Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Crosstown Girl

"Typy"

VH12-013-0066


oldenburg, tamma
rautias, 165 cm
s. 22.02.2010

Maahantuoja Frank Ülberg
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-II

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Gál Ildikó,

Kuollut 19.1.2016

Typy ei ole mikään mukava ja herttainen neitokainen, vaan tammalta löytyy luonnetta vaikka muille jakaa, eikä mikään muu sana kuin tammamainen kuvaa Typyä paremmin. Tallin ehdoton kuningatar näyttää paikkansa arvojärjestyksen huipulla niin kaksi- kuin nelijalkaisille, joten luimistelu, hanttiin laittaminen ja ajoittainen hampaiden näyttely kuuluu vahvasti tamman persoonaan. Vaarallinen Typy ei kuitenkaan ole, kunhan suhtautuu tammaan kunnioittavan päättäväisesti. Typyä nimittäin saa kohdella kuin prinsessa, kunhan osaa muistuttaa, mitä hienon leidin käytökseen kuuluu ja mitä ei.

Typy testaa uusia ihmisiä hyvin armottomasti, joten aivan aloittelijaa ei tamman jalkoihin kannata sysätä. Tamma aistii heti, jos hoitaja jännittää tai epäröi ja käyttää heti tilaisuuden nousta arvoasteikossa ylemmäksi hyväkseen. Niinpä Typyn kanssa tärkeää on toimia itsevarmasti, mutta rauhallisesti ja tammaa kunnioittaen. Turha häslääminen ja liian kovakouraiset otteet saavat myös tamman ärsyyntymään.

Ratsuna Typy on hieman arvaamaton, joten sen kanssa ratsastettaessa saa olla koko ajan hereillä. Pienet sivuloikat ja pukkihyppelyt ovat tamman kanssa arkipäivää, mutta ne on yleensä helppo ennakoida tamman eleistä. Niinpä jos tamma pääsee tempuilla yllättämään ratsastajan, menee se yleensä ratsastajan huonon keskittymisen piikkiin. Typy on sitä helpompi ratsastettava, mitä paremmin tamman oikkuineen tuntee, joten kun yhteistyö ratsukon välillä alkaa sujua on Typy kuin toinen hevonen keskittyessään työskentelyyn ja antaessaan kaikkensa. Kun Typyn saa toimimaan hyvin, on tammalla näyttävät liikkeet, jotka ovat ilo sekä silmälle että istunnalle.

Typy on hieman hankala lastattava, sillä tammaa tuntuu epäilyttävän kerta toisensa jälkeen pieneen koppiin marssiminen. Kuitenkin päästyään kilpailupaikalle on tamma täysin elementissään. Toki pörhistelevän ja intoa täynnä olevan tamman käsittely vaatii kokemusta koko kisatiimiltä, mutta Typy todellakin osaa kilpailuissa esiintyä edukseen.


Sukutaulu

i. Crossway evm
old-ori
ii. Evening Gloss evm
old-ori
ie. Dakota Grace evm
old-tamma
e. Be My Valentine evm
old-tamma
ei. Quickstep* evm
old-ori
ee. Cast No Shadow evm
old-tamma

Sukuselvitys

i. Crossway on 167cm korkea ruunikko oldenburg ori, joka nuorena menestyi loistavasti laatuarvosteluissa ja orin tulevaisuudesta povattiinkin varsin vaikuttavaa. Valitettavasti ori kuitenkin loukkasi jalkansa 6-vuotiaana orilaitumella, eikä koskaan päässyt lunastamaan odotuksia suurille kilparadoille. Luonteeltaan nöyrä ja ulkomuodoltaan varsin komea ori on kilpailunäyttöjen puutteesta huolimatta noussut varsin suosituksi jalostusoriksi, sillä onhan orin takana varsin vakuuttavat sukulinjat ja orin jälkeläisiä onkin nähty ihastuttamassa kouluradoilla aina GP-tasolla asti.

ii. Evening Gloss on 175cm korkea musta oldenburg ori, joka on varsin tunnettu kansainvälisestikin. Ori dominoi aikanaan kouluratoja GP-tasolla Saksassa, eikä orin läsnäolo jäänyt huomaamatta edes verryttelyissä, sillä orilla riitti liikettä ja karismaa vaikka muille jakaa. Jopa Saksan maajoukkueessa muutaman kauden edustanut ori on nyt siirtynyt kilparadoilta eläkkeelle, mutta tammoja orille riittää edelleen jonoksi asti. Evening Gloss onkin yksi tämänhetkisistä trendinimistä hevosten suvussa ympäri Eurooppaa.

ie. Dakota Grace on 166cm korkea ruunikko tamma, jonka kilpailutulokset eivät paljoa kalpene Evening Glossiin verrattuna. Tamma on takuuvarma suorittaja, joka tuntuu niittävän sijoituksia ratsastajalla kuin ratsastajalla, niinpä Dakota tuntuukin vaihtavan omistajaa ja ratsastajaa ja aina tamman myyntihinnan perästä löytyy entistä enemmän nollia. Dakotan kilpailu-ura on tällä hetkellä parhaimmillaan, mutta tammalta löytyy muutama varsa, jotka on syntynyt ennen kovan treenaamisen aloittamista. Odotettavissa kuitenkin on, että Dakotan siirtyessä siitoskäyttöön on varsojen kysyntä kova.

e. Be My Valentine on 164cm korkea rautias tamma, jonka sukujuuret ja kilpailutulokset ovat huomattavasti vaatimattomammat kuin Crosswayn. Tamma on kilpaillut Prix St. Georges tasolla kohtuullisen hyvällä menestyksellä, mutta monille tamma on täysin tuntematon nimi. Be My Valentinen omistaja sattuu olemaan Crosswayn omistajan serkku, joten Crosstown Girl syntyikin hyvillä suhteilla tehdyllä sopimuksella, vaikkei tammalla muuten olisi ollut välttämättä saada yhtä tasokasta oria. Kun Crosstown Girlin kapasiteetti ja menestys huomattiin Saksassa, on Be My Valentinen kurssi ollut siitostammana nousussa viimeaikoina, vaikkeivat tamman muut jälkeläiset ole aivan yhtä korkealle tasolle yltäneet.

ei. Quickstep on 168cm korkea rautias ori, joka oli ahkerassa siitoskäytössä 3- ja 4-vuotiskausilla ennen kuin ori päätettiin ruunata, sillä sen käsittelystä oli tullut liian hankalaa. Quickstepin tarina on melko klassinen, sillä nuorelta orilta odotettiin paljon sekä siitosorina että kilparatsuna, mutta ori ei koskaan onnistunut lunastamaan odotuksia aivan toivotulla tavalla. Orin jälkeläisten taso on ollut vaihtelevaa ja valitettavan monelle on periytynyt lähinnä Quickstepin haastava luonne.

ee. Cast No Shadow oli 165cm korkea rautias tamma, joka kilpaili aikanaan sekä koulu- että kenttäratsastuksessa. Tamman jälkeläisistä suurempi osa onkin jatkanut emänsä kavionjäljissä kenttäradoilla, missä menestystä on tullut enemmän kuin kouluaitojen sisällä. Cast No Shadow oli varsin hyvä siitostamma, jonka varsomiset sujuivat aina helposti. Niinpä tammalla onkin varsin mittava lista jälkeläisiä, joista suurin osa on kuitenkin päätynyt vaatimattomasti harrastekäyttöön ja jopa ratsastuskouluun. Cast No Shadow päätettiin lopettaa 17-vuotiaana, kun todettiin, että tamman vatsasta löytynyttä kasvainta ei enää kannata yrittää hoitaa.

Jälkeläiset

Crayon Iber
old-ori
s.25.07.2015
i. Ibisco II
Crayon Torrence
old-ori
s.14.05.2015
i. Tabasco Noir
Ramant Chips
old-tamma
s.29.04.2015
i. Frühlingsopfer
KRJ-I
Wolf's Torquil
old-ori
s.02.11.2015
i. Torrevinos GER
KTK-II, KRJ-I
Barwon de Raden
old-ori
s.21.11.2012
i. Prince Great
Hukkapuron BB8
fwb-tamma
s.01.01.2016
i. Padarone Roit

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

Typy kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

20.12.2015 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
7 + 40 + 18 + 20 + 11 = 96 p. / KRJ-II - tilaisuus)

Päiväkirja

22.10.2015 - Tutustumista

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Typy päätyi meille Hukkapuroon Ramantista, jossa karsittiin hieman hevosmäärää ja kokenut siitostamma olikin varsin tervetullut lisä tallin hevosvalikoimaan. Ensimmäiset päivät Typyn saapumisen jälkeen menivät tamman kanssa tutustuessa ja monesti laitettiinkin kova kovaa vastaan, kun kokenut tamma yritti testata yhtä kokenutta tallihenkilökuntaamme tempulla jos toiselta. Nopeasti Typy kuitenkin lopulta sopeutui tallin tapoihin.

Tänään pääsin itse treenaamaan Typyn kanssa ensimmäistä kertaa ja ajattelin aloittaa treenit kevyesti taivuttelulla ja tunnustelulla tekemällä käynnissä ja ravissa voltteja ja ympyröitä molempiin suuntiin. Samalla ratsastin myös tempon muutoksia ja testailin, kuinka Typy reagoi apuihin. Muutaman kerran Typy yritti tehdä sivuloikkia maneesin päädyssä, mutta ne oli onneksi helppo ennakoida ja sain tamman passitettua takaisin töihin nopeasti hölmöilyjen jälkeen.

Seuraavaksi aloin ratsastamaan pohkeenväistöä uralta keskihalkaisijalle ja takaisin uralle ensin käynnissä ja sitten ravissa. Typy taipui hyvin ja rentoutui tästä harjoituksesta selkeästi, joten pian tamman meno olikin mukavan letkeää. Pohkeenväistöjen jälkeen nostin laukan ja laukkasin hetken molempiin suuntiin pääty-ympyrällä tavoitellen samaa rentoa ja letkeää fiilistä kuin väistöjen aikana. Kun laukka tuntui mukavan rullaavalta tein myös laukassa hetken aikaa samanlaisia pohkeenväistöjä.

Lopuksi siirsin Typyn takaisin raviin ja ratsastin rennosti suuria pääty-ympyröitä tarkoituksena saada Typy myötäämään hyvin eteen ja alas. Oma keskittyminen alkoi jo hieman herpaantumaan, joten Typy pääsi yllättämään minut taas yhdellä sivuloikalla. Onneksi sain napattua tamman harjasta kiinni niin, että pysyin tamman selässä yllättävästi loikasta huolimatta. Keskityin vielä hetken ratsastamaan Typyä rennoksi ja kun tamma uudestaan rentoutui, päätin lopettaa päivän harjoitukset siihen.

16.11.2015 - Maastoilemassa

pk-merkintä - kirjoittanut Onski

Olin saapunut Hukkapuroon touhuilemaan Typyn kanssa. Tamma vaikutti mielenkiintoiselta tapaukselta, joten lähdin pikapuolin talliin. Typy oli helppo löytää, kuten myös varusteetkin. Harjattuani tamman läpi, varustin sen ja talutin pihalle. Noustuani selkään valitsin sopivan maastopolun, jonne lähdimme käynnissä. Käveltyämme hetken pyysin Typyä raville. Alkuun se protestoi jalan heitolla, mutta siirtyi lopulta raviin. Kehuin tammaa samalla väistäen kuusen oksaa. Käännyimme seuraavasta risteyksestä vasemmalle. Edessämme aukesi mukava suora laukkaamiseen. Typy lähti laukalle alkuun pukittaen, silkasta ilosta, ja sitten jatkaen rauhallisemmin. Hidastin suoran loppuessa tamman raviin ja lopulta käyntiin. Kävimme viimeisenä tallityöntekijältä kuulemallani montulla, joka oli jyrkempi mitä olin ajatellut. Typy luisui alun kymmenen metriä alaspäin, kunnes saavutti jälleen tasapainoin. Kuumuus kävi sen hermoille, kuten valuva hiekka ja hyönteiset, joten kipusimme jälleen ylös ja jatkoimme tallille. Riisuin Typyltä varusteet ja harjasin sen pölyharjalla. Lopulta vein sen tarhaan ja lähdin autolleni.