virtuaalitalli / a SIM-game stable
hannover, tamma
rautias, 167 cm
s. 12.08.2009
Maahantuoja elen (ex-om. Raden Stal)
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757
virtuaalihevonen / a sim-game horse
Kuvat © Gestüt Hämelschenburg,
Jos Fatazia pitäisi kuvailla vain yhdellä sanalla, olisi se sana ehdottomasti sähäkkä. Vaikka hoitaessa Fataz osaakin käyttäytyä varsin kunnollisesti, huomaa tammasta kyllä, milloin sen keskittymiskyky ja kärsivällisyys alkaa loppua. Tällöin Fataz alkaa helposti kuopimaan etusillaan ja muuten ilmoittelemaan, että hoitaja voisi pistää vähän vipinää kinttuihin. Pääasiassa kuitenkin Fataz pysyy hoidettaessa rauhassa paikallaan ja kaikki hoitotoimenpiteet luonnistuvat sen kanssa ongelmitta. Taluttaessa Fataz on varsinainen sähikäinen, jonka kanssa saa olla tarkkana joka askel. Taluttaessa Fataz nimittäin säpsyy kaikkea tavanomaista kottikärryjen kolinasta porttien narahduksiin, eikä ole mikään vieras näky, että Fataz ravailee ristiin rastiin tallipihaa häntä kaarella hermostuneesti puhisten onnistuttuaan kiskaisemaan itsensä irti taluttajan otteesta. Onneksi Fataz on kuitenkin yleensä varsin helppo napata kiinni, kun se hetken aikaa rauhoittuu.
Fataz on erittäin taitava ja osaava ratsu ja varsin kevyt ratsastaa, sillä tamma liikkuu hyvin eteen omalla moottorillaan ja kuuntelee tarkkaan kevyitäkin apuja. Fatazilta pitää kuitenkin osata vaatia keskittymistä työskentelyyn, sillä jos sille jää aikaa alkaa kytätä ympäristöään, tulee siitä herkästi varsin säikky. Fataz on hyvin herkkä suustaan, eikä siedä ratsastajalta yhtään kovuutta tai ylimääräistä nykimistä. Hermostuessaan Fataz jääkin yleensä paikoilleen steppaamaan ja saattaa jopa hypätä pystyyn, jos ratsastaja ei tajua hellittää. Fatazilla on erityisesti todella kaunis ja lennokas laukka, jota on helppo työstää kootusta piruettilaukasta kunnon lisäyksiin asti. Laukanvaihdoissa Fataz kuitenkin kuumuu varsin helposti, joten niitä tamman kanssa ei kannata hinkata enempää kuin on pakko.
Kun Fataz rymyää kilpailupaikalla ulos kuljetusautosta, voisi helposti kuvitella, että kilpailusuoritus tamman kanssa on tuomittu katastrofiksi. Fataz ei nimittäin ole mikään rauhallisin matkustaja ja kilpailupaikallakin tamma tuntuu viihtyvän parhaiten kahdella jalalla. Suurin haaste kilpailuissa onkin kivuta ikiliikkujan lailla pyörivän Fatazin selkään. Kun hommansa osaava ratsastaja on kyydissä, alkaa Fataz pikkuhiljaa rentoutua ja keskittyä tulevaan suoritukseen. Jos verryttelyissä Fatazin on saanut rennoksi, sujuvat kilpailusuoritukset yleensä kirkkaasti paremmin kuin olisi uskaltanut ensivaikutelman perusteella odottaa.
i. Furnau evm hann-ori, 171 cm, rautias |
ii. Urbinz evm hann-ori, 165 cm, ruunikko |
ie. Adarea evm hann-tamma, 165 cm, rautiaankimo |
|
e. Falkentraum evm hann-tamma, 168 cm, musta |
ei. Bolderun evm hann-ori, 164 cm, tummanruunikko |
ee. Castaletta evm hann-tamma, 161 cm, rautias |
Fatazin isä Furnau oli erittäin menestynyt kouluratsastuksen saralla ja niitti menestystä jopa kansallisella tasolla. Ori oli kunnianhimoinen ja taitava ratsu, joka ei antanut periksi. Välillä sen kanssa sai kuulemma tapella pienistäkin asioista ja usein orin tahto menikin lopulta läpi hieman kokenemattomampien käsissä. Furnau oli luonteeltaan säväkkä ja todella orimainen, eikä sitä olisi voinut laittaa aloittelijan käsiin. Suuresta rautiaasta orista löytyi voimaa kuin pienestä kylästä. Ratsastettaessa Furnau oli palkitseva, kunhan sen sai toimimaan kunnolla. Ori työskenteli innokkaasti ja pitkäjänteisesti. Hienon kilpailu-uran jälkeen ori jäi jalostuskäyttöön ja siltä löytyy 23 varsaa ympäri Euroopan. Furnau periytti erityisesti hienoa rakennettaan ja periksiantamattomuutta. Ori menehtyi valitettavaan ähkyyn vain 23-vuotiaana ja oli suuri menetys omistajaperheelle.
Fatazin isänisä Urbinz oli oikea rasavilli tapaus. Komea se oli kuin mikä, mutta pienintäkään häivähdystä keskittymisestä tai rauhallisuudesta siltä ei löytynyt. Ori ei ollut tämän vuoksi mikään erityinen kisatykki, mutta kilpaili muutamaan otteeseen koulu- sekä estekilpailuissa. Menestystä se ei monestakaan kisasta niittänyt, mutta ainakin se hurmasi ulkonäöllään. Urbinz on lähinnä kiertänyt näyttelyissä ja se on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle. Vaikka ori ei koskaan muuten ollut paikallaan, oli näyttelytilanne jostain syystä aina kovin rauhallinen. Urbinz oli haluttua jalostusmateriaalia periyttäen hienoa rakennettaan ja siltä löytyykin hurjat 45 varsaa, jonka jälkeen orin omistaja päästi orin ansaitulle eläkkeelle ilman sen kummempia murheita. Urbinz jouduttiin lopettamaan pahojen vanhuuden vaivojen takia 27 vuoden iässä.
Fatazin isänemä Adarea oli luonteeltaan omistajansa kertoman mukaan melko seurallinen hevonen, joka tuli toimeen hyvin niin ihmisten kuin eläintenkin kanssa. Tamma viihtyi hyvin myös omassa rauhassa, joten tallikäyttäytyminen oli usein esimerkillistä. Adarea oli todella palkitseva ratsastettaessa ja sen kanssa oli mukava tehdä töitä. Tamma ei myöskään stressaillut tai hötkyillyt liikoja ja eteni määrätietoisesti. Kilpailumenestystä tammalta löytyy lähinnä kouluratsastuksesta, missä se olikin aivan lyömätön. Adarea kilpaili ympäri Eurooppaa, kunnes siirtyi 15-vuotiaana pelkästään jalostuskäyttöön. Tammalta löytyy kuusi hienoa varsaa, joista jokainen on menestynyt kouluratsastuksessa. Hevonen periytti kaunista kimoa väriään ja lujaa tahtoa, sekä tietenkin seurallisuutta. Adarea kuoli vanhuuteen noin 29 vuoden iässä.
Fatazin emä Falkentraum oli kaunis musta hannovertamma, jolla oli mielettömän kaunis pää ja suuret silmät. Luonteeltaan tammaa kuvattiin hieman oikukkaaksi, joka ei antanut mitään ilmaiseksi. Falkentraum oli todella harvinaislaatuinen ja palkittiin monet kerrat parhain pistein näyttelytapahtumissa. Tamma kilpaili vain muutaman vuoden kouluradoilla, mutta sitäkin menestyksekkäämmin. Moni onkin miettinyt, miksi tammalla ei jatkettu loistokasta kilpailu-uraa. Omistaja kaavaili hevosesta ehdottomasti jalostustammaa ja kun Falkentraum oli saanut näyttöjä kasaan, sai se jättäytyä kokonaan julkisuudesta pois. Tamma periytti kaunista ulkonäköään ja periksiantamattomuutta. Falkentraum synnytti kuusi kaunista ja tervettä jälkeläistä elämänsä aikana ja kuoli lopulta vanhuuteen 29-vuotiaana.
Fatazin emänisä Bolderun oli luonteeltaan maailman paras ja kiltein ori. Parempaa olisi voinut hakea. Bolderun oli lempeä, vaikkakin periksiantamaton, ja erittäin ihmisrakas halailija. Orilla kilpailtiin kouluratsastuksessa, mutta se pääsi nuoruusvuosinaan myös muutamiin estekilpailuihin. Esteiltä menestystä ei tullut, mutta koulukiemuroilta sitäkin enemmän. Vaikka orilla oli potentiaalia ja taitoa vaikka mihin, jäi se myös kouluradoilta nopeahkosti pois ja jatkoi elämäänsä rentona puskaratsuna omistajaperheen teineille. Ori oli hyvää jalostusmateriaalia sillä se periytti helppoa luonnettaan ja taitojaan. Sillä ehdittiin teettää kuitenkin vain kaksi varsaa, sillä ori menehtyi onnettomuudessa vain 16-vuotiaana.
Fatazin emänemä Castaletta oli myöhemmin merkittäväksi kasvaneen siittolan kantatamma. Kohtuullisen hyväluonteinen ja nättirakenteinen raudikko, jolla myös riitti taitoja kansallisen tason kouluratsastuskentille. Castaletan omistaja kilpaili tammalla itse ja tamma olikin vain yhden ihmisen hevonen. Tai ainakin yhden ihmisen kerrallaan, sillä heti kun esimerkiksi paikalle ilmaantui toinenkin harjailemaan tai muuten vain höpisemään karsinalle, alkoi kiukuttelu. Castaletta oli temperamenttinen hevonen, eikä se luovuttanut vähällä. Se myös keinoja kaihtamatta eteni tavoitteitaan kohti ja monet itkut sen kanssa sai vääntää. Castaletta periytti kolmelle varsalleen temperamenttiaan ja kaunista rautiasta väriään. Tamma jouduttiin lopettamaan sen jäätyä auton alle karkureissullaan 24-vuotiaana.
Kirjoittanut Dimma
Fataz kilpailee tavallisissa kilpailuissa!