympäristöään, mutta kuunteli silti hyvin ratsastajansa apuja. Muutaman ravikierroksen jälkeen annoin ratsukolle tehtäväksi ravipohkeenväistöt. Dancer ei ollut alkuun sataprosenttisesti mukana tekemässä väistöjä, joten yersinio sai muistutella oria jämäkämmällä pohkeella ja hieman myös raipalla. Ori liikkui nyt paremmin väistössä, mutta kaipasin ratsukolta enemmän liikettä eteenpäin. Niinpä yersinio sai ratsastaa Dancerin uudestaan väistöön, ja tällä kertaa sieltä irtosi jo parempaa, lennokkaampaa väistöä. Ravitehtävän ja pienen käyntipaussin jälkeen ratsukko sai ottaa laukkaa. Ensin yersinio sai ratsastaa Dancerin laukkaa rauhallisemmaksi, sillä ori tahtoi koko ajan lähteä alta. Kun Dancer otti pätkän rauhallista, hieman koottua laukkaa, pyysin yersiniota siirtämään orin raviin. Ravin ollessa rauhallista, ratsukko sai nostaa uuden laukan ja toistaa saman tehtävän. Ori laittoi hetkittäin aika sinnikkäästi vastaan, mutta lopulta suostui rauhoittumaan ja laukkaamaan kootummin. Ratsukko sai toistaa tehtävää useaan otteeseen, kunnes laukka oli nostosta asti rauhallista ja koottua. Laukan jälkeen Dancerin annettiin hengähtää hetken pitkin ohjin, jonka jälkeen yersinio sai vielä kerätä ohjat pientä ravityöskentelyä varten. Ratsukon tuli tehdä myös ravissa kokoamisia pieninä pätkinä. Ori oli laukan jälkeen ensin menossa ja askelsi sukkelaan pois yersinion alta, mutta rauhoittelun jälkeen Dancer kokosi raviaan hienosti. Tehtävän jälkeen ratsukko sai vielä ravata hieman pidemmin ohjin ja ottaa loppukäynnit.