Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Extro

"Eetu"

VH15-011-0189


hannover, ori
tummanpunaruunikko, 176 cm
s. 15.01.2015

Maahantuoja Milla, VRL-14021
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

ERJ-I, KRJ-II, KTK-II, YLA2, VPVL-I

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan,

Kuollut 4.6.2017

Extro eli kotoisimmin ”Eetu” on haettu saksanmaalta 3-vuotiaana. Näin Eetussa paljon potentiaalia esteradoille. Vaikka Eetu on poikkeuksellisen raskaan näköinen estehevonen, niin se miten ori hyppäsi oli itselleni iso "wau!". Eetu on ketterä ja nopea sekä kääntyy yllättävän pienellä alueella. Oli aivan mahtavaa saada Eetu suomeen ja minun omistukseeni. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Eetu on järkevä ori, mutta osaa kyllä kertoa, jos joku asia ei miellytäkään. Ori vaatii selkeät ohjeet ja tiukan komennon, jotta se käyttäytyy kunnolla. Tällä hevoselle ei saa antaa yhtään liikaa valtaa, tai muuten se kävelee kaikkien yli ja kuvittelee olevansa ihmisten yläpuolella. Hoitaessa Eetu saattaa kaksiä pieniä jippoja, kuten nostaa päänsä taivaisiin tai olla nostamatta jalkojaan. Eetulla on myös paha tapa hyöriä ja pyöriä ympäriinsä karsinassa, joten se kannattaa sitoa kiinni hoitamisen ajaksi. Eetu ei kuitenkaan ole ilkeä, enemmänkin vain ajattelematon. Tiukalla komennolla ja päättäväisyydellä orin saa hyvin hoidettua ja varustettua.

Esteet ovat Eetun vahvuus, ja niitä se hyppää pilke silmäkulmassaan. Ori kääntyy nopeasti ja tottelee pieniä apuja. Liian kovat avut ovat ehdoton ei, sillä silloin Eetu ottaa nokkiinsa ja rupeaa kenkkuilemaan. Pienillä esteillä Eetu ei aina viitsisi vaivautua kunnon suoritukseen, vaan ottaa harjoitukset laiskotteluna ja "onko-mun-ihan-pakko" -asenteella. Eetua joutuu laittamaan melko reippaasti eteenpäin, jotta sen kanssa voi treenata pienillä esteillä. Suuremmilla esteillä ja varsinkin kilpailupaikoilla Eetun silmiin ikäänkuin syttyy valo ja se suorittaa radan parhaansa mukaan ja antaa kyllä kaikkensa, kunhan selässä on tuttu ja luotettava kuski. Kilpailupaikoilla Eetu käyttäytyy asiallisesti, mitä nyt sattuu välillä vähän esiintymään vieraille daameille. Traileriin Eetu menee pienen houkuttelun ja heinäverkon avulla ja matkustaminen sujuu mukavasti.

Estepainotteisuudesta huolimatta Eetulta sujuu myös koulupuoli oikein hyvin. Orin keskittymiskyky ei ole kuitenkaan sen vahvimpia puolia ja siksi Eetulla ei ihan kovin haastavia juttuja voida harjoitella tai kisata. Yleensä Eetu aloittaa koulutehtävät hyvin ja innolla, mutta kyllästyy pian, eikä jaksaisi jankata samaa asiaa moneen kertaan. Kotioloissa Eetu nauttii suunnattomasti maastoilusta ja maastossa orin peruskuntoa onkin hyvä kehittää. Eetu on täysin maastovarma, ei vielä ole tullut tilannetta vastaan, jossa Eetu olisi epäröinyt.

Taluttaessa Eetu keksii välillä riekkua ja ilmoittaa olemassa olostaan koko maailmalle. Tammat saavat välillä orin pään pyörälle ja taluttajan onkin muistuteltava oria vähän väliä, että siellä arun päässä ihan oikeasti on joku. Muiden hevosten seura ei ole Eetulle välttämätöntä, se viihtyy hyvin yksikseenkin. Ruoka-aikaan ori on melko tarkka reviiristään ja silloin varsinkin pienemmät hevoset saattavat saada kyytiä, jos erehtyvät liian lähelle Eetun heinäkasaa.

Kirjoittanut Milla, pidentänyt Mette


Sukutaulu

i. Exstas evm
hann-ori, 175 cm, ruunikko
ii. Waylon evm
hann-ori, 176 cm, punaruunikko
ie. Easy Girl evm
hann-tamma, 164 cm, tummanpunaruunikko
e. Troni evm
hann-tamma, 169 cm, tummanpunaruunikko
ei. No Regrets evm
hann-ori, 173 cm, punaruunikko
ee. Xtina evm
hann-tamma, 168 cm, tummanpunaruunikko

Sukuselvitys

i. Exstas on esteillä menestynyt hannoverori. Exstas kilpaili nuorempana esteratsastuksessa 160cm tasoilla useita vuosia ja hyppäsi lukuisia virheettömiä suorituksia. Ori tunnettiinkin hyvin erinomaisesta hyppytekniikastaan, joka oli myös omintakeisen näköinen. Exstas kilpaili paljon kansallisia kilpailuja ja myös monia suurkilpailuja, joista ei lähdetty pois ilman ruusukkeita. Exstas käyttäytyi kilpailupaikoilla aina asiallisesti, sillä olihan orilla sentään kymmenen pisteen luonne Kilpauran päätyttyä Exstasin kysyntä jalostukseen oli suurta, mutta oria käytettiin siitokseen kuitenkin säästeliäästi ja varsoja syntyi yhteensä kolmisenkymmentä kappaletta ympäri Pohjoismaita. Nykyään ori on jo eläkkeellä ja toimii omistajaperheensä lapsien opetusratsuna. Jalostuskäyttöön Exstasia ei enää käytetä lainkaan.

ii. Waylon oli monitoimi hevonen, joka kilpaili pääpainotteisesti kenttäratsastuksessa tasolla CIC2 ja CIC3. Menestys vaihteli suuresti, sillä luonteeltaan Waylon oli äärimmäisen itsepäinen ja joinain päivinä se toimi ajatuksen tavoin, toisina ei liikuttu askeltakaan mikäli hevosta ei huvittanut. Parhaimmillaan ori kuitenkin voitti useita kilpailuja peräkkäin ja sai palkintokaappiinsa täytettä roimasti. Kenttäratsastuksen lisäksi Waylon kilpaili koulu- ja esteratsastuksessa. Menestys näissäkin lajeissa oli vaihtelevaa, mutta pari palkintoa ansaittiin kuitenkin. Jalostukseen oria ei paljoakaan käytetty luonttensa takia, mutta kaikki kuusi varsaa, jotka Waylon sai, eivät onneksi perineet isänsä itsepäistä luonnetta. Waylon lopetettiin 26-vuotiaana jatkuneiden jalkavaivojen seurauksena.

iii. Napoleon II oli koko elämänsä tunnettu hevonen. Ori hyppäsi nuorena jo suuria luokkia ja haali näistä ykköspalkintoja kasan mukaansa. Luonteeltaan lempeä ja varma hevonen sopi erinomaisesti opetusmestariksi ja Napoleon II ohjasikin monet nuoret ratsastajat isommille radoille. Kilpailu-ura pidettiin lyhyenä ja heti kun sijoituksia ei tullut samaan tahtiin, siirrettiin ori jalostuskäyttöön. Norjassa asuva hannover ei ollut hirveän suosittu jalostuksessa, sillä orin annettiin astua vain luomuna omalla tallillaan. Jotkut ihmiset kuitenkin toivat tammansa pitkän matkan päästä astutettavaksi ja Napoleonin varsoista tuli pääsääntöisesti hyviä hyppääjiä, muttei välttämättä niin hyväluonteisia kuin itse isäukko.

iie. Whita oli oman arvonsa tunteva neiti. Tamma oli nuoresta asti itsepäinen ja teki juuri niin kuin sitä itse huvitti. Ratsastajalla ei ollut useimmiten sanomista mitä tehtiin, vaan Whita päätti siitä. Hankalan luonteensa takia kilparadoille ei lähdetty edes yrittämään, mutta keskikertainen harrasteratsu tammasta kuitenkin tuli. Whitalla teetettiin nuorena kaksi varsaa, jotka molemmat astutettiin kuuliaisilla ja kilteillä oreilla, jotta varsoille saataisiin paremmat luonteen. Päinvastoin kuitenkin kävi ja Whita periytti molemmille varsoille itsepäisen luonteen, mutta hieman laimeampana versiona. Tamma siirtyi 22-vuotiaana eläkkeelle, sillä itsepäisyys paheni vuosien varrella ja lopulta neiti ei suostunut enää edes ratsastettavaksi. Viimeiset elinvuotensa tamma eli pihatossa omassa rauhassa toisen tamman kanssa.

ie. Easy Girl ei nimestään huolimatta mikään helppo tyttö. Hannovertamma oli sporttinen ja kuuma, jonka kanssa sai aina olla hereillä. Easy Girl sinkoili ratsastaessa yleensä jokaiseen ilmansuuntaan ja mikäli ratsastaja ei ollut ajan tasalla, löysi tämä itsensä nopeasti hiekasta. Esteradoilla tamma oli kuitenkin erinomainen ja nopea. Easy Girl hyppäsi pääsääntöisesti 140cm ja 150cm tasolla esteratsastuksessa, mutta isompiakin ratoja hypättiin silloin tällöin. Nopeutensa ansiosta tamma sijoittui usein, mikäli kaikki puomit vain pysyivät kannattimilla. Easy Girl kiersi estekilpailujen ohella näyttelyissä ja menestyi myös niissä. Tuomarit kehuivat usein tamman liitävää ja kevyttä ravia, josta sai vaikutelman, ettei hevonen edes koskisi maata. Easy Girl ehti saada vain yhden varsan elinikänsä aikana, sillä tamma kuoli jo 14-vuotiaana tapaturman seurauksena.

iei. Cover Boy oli kuuliainen ja hieno kouluhevonen. Ori kilpaili Prix St Georges tasolla useita vuosia ja menestyi ajoittain hyvin. Cover Boy oli luonteeltaan ihmisystävällinen ja etenkin lapset rakastivat oria sydämensä pohjasta. Ratsuna herra oli kuitenkin haastava, sillä Cover Boy ei sietänyt lainkaan ohjasta kääntämistä. Ratsastajan tuli kääntää vain istunnalla, jolloin ori toimi moitteettomasti. Herkkyys oli iso etu kouluratsastuskilpailuissa ja usein arvostelu paperissa luki "Eleettömästi ratsastettu", sillä ori huomasi pienenkin avun mikä istunnan kautta annettiin. Jalostukseen Cover Boyta käytettiin vähän, sillä se kilpaili pitkälti koko elämänsä. Yhdeksän jälkeläistä syntyi kuitenkin eläkevuosien aikana, mutta valitettavasti yhdestäkään ei tullut kouluratsua. Luonnetta herra sentään periytti jälkeläisilleen.

iee. Elita oli energinen estetamma, joka vaati päivittäisen liikutuksen ja pitkän tarhailuajan. Tamma ei saanut koskaan mitään energiaa lisääviä väkirehuja, mutta silti neidistä löytyi puhtia enemmän kuin puolesta tallista yhteensä. Elita kilpaili energisyyden takia esteratsastuksessa, vaikka tosiasiassa neiti oli jalostettu kouluratsastus käyttöön. Tamma hyppäsi 150cm ratoja puhtaasti ja sijoittui silloin tällöin. Elita alkoi usein hösläämään radalla, jolloin puomit tippuivat kannattimilta. Mikäli ratsastaja sai tamman pidettyä kuitenkin kuulolla, syntyi puhtaita ja nopeita ratoja. Elitalla teetettiin vain yksi varsa, sillä kilparadoilta siirrytäessä pois oli tammalla ikää jo jonkin verran, minkä takia riskejä pyrittiin välttämään jälkeläisten teetämiseesä. Tamman varsasta tuli kuitenkin samanlainen vauhtihirmu kuin tämä itse oli.

e. Troni oli yleispainotteinen hannovertamma, joka kilpaili kansallisella tasolla 130cm esteluokkia ja Vaativan A:n koululuokkia. Troni sijoittui kilpailuissa harvemmin, sillä esteradalla ei löytynyt tarpeeksi vauhtia ja koulussa liikeet jäivät suppeiksi, mikäli ratsastaja yhtään puristi jaloillaan. Luonteeltaan tamma oli todella tammamainen, eikä sietänyt lainkaan kovakouraista käsittelyä. Ratsastaessa Troni oli herkkä ja mikäli ratsastaja puristi pohkeilla tai roikkui ohjissa, alkoi tamma kiukkuilla. Liikettä neidistä kuitenkin löytyi, mutta Tronin piti itse antaa hoitaa yli puolet työstä, jotta tamma oli tyytyväinen ja teki pyydetyn asian. Jalostukseen Troni siirrettiin jo nuorena, sillä kilparadat eivät tuoneet menestystä tarpeeksi. Tamma sai neljä varsaa, joista kaikki ovat perineet emän hienoja liikkeitä. Tammavarsat ovat myös perineet ei niin toivotun piirteen eli tammamaisuuden, mutta orivarsat onneksi ovat olleet parempi luonteisia. Troni laukkasi pilvilaitumille 20-vuotiaana.

ei. No Regrets tunnettiin myös nimellä punainen paholainen. Ori oli luonteeltaan melko aggressiivinen ja sen takia sitä käsittelikin vain omat hoitajat ja omistaja. Huonosta luonteesta huolimatta No Regrets menestyi esteradoille. Ori hyppäsi 160cm esteitä ja usein puomin ja hevosen väliin jäi kunnolla ilmavaraa. No Regrets hyppäsi pari vuotta esteratsastuksen kärkijoukoissa ja haali itselleen kasan palkintoja. Vihaisesta luonteestaan huolimatta punaruunikko ori oli haluttu jalostukseen, sillä kilpailunäytöt antoivat ymmärtää hevosen olevan erinomainen hyppääjä. No Regrets sai lähemmäs sata jälkeläistä, jotka ovat kilpailleet esteratsastuksessa suuriakin luokkia. Monikaan ei kuitenkaan yltänyt samalle tasolle kuin isänsä. Ori asui Ruotsissa koko elämänsä ja kuoli synnyin tallilleen kunnioitettavassa 29-vuoden iässä. Sitä ennen No Regrets oli painanut kavion jälkensä monen hevostytön sydämeen komealla ulkonäöllään.

eii. Rizzo oli nuorempana voittamaton esteratsu, mutta ikää tullessa lisää alkoi menestys hävitä. Kaikki kasvattajat tunnistivat orin nimen, kun tämä hyppäsi 160cm ratoja puhtaasti pokaten aina ykköspalkinnon. Menestys ei kuitenkaan kestänyt kauan vaan pian alkoivat puomit putoilla ja ajat hidastua. Ori siirtyi pian harrastekäyttöön, kun sijoituksia ei suurilta esteradoilta enää tullut. Rizzo oli luonteeltaan pomminvarma, eikä herra säikkynyt oikeastaan mitään. Orin kanssa maastoiltiin paljon rauhallisuuden vuoksi ja selkään uskalsi laittaa myös kokemattomammankin ratsastajan. Jalostukseen oria ei kysynyt hirveän moni, mutta suhteiden kautta Rizzolle syntyi kuitenkin 23 jälkeläistä, joista osa lähti valloittamaan kilparatoja, osa toimi vain ratsastuskoulujen tuntiratsuina.

eie. One Fine Day tutummin vain Fina oli huippusukuinen tamma, joka jotain kautta vain joutui ratsastuskouluun tuntihevoseksi, tosin erittäin suosituksi sellaiseksi. Tamma syntyi huipputason este vanhemmista, mutta kasvattajan tallin mennessä konkurssiin myytiin kaikki hevosen ja Fina jatkoi matkaansa ratsastuskouluun. Tamma oli kuitenkin tallin suosituin ratsu osaavien kesken, sillä Finasta löytyi liikettä ja seurakilpailuissa myös menestystä tuli tuntiratsastajien kanssa. Tallin omistaja rakasti myös upeaa ruunikkoa tammaa ja teetti tällä yhden varsan omistajalleen, jonka jälkeen tamma myytiin Suomesta Ruotsiin hevoskasvattajalle jatkamaan sukuaan enemmän. Tammasta ei sen koommin kuultu enää, mutta Finan nimi löytyy lukuisten kilpahevosten sukutaulusta. Ratsastuskoulun seinältä löytyy tänäkin päivänä muistokyltti upealle tammalle, joka vei tuntilaisten sydämet ja antoi näille tilaisuuden hypätä astetta isompiakin ratoja harjoituksissa.

ee. Xtina toimi pääpainotteisesti näyttelyhevosena ja jalostuskäytössä. Nuorena se kilpaili nuorten hevosten luokissa, mutta koska tammalla ei selvästikään ollut intoa este- tai kouluradoille, luovuttiin kilparatsun urasta. Näyttelyissä Xtina kuitenkin menestyi kohtalaisesti ja keräsi itselleen parikin BIS-kehän palkintoa. Luonteeltaan tamma oli kiltti ja sen takia se sopi myös erinomaisesti lasten ratsuksi. Omistajan tutut saivatkin kokeilla usein ratsastuksen saloja Xtinan avulla. Jalostuskäyttöön tammaa käytettiin innokkaasti ja varsoja syntyi yhteensä kuusi kappaletta. Kaikkien isänä toimi huippuorit, joten myös huippuvarsoja toivottiin syntyvän. Xtina itse oli laadukkaasta suvusta, mutta jäi innottomuudensa takia sisaruksiaan alemmalle tasolla kilparadoilla. Xtina sai elää viimeiset vuotensa talutusratsuna perheen pienemmille ja laiduntaa tallin suurilla laitumilla. Tamma menehtyi 22-vuotiaana sydänkohtaukseen omalla kotitallillaan.

eei. Fly Away oli upea rakenteinen ja todella huomionkipeä ori, jonka varmasti kaikki huomasivat kilpailuissa. Punaruunikko ori sai ihailua kerrakseen aina saapuessaan kisapaikalle tai näyttelyihin. Ori ei ollut kilparatsuna kamalan menestynyt, mutta Fly Away hyppäsi kuitenkin 160cm ratoja useinmiten puhtaasti ja suurella ilmavaralla. Ori suorastaan lensi estesitä yli ja moni ihmettelikin, miten se oli koulutettu. Todellisuudessa Fly Awayta alettiin kouluttamaan vasta 5-vuotiaana eli paljon ikäisiään jäljessä, mutta pihatossa elänyt herra oli oppinut jo paljon saadessaan kyytiä muilta nuorilta oreilta. Jalostukseen omistaja ei hienoa oriaan halunnut antaa, mutta onnekkaimmat saivat orin varsoilleen isäksi. Fly Away sai ainoastaan kaksi jälkeläistä, mutta molemmat varsat näyttivät jonkinlaisia merkkejä isänsä ilmavista liikkeistään.

eee. Fantasy oli kaunis ja siro hannovertamma. Luonteeltaan lempeä ja kuuliainen tamma kilpaili niin koulu- kuin esteratsastuksessa. Esteillä Fantasy oli innokas ja hyppäsi hyvin, mutta radoille kapasiteettia riitti vain 120cm luokkiin. Kouluratsastuksessa tamma menestyi aavistuksen paremmin tasolla Vaativa A. Kouluradoilla tamma oli yleensä hieman laiska, mutta liikkeet saatiin aina esille kun niitä alettiin vaatimaan. Fantasy sopi luonteensa ansiosta erinomaisesti jalostukseen ja tammalla teetettiin kolme varsaa. Varsoille valittiin isäukoiksi hyvin hypänneitä hevosia, sillä rakenteensa perusteella tamman varsat sopisivat paremmin estehevosiksi. Kaikki varsat jotka Fantasylle syntyivät olivat tammoja, joten omistaja myi ne muille kasvattajille ja kilpailijoille, sillä haki itselleen uutta kilpaoriita.

Kirjoittanut Oona VRL-11983

Jälkeläiset

Kruunun Elyntris
hann-tamma
s.15.05.2015
e. La Feuilleraie
Allim's Energy
fwb-ori
s.27.05.2015
e. Never Bored
Allim's Eric
hann-ori
s.12.06.2015
e. Five-Star
Allim's Expresso
hann-ori
s.01.07.2015
e. KV Nuancenreich
Lapland's Exate
fwb-tamma
s.24.04.2015
e. Ebba
Wolf's Echo
fwb-ori
s.15.10.2015
e. Endeavour
KTK-I, ERJ-I
Wolf's Outro
fwb-ori
s.27.02.2016
e. Celeste
Xanthos Mead
kwpn-ori
s.06.01.2016
e. Tiffany
24 Shades of Blonde
fwb-tamma
s.17.03.2017
e. 21 Haircolors

Kilpailut

Painotuslaji: esteratsastus
Koulutustaso: 160cm, Vaativa B

Eetu kilpailee tavallisissa kilpailuissa!

scrollaa alemmaksi KRJ-sijoituksia varten

ERJ

Voitot 16, muut sijoitukset 105
joista sijoitukset omalta/yhtä alemmalta tasolta 48
ERJ-Cup sijoitukset 1

10.07.2015 - Kutsu - 160cm - 1/30
10.07.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
10.07.2015 - Kutsu - 160cm - 4/30
09.07.2015 - Kutsu - 160cm - 3/30
09.07.2015 - Kutsu - 160cm - 2/30
06.07.2015 - Kutsu - 160cm - 4/30
05.07.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
04.07.2015 - Kutsu - 160cm - 1/30
03.07.2015 - Kutsu - 100cm - 2/40
02.07.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
02.07.2015 - Kutsu - 140cm - 2/30
02.07.2015 - Kutsu - 100cm - 2/40
01.07.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
01.07.2015 - Kutsu - 160cm - 2/30
01.07.2015 - Kutsu - 160cm - 1/30
01.07.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
30.06.2015 - Kutsu - 150cm - 3/30
30.06.2015 - Kutsu - 140cm - 4/30
29.06.2015 - Kutsu - 160cm - 6/40
28.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/21
28.06.2015 - Kutsu - 160cm - 2/40
27.06.2015 - Kutsu - 150cm - 1/30
25.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/21
25.06.2015 - Kutsu - 150cm - 1/40
25.06.2015 - Kutsu - 160cm - 3/30
25.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/30
24.06.2015 - Kutsu - 150cm - 1/30
24.06.2015 - Kutsu - 160cm - 5/29
24.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/40
24.06.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
24.06.2015 - Kutsu - 100cm - 3/40
24.06.2015 - Kutsu - 160cm - 3/30
24.06.2015 - Kutsu - 160cm - 2/30
23.06.2015 - Kutsu - 100cm - 3/40
22.06.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
22.06.2015 - Kutsu - 140cm - 2/30
21.06.2015 - Kutsu - 150cm - 2/40
21.06.2015 - Kutsu - 160cm - 2/30
21.06.2015 - Kutsu - 100cm - 1/40
20.06.2015 - Kutsu - 160cm - 2/28
19.06.2015 - Kutsu - 130cm - 4/30
19.06.2015 - Kutsu - 120cm - 5/30
19.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/28
19.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/30
19.06.2015 - Kutsu - 150cm - 1/30
19.06.2015 - Kutsu - 100cm - 3/40
18.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/40
18.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/28
18.06.2015 - Kutsu - 100cm - 3/40
17.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/28
17.06.2015 - Kutsu - 160cm - 5/30
17.06.2015 - Kutsu - 100cm - 2/40
16.06.2015 - Kutsu - 120cm - 3/30
16.06.2015 - Kutsu - 160cm - 5/28
15.06.2015 - Kutsu - 160cm - 5/28
15.06.2015 - Kutsu - 110cm - 4/30
14.06.2015 - Kutsu - 160cm - 1/28
14.06.2015 - Kutsu - 110cm - 1/30
14.06.2015 - Kutsu - 120cm - 1/40
14.06.2015 - Kutsu - 120cm - 5/50
13.06.2015 - Kutsu - 120cm - 3/40
13.06.2015 - Kutsu - 100cm - 4/30
12.06.2015 - Kutsu - 120cm - 3/50
12.06.2015 - Kutsu - 100cm - 3/30
12.06.2015 - Kutsu - 110cm - 2/30
11.06.2015 - Kutsu - 110cm - 4/30
11.06.2015 - Kutsu - 160cm - 1/30
09.06.2015 - Kutsu - 160cm - 4/20
08.06.2015 - Kutsu - 150cm - 2/30
07.06.2015 - Kutsu - 150cm - 4/30
06.06.2015 - Kutsu - 150cm - 2/30
06.06.2015 - Kutsu - 130cm - 3/30
05.06.2015 - Kutsu - 100cm - 2/30
04.06.2015 - Kutsu - 90cm - 1/30
02.06.2015 - Kutsu - 90cm - 3/30
01.06.2015 - Kutsu - 130cm - 3/30
ERJ-CUP - 31.05.2015 - Kutsu - 160cm - 2/199
31.05.2015 - Kutsu - 120cm - 2/39
30.05.2015 - Kutsu - 100cm - 6/50
29.05.2015 - Kutsu - 100cm - 4/30
29.05.2015 - Kutsu - 90cm - 5/30
29.05.2015 - Kutsu - 100cm - 1/26
28.05.2015 - Kutsu - 110cm - 3/35
28.05.2015 - Kutsu - 100cm - 5/26
27.05.2015 - Kutsu - 100cm - 3/50
26.05.2015 - Kutsu - 110cm - 5/50
26.05.2015 - Kutsu - 100cm - 4/30
26.05.2015 - Kutsu - 110cm - 4/35
23.05.2015 - Kutsu - 110cm - 5/40
18.05.2015 - Kutsu - 110cm - 5/40
15.05.2015 - Kutsu - 100cm - 3/30
14.05.2015 - Kutsu - 100cm - 2/30
12.05.2015 - Kutsu - 100cm - 5/34
11.05.2015 - Kutsu - 80-90cm - 4/26
10.05.2015 - Kutsu - 80cm - 3/40
10.05.2015 - Kutsu - 100cm - 5/38
10.05.2015 - Kutsu - 90cm - 2/30
09.05.2015 - Kutsu - 90cm - 3/30
09.05.2015 - Kutsu - 80cm - 4/30
09.05.2015 - Kutsu - 100cm - 6/38
09.05.2015 - Kutsu - 100cm - 6/38
08.05.2015 - Kutsu - 100cm - 6/38
08.05.2015 - Kutsu - 100cm - 6/38
07.05.2015 - Kutsu - 80cm - 3/30
07.05.2015 - Kutsu - 90cm - 5/30
06.05.2015 - Kutsu - 100cm - 6/38
06.05.2015 - Kutsu - 90cm - 5/30
06.05.2015 - Kutsu - 100cm - 8/100
04.05.2015 - Kutsu - 80cm - 6/40
04.05.2015 - Kutsu - 80cm - 4/30
04.05.2015 - Kutsu - 90cm - 3/30
02.05.2015 - Kutsu - 100cm - 3/30
01.05.2015 - Kutsu - 100cm - 4/40
01.05.2015 - Kutsu - 80cm - 2/40
30.04.2015 - Kutsu - 100cm - 2/30
27.04.2015 - Kutsu - 80cm - 2/25
25.04.2015 - Kutsu - 80cm - 3/30
24.04.2015 - Kutsu - 80cm - 1/30
24.04.2015 - Kutsu - 90cm - 4/32
24.04.2015 - Kutsu - 80cm - 2/25
23.04.2015 - Kutsu - 80cm - 1/25

KRJ

Voitot 21, muut sijoitukset 90
joista sijoitukset omalta/yhtä alemmalta tasolta 87

13.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 5/40
08.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/40
07.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/50
07.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 4/30
06.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 6/50
05.07.2015 - Kutsu - HelppoB - 1/33
05.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/30
04.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/40
03.07.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/33
03.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 7/50
03.07.2015 - Kutsu - HelppoA - 3/30
02.07.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/50
01.07.2015 - Kutsu - HelppoA - 1/50
01.07.2015 - Kutsu - VaativaB - 4/30
30.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 5/50
30.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 6/40
29.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/33
29.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/50
27.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/40
26.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 1/50
26.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/40
25.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/40
25.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/30
25.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 6/40
25.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/40
25.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/40
24.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/30
24.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/30
24.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 6/40
24.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 5/40
24.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/40
23.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 4/33
23.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 5/40
23.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 6/50
23.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 2/40
22.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 1/33
22.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/40
22.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/40
21.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/40
21.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 1/40
21.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 6/40
20.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 4/30
20.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 7/50
19.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 1/33
19.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/40
19.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 2/50
18.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/40
18.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 1/40
17.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/40
17.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/30
17.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 4/40
16.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/28
16.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 2/40
15.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 5/40
15.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/30
15.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 1/40
15.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/40
14.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/40
14.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/30
14.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 3/30
14.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 2/28
14.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 6/40
13.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 3/40
13.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 4/30
12.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 5/40
12.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/40
12.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/40
12.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 6/40
12.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 5/40
10.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/25
09.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 2/40
08.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/40
07.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 3/29
07.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/21
07.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 5/30
07.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 5/30
06.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 2/24
06.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 3/29
06.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 6/40
05.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 3/30
05.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/30
05.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 5/30
04.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/40
04.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 1/30
03.06.2015 - Kutsu - VaativaB - 5/30
03.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/30
02.06.2015 - Kutsu - HelppoA - 6/50
02.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 6/40
01.06.2015 - Kutsu - HelppoB - 3/50
31.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/34
30.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 1/42
29.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 1/52
25.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/50
23.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/50
23.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/29
23.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 4/27
19.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 2/30
18.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 2/27
17.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 5/29
17.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 2/30
16.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 5/30
13.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/30
11.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 5/30
09.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 3/30
09.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 4/30
08.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 3/30
06.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 1/30
06.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 4/30
03.05.2015 - Kutsu - HelppoA - 1/30
03.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 3/30
01.05.2015 - Kutsu - HelppoB - 3/30

Saavutukset

15.07.2015 Kantakirjattu II-palkinnolla
(19 + 17 + 19 + 18 = 73p. - tilaisuus)

25.03.2016 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
9 + 40 + 15 + 20 + 15 = 99 p. / KRJ-II - tilaisuus)

31.03.2016 ERJ-I palkinto esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa
8 + 41 + 19 + 20 + 15 = 103 p. / ERJ-I - tilaisuus)

15.07.2015 YLA2 palktino yleislaatuarvostelussa
(23,5 (12+11,5) - 31 (19+12) - 17 - 15 - 4 = 90,5p. / YLA2 - tilaisuus)

31.04.2017 VPVL-I palkinto Virtuaalisten puoliveristen laatuarvostelun koetilaisuudessa
15,5 + 40 + 30 + 30 + 27 + 8 = 150,5p / VPVL-I - tilaisuus)

Näyttelyt

14.05.2015 Millan Kilpatalli, NJ-näyttelyt: irtoSERT

21.06.2015 Faconde, Match Show: PUN2
20.06.2015 Nidavellir, Match Show: PUN5


Päiväkirja

Siiri K:n estevalmennus

valmennus - kirjoittanut Siiri K.

Tänään pääsin valmentamaan itselleni entuudestaan täysin tuntematonta parivaljakkoa, Millaa ja hänen upeaa puoliveri-oriaan Extroa. Saapuessani Allim's Sporthorsesin hulppeisiin tiloihin en voinut kuin huokaista ihastuksesta - millaiset puitteet siellä olikaan tasokkaaseen harrastamiseen! Millan löysin valoisasta ja suurikokoista maneesista jo verryttelemästä hevostaan, joka liikkui energisesti eteen ratsastajaansa tarkoin kuunnellen. Tervehdin Millaa ja vaihdoimme pikaisesti kuulumiset ennen päivän treeniin paneutumista. Extro tuntui tänään Millan mielestä varsin hyvältä, eteenpäinpyrkivältä ja tasaiselta, mistä oli hyvä jatkaa asioiden työstämistä. Kun ratsukko oli verrytellyt itsenäisesti sileällä ja minä rakentanut nopeasti radan, aloitimme harjoitukset puomien avulla ensin ravissa ja sitten laukassa. Puomien avulla pyrimme saamaan Extroa paremmin kasaan ja koottuun pakettiin, eikä se saanut lähteä kaarevilla linjoilla olevien puomien jälkeen valumaan ulospäin, minkä se helposti teki. Milla kuitenkin tunsi hevosensa hyvin ja osasi jo nopeasti ennakoida kun hevonen tuntui kaatuvan, ja korjasi orin oikeille raiteille nopeasti. Kehuinkin hänen ratsastustaan paljon tämän treenin aikana, hänen ja hevosen yhteistyö on todella hienoa katseltavaa!

Puomiharjoitusten jälkeen aloitettiin itse hypyt, johon kuului tällä kertaa täyskaarrosta pieniä kavaletteja, pitkällä suoralla lähestyminen kapealle pystyesteelle ja kaarteesta diagonaalilinjalla okserille. Kokonaisuudessaan hypyt menivät varsin hyvin, Extro pysyi hyvin Millan hanskassa ja se hyppäsi laadukkaasti. Pitkällä suoralla Millalla oli kuitenkin parantamisen varaa lähestymisien kanssa, joissa monissa olisi löytynyt maltillisella mielellä parempikin paikka. Extro hyppäsi kuitenkin rohkeasti ja hieman ratsastajaa pelastaen, mistä tietysti pisteet hevoselle. Kaarevalla linjalla Extro painoi kovasti sisälle ja valui kaarteessa herkästi, joten tässä kohden ratsukko joutuu vielä petraamaan ja keskittymään enemmän. Ori laukkasi turhan pientä laukkaa kaarteeseen mikä vaikeutti asiaa entisestään, mutta tekniikkaa hiomalla sekin varmasti pian helpottuu ja kaarteen pystyy ratsastamaan puhtaasti ja rauhassa läpi ilman, että esteelle tarvitsee ratsastaa eteen. Loppuun otimme vielä parit yksittäiset hypyt noin 140cm korkeudella, mikä ei ollut hevoselle (eikä ratsastajallekaan) temppu eikä mikään. Olette hieno parivaljakko ja yhteistyönne oli todella mukavaa katseltavaa, hyvää työtä!

Narrin estevalmennus

valmennus - kirjoittanut Narri

Millan kanssa sovitun valmennusten sarjan viimeinen hevonen oli hannoverori Extro eli Eetu. Luonnollisesti olimme keskustelleet myös tämän hevosen kaipaamasta asiasta puhelimitse ja olin saanut kuulla, että ori ei useinkaan ottanut pienten esteiden treenausta tosissaan ja suhtautui niihin ”onko mun pakko” -asenteella. Ja mitäpä muuta olisinkaan valmentanut kuin pieniä esteitä? Niinpä niin. Milla tuntuikin jo valmistautuneen tähän ja oli koettanut verrytellä oria valmiiksi paitsi käymällä läpi kaikki askellajit myös hyppäämällä verryttelyiksi niitä pienempiä esteitä. Eetu olikin kuulemma ollut koko ajan kuin kaukaisuuten katoava helikopteri. Naurettuani vertaukselle aikani kasasin ratsukolle suunnittelemani tehtävän: kolmen esteen sarjat pääty-ympyröillä niin, että esteiden väliin tuli yksi askel. Korkeus oli alkuun 80cm enkä sitä tulisi nostamaan mitenkään erityisen paljoa valmennuksen edetessä.

Päivän tehtävä oli aika lailla perusasiaa, jota ei voi harjoitella liikaa, nimittäin keskikohtaan ratsastamista. Kolme estettä kaarevalla uralla vaativat kuitenkin tarkkuutta ja huolellisuutta, jotta sarjan viimeinenkin este tulisi hypättyä keskeltä eikä jommasta kummasta reunasta: hevosta ei tietenkään saanut kääntää liikaa tai liian vähää. Alkuun pyysinkin Millaa vain ratsastamaan esteille rennossa laukassa, jotta näkisin, miten asiaa kannattaisi parhaiten lähestyä. Ponnistuspaikka ensimmäiselle esteelle löytyi mukavasti, laukka ei ollut liian isoa tai liian pientä eivätkä muutkaan paikat tulleet huonoihin kohtiin. Eetu kuitenkin kiemurteli jopa ympyrällä esteiden välissä, koska esteet olivat sen mielestä niin kovin pieniä, ettei niille tähtääminen ollut kovin hohdokasta. Ehkä ne olivat orin mielestä niin kirpun kokoisia, ettei niille edes nähnyt tähdätä kunnolla, mene ja tiedä. Hyvä, nyt siis tiesin mitä lähteä tässä valmennuksessa työstämään ja mihin takertua.

Laitoin Millan hyppäämään tehtävää molemmissa päädyissä ja molempiin suuntiin, välillä vaatien tähtäystä myös hieman esteen sisäsyrjälle tai ulkosyrjälle. Totesin, ettei Eetun kanssa tärkeää ollut se, osuiko se esteen keskelle kunhan se osui siihen kohtaan, mihin ratsastaja sen halusi ja tasaisesti joka esteellä samaan kohtaan. Ori oli alkuun varsinainen mato kiemurtelunsa kanssa, mutta pikkuhiljaa ulko-ohjan sitkeän tuen ja puolipidätteen avulla se alkoi löytää kyljestään muurin, jonka kanssa se ei päässytkään kiemurtamaan. Keskittymiskyky tuntui paranevan saman tien 110% ja Eetu alkoi tosissaan hypätä, vaikka en missään kohtaa nostanut esteitä metriä korkeammiksi.

Afroditen estevalmennus

valmennus - kirjoittanut Afrodite

Seuraavana oli vuorossa Eetu. Eetu tuntui alkuun varsin tahmealta, eikä olisi millään jaksanut nostaa jalkojaan kunnolla ristikon ja puomien yli. Ori vaati paljon herättelyä, ennen kuin se alkoi vetrymään ja tulemaan rennommaksi. Kokosin pysty-pysty linjan, johon mahtui seitsämän laukka-askelta. Tai no - ensin linjalla olevat esteet olivat vain ristikoita. Ennen hyppäämistä halusin kuitenkin, että Eetu laukkaa tarpeeksi hyvin, vaikka esteet olivatkin vasta ristikoita. Mielestäni oli kuitenkin helpompi, jos jo nyt saisimme Eetun laukkaamaan tarpeeksi, eikä sitä tarvitsisi enää miettiä. Tarvittaessa saisimme laukkaa kuitenkin pois. Kun laukka pyöri hyvin ja aktiivisesti, saitte tulla ristikko linjan. Eihän ristikot tuottaneet Eetulle minkäänlaisia vaikeuksia, vaan tulitte tehtävän moitteettomasti. Nostin ristikot jo kunnon pystyiksi ja saitte tulla linjan uudelleen. Eetu suoritti linjan hyvällä energialla. Pienen tauon jälkeen aloitimme hinkkaamaan tämän päivän tehtävää: kolmoissarjaa. Sarjan ensimmäiseen väliin tuli kaksi laukka-askelta ja toiseen yksi askel. Sarjan viimeinen este oli okseri. Esteet olivat aluksi vain 80 cm korkuisia, jotta tehtävä pysyy alkuun helppona. Ensimmäinen väli meni hyvin, mutta toisella välillä Eetu epäröi vähän ja se otti siihen väliin yksi ja puoli askelta, vaikka tarkoitus oli ottaa vain yksi. Saitte tulla tehtävän uudelleen ja samalla korkeudelle. Annoin ohjeeksi rohkaista Eetua enemmän viimeisellä välillä ja lähteä kauempaa, jos tarve niin vaatii. Nyt Eetu suoritti hyvin ja nostin esteet metriin. Tulitte sarjan vielä metrin korkuisena kerran, ennen kuin otimme mukaan pienen radan pätkän. Eetu meni radan hyvin, eikä laukkaakaan tarvinnut säädellä sen kummemmin suuntaan eikä toiseen.

Vivan estevalmennus

valmennus - kirjoittanut Viva

Maneesiin askelsi määrätietoinen ratsukko. Milla hymyili komean tummanpunaruunikko hannoverorinsa selästä, minun tapittaessani tuota ylvään näköistä hevosta ehkä liiankin pitkään. Lopussaan hokasin viittoa Millalle, että verryttelee orinsa itsenäisesti, kun taas minä jatkoin hevosen katselemista. Milla näytti pitävän oriin napakassa otteessaan, ja minulla olikin aavistus siitä, että noin hieno hevonen saattaisi pistää peliin pientä kepposen jyvää tai ainakin sitä, että se pääsisi vähän pomottelemaan ratsastajaansa. Kaikesta huolimatta Eetu vaikutti olevan erittäin reippaan oloinen verryttelyissä, eikä kaksikon välillä näyttänyt olevan mitään, joka tulisi myöhemmin heidän välilleen. Hetken päästä pyysin kaksikkoa hyppäämään harjoitusestettä, jonka hyppäämisessä ei tosiaan ollut mitään ongelmia. Niimpä siirryttiin sitten parin muun hypyn jälkeen itse radalle, jolla oli korkeutta 160cm. Käytiin Millan kanssa rata nopeasti läpi, jolloin myös varoittelin häntä tikkoista mutkista ja heti sen jälkeen tulevista esteitä. Pidemmittä puheitta päästin kaksikon esteille. Eetu hyppäsi jo heti ensimmäiset esteet reippaasti yli, jatkaen edessä oleville esteille. Pian tuli vastaan mutka josta olin Millaa aiemmin varoitellut. Ratsukko lähestyi mutkaan kuitenkin liian reippaasti, jolloin heti mutkan jälkeen olevasta pystyesteestä tippuivat puomit kolisten maahan. Loppurata sujui kuitenkin ratsukolta ongelmitta, joten päätetin päästää kaksikon heti uudestaa hyppäämään. Tällä kertaa Milla muisti mutkan ja piti vauhdin tasaisena. Tällä kertaa ratsukko suorittikin radan puhtaasti. Kehuin kaksikkoa ja huomasin, että olikin aika lopetella valmennus tähän.

Siirin estevalmennus

valmennus - kirjoittanut Siiri

Saavuin kentälle, jossa minua odottikin jo valmiiksi satuloitu Extro taluttajan kera. Kokosin muutamassa minuutissa meille haastavan esteradan, ja sen valmistuttua hyppäsin orin selkään. Pyysin taluttajaa kuitenkin jäämään kentälle avukseni, jotta hän voisi nostaa puomit takaisin paikoilleen, mikäli ne tippuisivat.

Lähdin tekemään melko yksinkertaisia lämmittelyjä ravissa sekä laukassa. Eetu tuntui kuuntelevan todella hyvin apujani ja se oli kaikin puolin hyvin reipas ja mukavan tuntuinen hevonen. Kun olimme tehneet jonkin aikaa lämmittelyjä, siirryin hiljalleen kokoamalleni radalle.

Lähdimme hyppäämään todella hienosti rataa, ja jo ensimmäinen este toi minulle todella paljon luottoa orin suhteen. Se hyppäsi esteen hyvin pehmeästi ja ilmavasti, ja esteen jälkeen pysyi todella hienosti kuulolla. Ohjasin hevosen kohti seuraavaa estettä, ja se tuntui hyppäävän sen lähes itsestään, minun tuli pysytellä vain kyydissä.

Ori suoritti radan todella mallikkaasti, ja sen hyppytekniikka oli aivan upea. Annoin heti ensimmäisen radan jälkeen orille hetkeksi aikaa pitkät ohjat, jotta se saisi hetken palautua yhtäkkisestä suorittamisesta. Otin kuitenkin ohjat pian takaisin tuntumalle ja lähdimme suorittamaan rataa uudestaan.

Kerkesimme ylittää radan yhteensä viisi kertaa, joka sisälsi kaiken kaikkiaan vain kolme pudotusta. Ori alkoi hiljalleen tuntua siltä, että se ei jaksaisi kovin montaa kertaa käyttää kaikkea voimaansa hyppimiseen, joten siirryimme raviin. Teimme hetken aikaa ravivoltteja ja erilaisia kaartoja, kunnes siirryin käyntiin. Eetu oli ollut koko valmennuksen ajan ihanan energinen, ja sen kanssa hyppisi esteitä mielellään milloin vain.

Siirin estevalmennus

valmennus - kirjoittanut Siiri

Kokosin kentällä rataa valmiiksi ratsukolle, joka saapuikin pian porteista sisään. Pyysin heitä kävelemään hetken aikaa pitkin ohjin kentällä, ja kerroin samalla hieman, millaisia esteitä päivän rata sisälsi. Suurin osa oli aseteltu niin, että ponnistuspaikka olisi hieman vinossa tai esteelle tuli muuten lähestyä vaikeasta kulmasta. Uskoin Eetun kuitenkin selviytyvän radasta, ja ratsastajakin osasi varmasti tehtävänsä.

Pyysin ratsukkoa siirtymään hetkeksi raviin ja nostamaan sitten laukka. Eetun askeleet näyttivät todella mukavan pehmeiltä, ja se tuntui olevan todella vetreä, vaikkei lämmittelyjä oltu juuri tehtykään. Niinpä pyysin ratsastajaa laukkaamaan hetken ympäri kenttää ja siirtymään sitten esteradalle.

Eetu lähti todella motivoituneena ylittämään rataa, ja sen askeleet asettuivat todella hyvin esteiden väleille. Muutama vaikea ponnistuspaikka näytti hidastavan hieman oria, mutta yli se hyppäsi epävarmuudesta huolimatta. Kaikin puolin rata sujui hyvin, vaikka olisin toivonut enemmän varmuutta niin orilta kuin ratsastajaltakin.

Toinen kerta sujui jo paljon paremmin, sillä rata oli molemmille ennestään tuttu. He ylittivät esteet todella helpon näköisesti, vaikka rata olikin kaikin puolin haastava. Yksi pudotus tuli radan puolivälissä, mutta se ei paljoa ratsukkoa haitannut. Vauhti oli todella hieno, ja varsinkin orin hyppytyyli oli ihailtava.

Ratsukko ylitti radan vielä muutamia kertoja, kunnes annoin heille luvan siirtyä käyntiin. Ihailimme ratsastajan kanssa yhteen ääneen orin kaunista hyppytyyliä, ja annoin ratsastajalle positiivista palautetta radasta. Hänen tuli ehdottomasti hyppiä orin kanssa enemmän, sillä ori tuntui luottavan todella paljon ratsastajaan ja yhdessä he saivat suorituksen näyttämään upealta.

Kiitin ratsukkoa vielä hienosta valmennuksesta ja aloin hiljalleen siivota esteitä pois, kun ratsukko teki vielä loppukäyntejä. He kuitenkin lähtivät pian takaisin talliin, ja minä jäin kentälle esteiden kanssa.

Lissu T:n kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Lissu T.

Olin jälleen saapunut Allim’s Sporthorsesiin pitämään valmennusta. Tämänkertainen valmennettavani oli Millan komea ruunikko puoliveriori Extro eli Eetu. Oikeastaan hannoverori oli esteratsu, mutta koulupuolikin taipui vaativaan B:hen asti – ja kyllähän estehevosen pitää taipua kouluratsastukseenkin, esteratsastus on paljon muutakin kuin hyppäämistä. Olimme Millan kanssa maneesissa aika lailla samaan aikaan, ja naisen aloitellessa verryttelyitä vaihdoimme nopeasti kuulumisia. Sovimme keskittyvämme erityisesti laukkatyöskentelyyn, koska esteradoilla kuitenkin liikutaan laukassa. Verryttelyt Milla ratsasti itsenäisesti, välillä huomautin jotain pientä (nyrkit meinasivat kääntyä vaakatasoon, pohje kävi välillä liian takana).

Aloitimme valmennuksen ravin sisäisillä siirtymisillä; keskiravi – koottu ravi – keskiravi, koottu ravi – lisätty ravi – koottu ravi. Orilla oli komea liike, jota katseli mielellään, mutta keskittyminen ei ollut Eetun vahvuuksia. Koottua ravia varten hevonen ei meinannut malttaa koota itseään riittävästi, lisätyssä ravissa Eetu lähti herkästi kauhomaan vauhtia. Teimme väliin pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa ja kokeilimme sitten siirtymisiä uusiksi. Vaati muutaman toiston ja väliohjelmaa (edelleen pohkeenväistöä), että Eetusta saatiin irti moitteettomat siirtymiset. Kun ne löytyivät, orin liikkuminen oli vaivatonta ja näyttävää, kokoamisaste hyvä, samaten selän ja takaosan käyttö. Ennen laukkatehtäviä ratsukko sai tehdä pari pysähdys – peruutus 4-5 askelta – ravia –harjoituksia. Nämä sujuivatkin kerrasta ongelmitta, ja siirryimme laukkatehtäviin.

Ensimmäinen laukkatehtävä oli laukanvaihto käynnin kautta. Laukka oli selvästi Eetun vahvin askellaji, ja hyvin ratsastettu, aiemmista harjoituksista herkistynyt hevonen teki moitteettomat laukanvaihdot. Muutaman kerran ori ei malttanut esittää käyntiä lainkaan, vaan vaihtoi laukan ilman käyntiosuutta. Milla kuitenkin vaati Eetulta käyntiä, eikä ori paria kertaa enempää skipannutkaan käyntiä. Toinen laukkatehtävä oli kolmikaarinen kiemuraura, jossa ensimmäinen ja kolmas kaari tulivat myötälaukassa, toinen vastalaukassa. Kiemurauran kaaret olivat parilla suorituskerralla eri kokoiset, mutta orin laukka oli tasatahtista, sopivan aktiivista ja eteenpäinpyrkivää niin myötä- kuin vastalaukassa. Kolmas, ja viimeinen, tehtävä oli laukan sisäisiä siirtymisiä; harjoituslaukka – lisätty laukka – koottu laukka, koottu laukka – keskilaukka – koottu laukka ja koottu laukka – lisätty laukka – koottu laukka. Pari kertaa Eetu kävi kiireiseksi, minkä vuoksi kokoaminen jäi vähän puolitiehen tai lisäys meinasi mennä kaahaamiseksi. Milla kuitenkin teki aina selkeät, jämäkät pidätteet ja toisti avut kaikessa rauhassa harjoituslaukkavolttien tai käyntipohkeenväistön jälkeen, kunnes Eetu malttoi mielensä suorittaen tehtävät kunnolla.

Afroditen kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Afrodite

Eetulle olin suunnitellut täksi päiväksi kokoamis tehtäviä, paljon taivutteluja ja erilaisia ratsastusteitä. Olin suunnitellut tarkoituksella monta tehtävää, jotta saisimme Eetun mielenkiinnon kiinnitettyä koko valmennuksen ajan työntekoon. Eetu näytti jo heti alkuun varsin kivalta ja se kantoi itsensä hyvin. Se ravasi ilmavaa ravia korvat höröllä ja ohjeita vastaanottavaisena. Käskin sisällyttää verryttelyyn paljon voltteja eri kohdille, jotta jo verryttelyssä saisimme Eetun rennoksi. Kun verryttely oli Millan mukaan done, aloitimme kokoamalla käyntiä. Käynnin saimme todella nopeasti valmiiksi ja seuraavaksi aloitimme kokoamaan ravia. Ravissa teimme paljon taivutuksia ja muutaman viisikaarisenkiemurauran. Ravikin oli valmis melko nopeasti ja sen jälkeen oli vuorossa tietenkin laukan kokoaminen. Laukka lähti ponneikkaana ja ilmavana ja sitä oli hauska katsoa. Laukkaa jouduimme työstämään jonkin aikaa, kunnes saimme siitä sopivan vauhtista, koottua ja rentoa. Painotin monta kertaa sanaa rento, koska Eetu lähti helposti rullaamaan kaulaansa virkkuukoukuksi tai vaihtoehtoisesti ylisuorittamaan. Kun olimme laukasta saaneet tarpeeksemme, pidimme pienen paussin. Tauon jälkeen käskin hetken aikaa herätellä Eetua ja lähteä ratsastamaan erilaisia ratsastusteitä. Ensin aloitimme hakemaan maneesin toiseen päätyyn ympyrän, samalla teimme sulku- ja avotaivutuksia ja haimme syvää ristiaskelta, melkeinpä väistöä. Teimme saman jutun vaihtamalla ympyrää ja toiseen suuntaan. Eetu rentoutui hyvin ja seuraavaksi teimme vastalaukka kaaria ja uralle tultaessa piti vaihtaa laukkaa takaisin myötälaukaksi. Eetu innostui vaihdoista muutaman kerran ja välillä vaihdot tulivatki pukin kautta. Kun olimme saaneet tehtyä rauhalliset vaihdot, saitte kevennellä loppu ravit erilaisilla kiemurilla ja volteilla, Eetu samalla venytellen kaulaansa pidemmällä ohjalla.

Augustan kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Augusta

Eetu ja Milla verryttelivät tasaista tahtia kentällä. Hevosen jalat eivät oikein suostuneet nousemaan ja kun siltä pyydettiin jotain, sen pää viskoi taivasta. Milla näytti kuitenkin hyvin tyyneltä ja itsevarmalta. Jo seuraavalla kierroksella oli tämä ongelma korjattu. Aloitimme siis tehtävästä. Pyysin heitä tekemään kolmikaarista kiemurauraa ensin ravissa ja sitten laukassa. Ravi oli nyt lennokasta ja mukavaa katseltavaa. Millalle huomautin ainoastaan taivutuksista joista Eetu yritti parhaansa mukaan livistää. Pääsimme jo muutaman kerran jälkeen vaihtamaan askellajia laukkaan. Eetun laukka oli hyvin pyörivää ja siinä näytti olevan helppo istua. Laukanvaihdokset sujuivat helposti. Niinpä jätimme kiemurauran pois ja jatkoimme pelkästään niitä joka viidennellä askeleella. Tässä oli hakemista mutta lopetimme vasta onnistuneeseen suoritukseen.

Suban kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Suba

Allim'sin kentällä minua odottivat tällä kerralla Milla ja aivan jäätävän upea hannoverori Eetu. En voinut muuta, kuin tuijottaa tuota eteenpäin liihottelevaa komistusta suu auki, oli se hieno! Milla tervehti minua iloisesti ja Eetukin näytti olevan mielissään saadessaan yleisöä. Alkuverryttelyn aikana Milla kertoi minulle millainen hevonen Eetu on ja minkälaiset tehtävät tuottavat heille yhdessä päänvaivaa. Päätimme ottaa treenin aiheeksi lisätyt ja kootut askellajit. Aloitimme ihan vain käynnissä. Tehtävänä oli ratsastaa keskiympyrällä ja aluksi koota hevosta muutaman askeleen ajaksi kaikissa kääntöpisteissä. Eetu jaksoi keskittyä tehtävään oikein hyvin. Muutaman harjoituksen jälkeen muutimme hieman tehtävän kulkua. Keskiympyrä unohdettiin hetkeksi ja siirryttiin uralle. Askellajiksi otettiin ravi. Pitkät sivut tuli ratsastaa lisätyssä ravissa ja päätyihin hidastaa sekä tehdä pääty-ympyrät kootussa ravissa. Ahkera tehtävien vaihtelu oli kuulema Eetun pääkopalle hyväksi, joten sitä pyrittiin tekemään. Lisätyt pätkät sujuivat jokaisella kerralla lähes moitteitta, mutta kootussa ravissa tuli esille hieman ongelmia. Eetu oli sitä mieltä, että kamalan tylsää, eikä oikein koonnut kunnolla. Kehotin Millaa ratsastamaan hetken vain käyntiä pitkin ohjin, että Eetu sai nollata ajatuksiaa. Hengähdystauon jälkeen jatkettiin. Keskittyminen oli oriilta nyt huomattavasti parempaa ja kootut pätkätkin sujuivat kiitettävästi. Lopuksi otettiin vielä pätkät laukkaa keskiympyrällä niin, että puolet ympyrästä mentiin kootusti ja toisella puolella lisättiin. Hieman Eetu eksyi välillä reitiltä, mutta suurimmaksi osaksi meni varsin mallikkaasti. Jätin ratsukon loppuverryttelemään itsenäisesti.

Pierren kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Pierre

Milla verrytteli komeaa puoliverioriaan Extroa saapuessani kentän laidalle. Ori liikkui letkeästi pyrkien hyvin eteenpäin, mutta tämä ei kuitenkaan viitsinyt kunnolla työskennellä takapäällään, vaan takajalkojen liikkeet olivat laahaavat ja ponnettomat. Kulmissa ori yritti toistuvasti luistaa työnteosta, mutta Milla teki nopeasti voltin ja palautti hevosen takaisin kulmaan, jos tämä yritti oikaista liikaa eikä asettunut kunnollisesti käännöksen mukaisesti. Kun alkuverryttelyt oli suoritettu, aloimme harjoittelemaan päivän tehtäviä, jotka suoritettaisiin laukassa. Käskin Millaa nostamaan Extron kanssa laukan lyhyeltä sivulta ja vaihtamaan seuraavalla pitkällä sivulla laukan ensin pidättäen hevosta ohjasavuilla ja antamalla avut vastalaukalle. Milla teki työtä käskettyä ja hoputti ratsunsa laukkaan ja kohti pitkää sivua. Ori ei vieläkään liikkunut omaa kapasiteettiaan täysin käyttäen, mutta meno oli kuitenkin parantunut verryttelyihin verrattuna. Pitkällä sivulla ratsukko sai vaihdettua laukan ilman ongelmia kahteen kertaan, ja seuraavaan kulmaan kaksikko pääsi tulemaan jälleen kierroksen mukaisessa laukassa. Toistimme harjoituksen myös toiseen kierrokseen, minkä jälkeen siirryimme isolle kahdeksikolle, joka tultiin ensin ilman laukanvaihtoja. Extrolla oli vastalaukassa hieman vaikeuksia löytää sopivaa tasapainoa ensimmäisillä kierroksilla, mutta toistojen jälkeen kaarrokset sujuivat myös hyvin, kunhan vauhtia hillitsi hieman. Ori jaksoi keskittyä hienosti koko suorituksen ajan, ja annoinkin ratsukon aloittaa pikkuhiljaa itsenäiset loppuverryttelyt.

Tarlan kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Tarla

Tänään valmennuksessani oli Eetu-ori, jonka ratsastaja verrytteli hevosta jo kentällä. Pyysin ottamaan molempiin päätyihin isot pääty-ympyrät ja pitkille sivuille aktiivisempaa käyntiä. Aluksi Eetua laiskotti ja oria joutui toden teolla muistuttamaan, että selässä oleva määräsi tehtävän ja temmon. Pikku hiljaa ori alkoi tulla kevyemmäksi ja herkemmäksi ratsastaa, minkä huomasi myös ratsastajan asennosta. Ravissa haimme nöyrää hevosta, jonka jälkeen määräsin ottamaan avotaivutuksia toiselle pitkälle sivulle. Kun tämä alkoi hyvinkin nopeasti toimia, verkkasimme vielä laukan pehmeäksi. Sen jälkeen olikin aika palata avotaivutuksiin, joita treenasimmekin lopputunnin. Eetua sai välillä käskeä napakammin toimimaan, vaikka muutoin meno näytti varsin mallikkaalle. Lopuksi korjailimme ratsastajan kättä laukatessa, minkä jälkeen olikin aika lopetella. Ratsukko jäi kentälle loppuverkkaamaan itsenäisesti.

Assin kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Assi

Milla oli juuri ehtinyt viedä edellisen ratsunsa talliin, kun tallihenkilökuntalainen talutti hänelle jo uuden ratsastettavan. Ero edellistunnin suomenhevoseen oli suuri, sillä nyt satulan alla tanssahteli lähes 180cm korkea puoliverinen Eetu. Aloitimme pienen historiakatsauksen jälkeen alkuraveista, jossa Millan selittämä vahvuus ei vielä näyttänyt tulevan esille. Tunnin tehtäväksi valikoitui kuitenkin usein hevosen vahvaksi tekevät siirtymiset, joissa varsinkin ison hevosen kanssa voi helposti käyttää turhaan voimaa. Jatkoimme suoraan lämmittelyjen jälkeen laukkaan, josta tarkoituksena oli siirtyä mahdollisimman usein raviin. Ensimmäiset siirtymät sujuivat hyvin ja Milla sai orinsa vaihtamaan askellajin aivan pienillä avuilla, mutta kuten ennustimme, vähitellen Eetu alkoi ottamaan toistoista vauhtia ja siirtymät pitenivät ja levähtivät. Otimme avuksi ympyrät, sillä emme halunneet tilanteesta vetokilpailua, jonka ori kuitenkin pidemmän päälle voittaisi. Ympyrät osoittautuivat todella hyväksi ratkaisuksi, sillä jo pieni kaarre sai Eetun kuuntelemaan ratsastajaansa paremmin ja kierrokset alkoivat lähteä. Näin pienellä keinolla saimme lopputunnin laukka-käynti –siirtymiset onnistumaan myös hyvin, ja lopussa Millan alla oli todella herkästi kuunteleva ratsu. Hienoa työtä!

Hierojan käynti

pk-merkintä - kirjoittanut Milla

Eetu on viime aikoina ollut vähän voimaton kisoissa ja rupesin huolestumaan oriin hyvinvoinnista, kunnes eräänä iltana hain oriin tarhasta ja Eetu selvästi aristi takaosaansa. Soitin eläinlääkärin käymään ja hän totesi pojan olevan vain hierojan tarpeessa. Hieroja kävi parin päivän päästä hoitamassa Eetun. Otin Eetun käytävälle ja laitoin kiinni, hieroja aloitti käymään oria läpi kokonaan. Lanteen kohdalla Eetu veti korvan luimuun ja väisti alta. Hieroja otti rauhallisemmin lanteen seudun aluksi, pikkuhiljaa Eetun jumit alkoi rentoutua ja ori selvästi rupesi nauttimaan käsittelystä. Lopuksi alahuuli roikkuen ori nuokkui ketjuissa. Muutaman päivän ajan mentiin kevyemmin liikuttaessa. Olin jo pitkään miettinyt tallille infrapunalämmitintä ja tästä viisastuneena päätin investoida sellaiseen. Eetu pääsee jatkossa aina rasituksen jälkeen lämmittimen alle nauttimaan olosta.