Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Tallin historiaa

Vuosi 2014

Hukkapuro perustettiin syyskuussa 2014. Tarkka avajaispäivä on jo päässyt unholaan, mutta arkistoiden perusteella 22.9.2014 löytyy ensimmäiset merkinnät tallin päiväkirjasta. Hukkapuro alkoi hyvin pienimuotoisena projektina. Suunnitelmissa oli tunnelmallinen, pieni harrastetalli ja ensimmäinen asukkaamme olikin connemararuuna Troubadour. Vanhaan kivinavettaan remontoitiin karsinapaikat vain muutamalle hevoselle, mutta ne täyttyivät hujauksessa jo ensimmäisen kuukauden aikana. Pian tallin päätoiminnaksi kaavailtu valmennustoiminta saikin väistyä pienempään rooliin, kun kipinä hevoskasvatukseen syttyi.

Suomalaisten puoliveristen kasvatus vakiintui päätoiminnaksemme Hukkapurossa vielä vuoden 2014 lopulla. Suuret pyörät lähtivät pyörimään viimeistään siinä vaiheessa, kun saimme rakennusvirastolta luvan alkaa laajentaa tallialuettamme. Kasvatustoimintamme kantatammoiksi valikoitui upea Saksasta tuotu hannovertamma Eden sekä Eucaryan kasvatti Nebethut Eucarya, joka meille saapuessaan oli jo päättänyt kilpauransa ja palkittu II-palkinnolla KRJ:n laatuarvostelussa. Kolmas hankitamme oli musta hannovertamma Blackette DON, jonka sukuun ihastuin heti ensisilmäyksellä. Ensimmäiset siitosorimme olivat Faconden kasvattama fwb-ori Opaque F ja saksalaista syntyperää oleva trakehnerori Nameas Obsidian DC. Näistä hevosista lähti liikkeelle varsinainen lumipalloefekti ja ennen kuin huomasinkaan, oli Hukkapuro muuttunut pienestä harrastetallista aivan kunnolliseksi siittolaksi.

Tallin ensimmäiset kasvatit olivat Hukkapuron Manon, Hukkapuron Evangeline ja Hukkapuron Edith. Yksi tärkeimmistä alkuaikojen kasvateista on myös Hukkapuron Edithin jälkeläinen Wolf's Park Fiction, jonka kohdalla pitkän "Hukkapuron" kasvatusliitteen rinnalle lisättiin uusi lyhyempi liite Wolf's sekä Wolf, joista kasvattimme on nykyään helppo tunnistaa. Ensimmäinen maailmalle lähtenyt kasvattimme oli Wolf’s Martian, joka päätyi Milan luo ensin Petäjävaaraan, josta se myöhemmin muutti saman omistajan toiselle tallille Scotspineen. Martti on edelleen eräänlainen harvinaisuus kasvattiemme joukossa, sillä ori sai omistajaltaan upeat piirretyt kuvat.

Vuoden 2014 aikana Hukkapurossa ehti syntyä yhteensä 20 varsaa, joista 11 jäi kasvamaan meille Hukkapuroon ja yhdeksän löysi kotinsa muualta. Näistä kasvateista syntyikin pohja erityisesti Hukkapuron pitkäsukuisten hevosten kasvatukseen, sillä Edeniä lukuun ottamatta kaikki tallin siitostammat olivat enemmän tai vähemmän pitkäsukuisia. Vuoden 2014 maailmalle päätyneistä kasvateista yksi suurimmista ylpeydenaiheista on Kinship Warmbloodsiin muuttanut Wolf’s Evelyn, joka nykyään on palkittu KRJ-I palkinnolla.

Vuosi 2015

Vuonna 2015 kasvatustoiminta pyöri Hukkapurossa täydellä teholla. Jalostustoiminnan lisäksi keskityimme hevostemme kanssa kouluradoilla kilpailemiseen ja järjestimme itsekin varsin ahkerasti KRJ:n alaisia kouluratsastuskilpailuja hieman kyseenalaisista puitteistamme huolimatta. Jo heti alkuvuodesta asetimme itsellemme varsin kunnianhimoisen tavoitteen tähdätä jokaisen hevosemme kanssa vähintään KRJ:n laatuarvosteluun. Nykyään aivan jokainen hevosemme ei laatuarvosteluihin asti pääse, sillä monisatapäisen lauman kanssa se olisi lähestulkoon mahdottomuus.

Kasvatuksen suhteen vuosi 2015 oli Hukkapurossa todella huikea. Kasvatteja syntyi yhteensä 152, joista 66 jäi Hukkapuroon ja 84 lähti maailmalle erilaisiin koteihin. Kasvattajana voinkin olla hyvin ilahtunut siitä, että myöhemmin olen törmännyt moniin näistä kasvateista kilparadoilla ympäri maailmaa. Vaikka koko virtuaalimaailma tuntuikin kärsivän eräänlaisesta lamasta ja aktiivisten harrastajien määrä oli koko ajan laskussa, omat kasvattimyyntimme onnistuivat mielestäni todella hyvin ja Hukkapuro onnistui vakiinnuttamaan asemansa suomalaisten puoliveristen kasvattajissa.

Varsahuumaa riitti vuonna 2015 lähes läpi vuoden. Suomalaisten puoliveristen lisäksi hevosia syntyi myös muista kantakirjoista (hann, kwpn, holst, old, ewb, awb, trak, brdbg, westf) ja pitkäsukuisten hevosten lisäksi panostimme myös tuontihevosiin. Kesän lopulla Hukkapurossa vietettiin kuitenkin varsin ansaittua kesälomaa, mikä näkyi varsinkin elokuussa, jolloin syntyi vain kaksi varsaa. Loppu vuotta kohden varsamäärämme jälleen nousivat ja vuoden kiireisin kuukausi olikin lokakuu, jolloin syntyi peräti 21 varsaa. Varsamäärät kuukausittain jakautuivat seuraavasti:
tammikuu 7, helmikuu 12, maaliskuu 13, huhtikuu 8, toukokuu 8 , kesäkuu 13, heinäkuu 15, elokuu 2, syyskuu 10, lokakuu 21, marraskuu 20, Joulukuu 19

Meillä Hukkapurossa on alusta asti ollut mukana myös pieni määrä muun rotuisia hevosia kuin puoliverisiä. Näistä alkuperäisistä hevosista shetlanninponiori Sixx Spectrum on edelleen hengissä, mutta muuten hevosjoukkomme tallin pihatoissa ja pihattojen rinnalle rakennetussa lisätallissa on vaihtunut jonkin verran. Kesäkuussa 2015 päätimme ottaa puoliveristen rinnalle toiseksi kasvatusroduksi upean barokkirodun andalusialaisen. Espanjasta tallillemme muuttikin pieni joukko sopivia siitoshevosia, mutta jalostustoiminta näiden kanssa jämähti pian paikoilleen. Vuonna 2015 syntyi kuitenkinkin ensimmäinen ja pitkään myös ainoa pre-kasvatti Mercenario. Vuoden 2015 lopulla syntyivät myös Hukkapuron ensimmäinen suomenhevoskavatti Hukkapuron Töppönen sekä newforestinponi Hukkapuron Charlie.

Kasvatustoiminnan ja kilpailuiden järjestämisen ohella järjestimme myös suomalaisille puoliverisille ja Hukkapuron muille kasvateille suunnattuja valmennusviikonloppuja sekä valmennuspäivän. Vuoden kruunasi muiden tapahtumien osalta joulukuun Kyvyt Esiin –tapahtuma, jossa pääsimme tutustumaan lupaaviin kouluratsastuksen tulevaisuuden toivoihin.

Vuosi 2016

Vuosi 2016 alkoi Hukkapurossa aktiivisissa merkeissä. Uuden vuoden kunniaksi järjestettiin KRJ:n alaiset tarinakilpailut, joiden innoittamana tarinatoimintaa oli tarkoitus järjestää vähintään kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Noh, aivan näin hyvään tulokseen emme päässeet, mutta tarinakilpailuiden parissa juhlistettiin uudenvuoden lisäksi ystävänpäivää, palmusunnuntaita, vappuaattoa ja kevätkarkeloita. Toukokuun jälkeen tapahtumien järjestäminen kuitenkin tyssäsi koko loppuvuodeksi. Porrastettuja ja normaaleja kouluratsastuskilpailuita järjestettiin vaihtelevasti ja näiden lisäksi Hukkapuron tiluksilla nähtiin myös muutamat este-, kenttä- ja valjakkokilpailut.

Vaihtelevasta aktiivisuudesta huolimatta vuoden 2016 kasvattisaldoksi tuli 137 varsaa! Kasvatustoiminta tuntuikin pyörivän lähes omalla painollaan koko vuoden ajan. Vuoden 2016 varsoista 75 lähti kokeilemaan siipiään maailmalle ja 62 jäi meille Hukkapuroon kasvamaan tulevaisuuden kilparatsuksi ja siitoshevosiksi. Suomalaisten puoliveristen ohella kasvattimme edustivat taas monia muitakin kantakirjoja (swb, hann, old, holst, trak, kwpn, brdbg) joiden lisäksi syntyi muutama andalusialainen, suomenhevonen sekä yksi newforestinponi. Löytyypä kasvattilistastamme myös Hukkapuron historian ensimmäinen angloarabialainen täysverinen Benjamin Wolf x sekä arabialainen täysverinen Rababa al-Dhi'b ox, jota varten otimme käyttöön kasvatusliitteen al-Dhi’b. Tämän lisäksi rekisteröimme myös kasvatusliitteen ”Hukan” Las Vegasin omistajan Troyan ehdotuksesta.

Suurin osa vuoden 2016 kasvateista syntyi alkuvuodesta, mikä ei yllätä. Kesällä Hukkapuro jäi hetkeksi jopa viralliselle tauolle, eikä syksykään juuri aktiivisuudessa huimannut. Suurin piikki varsamäärissä oli maaliskuussa, jolloin lähestulkoon kaikki vuoden kotiin jäävät kasvatit syntyivät. Kesän ja syksyn aikana nämä kasvatit ovat siirtyneet kilparadoille ja nopeimmat jo siitoskäyttöönkin. Osittain hiljainen loppuvuosi selittyy myös sillä, että jouluksi Hukkapuro ja yhteistyötallimme Serellenders päätti järjestää yhteisen kasvattimyynnin. Myyntiä suunniteltiin hitaasti mutta varmasti koko syksy ja lopulta saimmekin joulumarkkinoille 29 hienoa varsaa, joista suurimmalla osalla jompikumpi vanhemmista oli Serellendersin Saksan yksikön asukas ja toinen taas Hukkapuron omistama suomalainen puoliverinen. Näitä varsoja rekisteröitiin vaihdellen Hukkapuron ja Serellendersin kasvateiksi, joten kaikki eivät näy listoillamme.

Vuoden 2016 varsamäärät kuukausittain jakautuivat seuraavasti:
tammikuu 11, helmikuu 15, maaliskuu 45, huhtikuu 25, toukokuu 10, kesäkuu 6, heinäkuu 3, elokuu 13, syyskuu 5, lokakuu 0, marraskuu 1, Joulukuu 3

Yksi hienoimmista hetkistä vuonna 2016 oli, kun Hukkapurolle myönnettiin kouluratsastusjaoksen ”Yhden tähden kouluhevoskasvattaja”-palkinto helmikuussa. Samaan aikaan Hukkapuron Edith sai myös Laatumaininta AB jälkeläispalkinnon. Toukokuussa 2016 saimme kouluvarsojen ja -nuoren laatuarvostelun ” Kahden tähden kouluhevoskasvattaja”-palkinnon (aikaisemmin olimme sielläkin yhden tähden kasvattaja). Tulevaisuudessa tähtäämmekin siihen, että olemme ”Kolmen tähden kouluhevoskasvattaja” molempien laitosten kirjoilla.