Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Helium Hexen

"Helium"

VH15-021-0333


trakehner, tamma
ruunikko, 163 cm
s. 30.11.2014

Kasvattaja Hex Sporthorses
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KTK-III, KRJ-II

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © SL,

Kuollut 18.4.2018

Helium Hexeniltä löytyy sähäkkyyttä, tyyliä ja itsevarmuutta, mikä tekee tammasta loistavan kilpahevosen. Helium ei käytökseltään ole kovin tammamainen ailahtelija, vaan tasaisen varma suorittaja, johon ratsastaja voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Luonteeltaan rohkea ja reipas tamma on aina uteliaasti tutkailemassa uutta ympäristöä ja uusia ihmisiä ja suhtautuu yleensä positiivisesti vieraisiinkin asioihin. Toki kireä ja jännittynyt tunnelma saa ylittäessään tietyn rajan Heliumin kierrokset nousemaan. Helium on varsin ammattimainen ratsu, joka antaa käsitellä itseään hyvin vapaasti. Niinpä tamman saa laitettua kuntoon rivakasti ilman turhaa kikkailua, eikä eläinlääkärin tai kengittäjänkään vierailusta tarvitse nähdä painajaisia etukäteen. Kunnon kouluratsun tavoin Helium nauttii, kun sitä puunataan tiptop kuntoon, joten lettien näpräyksen, karvan kiillottamisen ja muiden yksityiskohtien hiomisen saa tehdä tamman kanssa aivan rauhassa.

Aivan ketä tahansa ei Heliumin selkään voi istuttaa, sillä tammalta löytyy voimaa ja kuumuutta niin, että kokemattomamman ratsastajan voi olla hankala hallita sitä. Tamma on erittäin herkkä ratsastajan tasapainolle, joka on sekä suuri etu että haitta. Jos Heliumin kanssa osaa käyttää painoapuja oikein, saa tamman kulkemaan todella upeasti käyttäen vain hyvin hienovaraisia apuja. Toisaalta ratsastajan tasapainon horjuessa Helium hermostuu ja lähtee helposti juoksemaan pois ratsastajan alta.

Radalla Helium on kuin kotonaan ja nimi Helium kuvastaakin hyvin sitä, miltä tamman suoritus parhaimmillaan vaikuttaa. Helium nimittäin todellakin näyttää ilmaa kevyemmältä liidellessään erityisesti ravissa hyvin kevyen näköisesti ympäri kenttää. Ravi onkin ehdottomasti tamman vahvin askellaji. Sen sijaan käyntityöskentelyssä Helium helposti menettää keskittymisensä ja yllättäen kaikkein vaikeinta on saada tamman kanssa hyvät pisteet käyntiohjelmasta. Niinpä käynnissä on ratsastajan vaikutettava Heliumiin hieman voimakkaammin kuin muissa askellajeissa, jotta tamma ei vaihtaisi käyntiin siirryttäessä lepovaihteelle.


Sukutaulu

i. Protector Hexen
trak-ori, 170 cm, tummanruunikko
KRJ-II
ii. Rockslide PB
trak-ori, 167 cm, ruunikko
iii. Cinvan
trak-ori, 168 cm
iie. Roskilde
trak-tamma, 164 cm, ruunikko
ie. Prettyaholic
trak-tamma, 170 cm, ruunikko
KRJ-I, YLA2, KRL-II
iei. Lovekorn
trak-ori, 173 cm, ruunikko
YLA2, KRL-II, KRJ-II
iee. Prettydeath
trak-tamma, 169 cm, ruunikko
KTK-III
e. Hestia Hexen
trak-tamma, 162 cm, punarautias
ei. Dylan HRW
trak-ori, 168 cm, kimo
vTOK***
eii. Craven GER
trak-ori, 170 cm, kimo
KRJ-I, YLA2
eie. Donautanzer
trak-tamma, 166 cm, ruunikko
ee. Escorant Hydra
trak-tamma, 166 cm, ruunikko
eei. Cirkuit Charm
trak-ori, 168 cm, musta
KRJ-II
eee. Echidna
trak-tamma, 163 cm, ruunikko
KTK-II

Jälkeläiset

Heather Wolf
trak-tamma
s.03.11.2015
i. Chambered Hexen
Wolf's Harmony
trak-tamma
s.08.06.2016
i. Cristiano Prada

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

Helium kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Näyttelyt

NJ:n alaiset näyttelyt 01.04.2016 Rosenhof trakehnertammat 3/12 (irtoSERT)

31.03.2018 KRJ-Cup Grand Prix 3/150

Saavutukset

20.10.2017 Kantakirjattu III-palkinnolla
( 17 + 18 + 16 + 17 = 68p. - tilaisuus)

15.04.2018 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
8 + 41 + 23 + 10 + 15 = 97 p. KRJ-II - tilaisuus)


Päiväkirja

Katin ja Heliumin ensimmäinen kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Otterley

Tänään näin ensimmäistä kertaa Katin Helium Hexenin selässä ja päivän tarkoitus olikin muodostaa yleiskuva siitä, missä ratsukko on menossa. Vaikka Katilla ja Heliumilla ei ollut takanaan kovin pitkää historiaa, pystyi jo valmennuksen alkupuolella toteamaan, että ratsukko oli hioutunut hyvin yhteen ja luottamusta löytyi molemmin puolin. Katin eleetön ja rauhallinen tapa ratsastaa sopi hyvin Heliumille ja ratsukko näyttikin oikein tyylikkäältä ja tasapainoiselta jo ravaillessaan alkuraveja ympäri kenttää.

Kun ratsukko oli saanut hetken verrytellä, pyysin heitä tekemään ravista lyhyitä siirtymisiä piaffeen ja passageen omaan tahtiin. Heliumille, jolta näytti löytyvän tänään paljon menohaluja, kokoavat tehtävät eivät olleet täysin mieleen ja aluksi tamma protestoikin Katin puolipidätteitä huiskimalla hännällään ja heiluttamalla päätään. Käskin Katin keskittyä pidättämään tammaa istunnalla ja unohtamaan ohjan käyttämisen lähes kokonaan, minkä seurauksena Helium selvästi rentoutui ja antoi apujen mennä paremmin läpi. Kun olin tyytyväinen siirtymisten sujumisiin, pyysin Katia siirtymään käyntiin, mutta pitämään Heliumin kuulolla.

Heliumista selvästi huomasi, että se oli tottunut siihen, että treenit sujuivat yleensä saman kaavan mukaan ja harjoitusten välissä tuleva käynti tarkoittaa lepotaukoa. Niinpä Kati joutuikin käyttämään melko vahvoja apuja saadakseen Heliumin takaisin kuulolle, kun annoin tehtäväksi mennä lisättyä käyntiä aina kentän pitkillä sivuilla. Käynti on selvästi Heliumin vaatimattomin askellaji, mutta se johtuu enemmän tamman asenteesta kuin fysiikasta. Niinpä kannattaakin keskittyä siihen, että harjoituksissa käynti ei aina ole vain lepoaskellaji, vaan sitä treenataan aivan samalla tavalla kuin ravi- tai laukkatyöskentelyäkin.

Katin ja Heliumin toinen kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Otterley

Koska viimekertaisessa valmennuksen aikana emme olleet ehtineet paneutua laukkatyöskentelyyn, sovimme, että tänään keskittyisimme lähes täysin siihen. Verrattuna edelliskertaan Helium vaikutti tänään rauhallisemmalta ja vähemmän energiseltä ja Kati kertoikin, että hoitaja oli juoksuttanut nopeasti tamman aamupäivällä, jotta tamma malttaisi keskittyä työskentelemään paremmin. Heliumilla kuulemma on tapana kerätä helposti energiaa varsinkin näin keväisin ennen laidunkauden alkamista, jolloin sitä mielellään liikutetaan jopa kahdesti päivässä.

Kun ratsukko oli verrytellyt omaan tahtiinsa, pyysin Katia nostamaan laukan ja laukkaamaan keskiympyrällä. Vähitellen ratsukon tuli pienentää ympyrää ja koota laukkaa. Tavoitteena oli lopulta tehdä piruetti kaikessa rauhassa. Yleensä käytin tätä tehtävää, kun ratsukon kanssa vasta alettiin opetella piruetteja, mutta nyt tarkoituksena oli ennemminkin saada Helium malttamaan ja suoriutumaan tehtävästi rauhallisesti alusta loppuun. Näin rauhallisella ja hitaalla lähestymisellä Heliumilla ei ollut mahdollisuutta juosta pois alta tai kiirehtiä piruettia turhan hätäisesti loppuun. Teimme tehtävää molempiin suuntiin ja Heliumin meno selvästi rauhoittui, kun se huomasi, ettei tästä tilanteesta pääsisi hätiköimällä pois. Tähän tunteeseen olisi tarkoitus päästä myös radalla, vaikka siellä ei ennen piruetteja olekaan samanlaista valmisteluaikaa.

Lopuksi pyysin Katia ratsastamaan lisättyä laukkaa keskihalkaisijalla muutaman kerran molempiin suuntiin. Helium selvästi nautti kun sai kaiken kokoamisen jälkeen venyttää askeltaan ja tamma meinasikin innostua vauhdista turhan paljon. Kun lisäykset olivat sujuneet tarpeeksi hyvin molempiin suuntiin, oli Helium ansainnut palkintonsa ja Kati antoikin tamman laukata rennosti kenttää ympäri omaan tahtiinsa ennen loppuverryttelyjä.

Katin ja Heliumin kolmas kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Otterley

Edellisestä valmennuskerrasta oli ehtinyt kulua jo reilu kuukausi, kun palasin jälleen valmentamaan Katia ja Helium Hexeniä. Odotin innolla sitä, miten ratsukko oli kehittynyt, sillä olin varma, että Kati oli treenannut ahkerasti tamman kanssa edellisen valmennus kerran jälkeen. Kentällä odottikin tuttuun tapaan tyylikkään näköinen ratsukko tekemässä alkuverryttelyjä omaan tahtiinsa, kun saavuin paikalle Rosenhofiin.

Valmennuksen aluksi pyysin Katia tekemään siirtymisiä piaffeen ja passageen ravista kuten aivan ensimmäisessä valmennuksessamme. Nyt Helium oli alusta asti selkeästi yhteistyöhaluisempi, eikä protestoinut kertaakaan Katin apuja vastaan. Tamma kantoi itsensä erittäin hyvin ravissa ja olin varma, että raviohjelmasta ratsukko kahmisi radalla huimia pisteitä, sillä liike näytti uskomattoman ilmavalta ja vaivattomalta samaan aikaan.

Ravin jälkeen ratsukko sai esitellä sitä, kuinka heiltä sujui lisätty ja koottu käynti. Vaikka Helium näytti käynnissä edelleen hieman vaatimattomalta varsinkin verrattuna juuri äsken sen esittämään raviin, oli tamman käynti parantunut huimasti siitä, mistä aloitimme. Nyt Helium ei näyttänyt pitkästyneeltä tai väsähtäneeltä, vaan se oli selvästi asennoitunut siihen, että myös käynnissä voi tehdä töitä. Jäin kuitenkin kaipaamaan vielä selvempää eroa kootun ja lisätyn käynnin välillä.

Viimeiseksi ratsukko sai näyttää, kuinka edellisellä kerralla treenaamamme piruetit sujuivat. Tällä kertaa en antanut ratsukolle aikaa valmisteluihin niin paljoa, vaan pyysin Katia esittämään piruetit niin kuin ne tulisivat radalla. En tiedä, oliko ensimmäisessä piruetissa liikaa yritystä mukana, sillä se meni täysin penkin alle, mutta seuraavaan yritykseen Kati sai selvästi pelastettua tilanteen ja liike näytti tasapainoiselta, maltilliselta ja voimakkaalta. Eteenpäin siis oli selvästi menty ja tästä oli varmasti hyvä jatkaa kilparadoille.

Heliumin koeratsastus

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Olimme sopineet muutamasta valmennuspäivästä Katin ja Helium Hexenin kanssa, mutta ennen varsinaisten valmennusten aloittamista halusin päästä tutustumaan Heliumiin itse selästä käsin. Tamma oli varustettu jo valmiiksi ja hoitaja talutteli sitä kentällä, kun saavuin tallille. Niinpä minun ei tarvinnut kuin pistää kypärä päähän ja kavuta Heliumin selkään. Vaikka talutellessa Helium oli vaikuttanut rauhalliselta ja jopa hieman löysältä, muuttui se heti paljon aktiivisemmaksi saadessaan ratsastajan selkään. Jo ensimmäisillä askelilla tamma terävöityi ja rupesi kantamaan itseä paremmin, mikä osoitti selväsi hyvää työmoraalia. Hetken käveltyämme, siirsin Heliumin rennosti raviin ja taivuttelin rauhassa sitä molempiin suuntiin. Helium oli hyvin kuulolla ja käytti aktiivisesti takaosaansa, eikä minun juuri tarvinnut vaikuttaa tammaa muuten kuin kertomalla sille, mihin suuntaan haluan mennä.

Ravailun jälkeen nostin Heliumin kanssa laukan. Tammalla on suuri ja pyörivä laukka ja jouduinkin hakemaan hetken tasapainoa päästäkseni mukaan tamman keinuviin askeliin. Yrittäessäni korjata istuntaani, huomasin että Helium hermostui hieman tasapainon muuttumisesta ja yritti selvästi päästä pois tilanteesta kiihdyttämällä vauhtiaan. Kun olin saanut istuntani vakaaksi, tasaantui tamman meno ja pystyin taas vaikuttamaan tammaan paremmin. Laukanvaihdot tammalta sujuivat lennokkaasti ja aktiivisesti, mutta piruetteja varten tamman oli hieman hankalaa malttaa ja koota itseään. Niinpä jouduinkin käyttämään aikaa sopivan piruettilaukan löytämiseen jonkin aikaa.

Lopuksi siirryin Heliumin kanssa käyntiin. Helium selvästi oletti, että treenit olivat nyt tässä ja käynti oli sille tarkoitettu lepotauko. Niinpä sainkin ratsastaa sitä vähän voimakkaammilla avuilla, että sain sen palaamaan takaisin kuulolle ja jatkamaan työskentelyä. Käynti on ehdottomasti se askellaji, joka vaatii Heliumin kanssa eniten vaikuttamista ja ratsastamista, sillä siinä tamma pyrkii alkamaan laiskotella, jos ratsastaja vain sallii sen.

05.03.2016 - Stutenschau im Rosenhof

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Tänään järjestettiin Rosenhofissa ensimmäinen Stutenschau im Rosenhof –tapahtuma ja Hukkapuroa tapahtumassa oli edustamassa yhteensä kuusi tammaa, vaikka trakehner on meillä varsin pienessä roolissa oleva kantakirja. Uusi tapahtuma oli todella onnistunut ja päivä sujui varsin mutkattomasti Rosenhofin upeissa puitteissa. Monissa luokissa kärkikamppailu oli tasaista ja koko päiväksi riittikin jännitettävää. Oli myös hienoa päästä ihailemaan toinen toistaan upeampia tammoja.

2-4 vuotiaiden luokassa Lumppari ja Miria pääsivät molemmat neljän parhaan joukkoon Mirian ollessa neljäs ja Lumpparin ollessa toinen. Kamppailu oli todella tasaista, mutta lopulta Rosenhof Silke oli hieman paremmin valmisteltu tapahtumaan ja tamma vei luokasta voiton Lumpparin jäädessä toiseksi. Yhteensä luokassa oli yhdenksän osallistujaa.

5-7 vuotiaiden luokassa esiintyivät Silli ja Hearher. Silli sijoittui lopulta jaetulle toiselle sijalle Ferana F nimisen facondelaisen kanssa, eikä tuomari pysynyt asettamaan näitä kahta paremmuusjärjestykseen. Hether ei luokassa sijoille päässyt, sillä tamma sai harmillisen huonot pisteet käynti-osuudesta. Se ei kuitenkaan tullut minään yllätyksenä, sillä hermostunut Heather esiintyi käynnin esittelyssä lähinnä kahdella jalalla ja sai esittäjän aikamoiseen pulaan.

8-10 vuotiaiden luokassa olivat Vega ja Helium. Vegalla ei ollut mikään paras päivä, vaan tamma esiintyi poikkeuksellisen vaisusti. Vega saikin tasaisen rivin kakkosia, joka osuudelta. Heliumin kanssa sen sijaan kaikki meni täysin nappiin ja tamma selvisi luokastaan voittajana. Niinpä etenimme Heliumin kanssa BIS-kehään, missä se lopulta ansaitsi Reservesiegerstute arvonimen.