Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Sixx Spectrum

"Petu"

VH14-017-0594


shetlanninponi, ori
musta, 105 cm
s. 28.08.2014

Kasvattaja Sinte VRL-10636
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-II, VVJ-III, SHLA-I, YLA2

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuollut 6.8.2017

Pienestä koosta huolimatta Petu on tallin pahin naistenmies. Se flirttailee innoissaan tallin tammoille ja pörhistelee menemään kuin komeampikin kouluori. Varmasti se mielessään kuvittelee esittävänsä hienointa piaffia tepsutellessaan epämääräisessä ravissa tammojen edessä. Esiintymisestään huolimatta Petu kuitenkin pysyy hallinnassa sekä taluttaessa että hoitaessa ja yleensä Petun temppuihin voikin suhtautua lähinnä huumorilla. Varustaminen ja valjastaminen vaatii Petun kanssa ripeää otetta, sillä joutuessaan odottelemaan, alkaa ori pyöriskellä ja homma muuttuu hankalammaksi. Pihatossa Petu on oman porukkansa ehdoton kingi, vaikka sen kaverit ovat sitä yli puolet isompia. Ori ei mielellään taivu muiden tahtoon, vaan haluaa itse pomon paikan tilanteessa kuin tilanteessa. Ihmisten kanssa Petu onneksi nykyään osaa nöyrtyä, mutta senkin oppiminen on vaatinut paljon työtä.

Energinen Petu ei ole mikään lastenratsu, joten sopivan ratsastajan löytäminen orille oli melkoinen haaste. Poni on kyllä taitava ja innokas oppimaan uutta, mutta samalla erittäin herkkä ja oikea perfektionisti. Petu ei siedä virheitä itseltään tai ratsastajaltaan ja vetäessään herneen nenään se purkaa turhautumisen komealla pukkilaukalla oli kyseessä sitten kompurointi juoksuttaessa tai ratsastajan epävakaa käsi. Onneksi iän myötä Petu on hieman rauhoittunut ja saanut pidemmän pinnan, mutta edelleenkin orin kanssa saa olla tarkkana joka hetki. Petu on sukunsa puolesta mitä mainion kouluponi, jonka lisäksi sitä on myös opetettu valjakkoajoon. Ajettaessa ori on energinen ja eteenpäinpyrkivä. Lisäksi se kunnioittaa selvästi enemmän auktoriteettia kärryillä kuin ratsastajaa selässä, joten ajettaessa se on tavallista tasaisempi. Petun ehdottomasti mahtavin ominaisuus on ponin pyrkimys tehdä aina parhaansa, joten laiskottelijaa tästä ponista ei saa millään. Petu on myös varsin ketterä tapaus, joten valjakkoajossa tarkkuutta vaativat tehtävät on ehdottomasti sen vahvinta alaa.


Sukutaulu

i. Wyat Primus
she-ori, 100 cm, kimo
SHLA-II
ii. Phoenix v. Moons
she-ori, 101 cm, voikonkirjava
VIR MVA Ch, KRJ-I, KTK-II, SHLA-I, VSN Regional Champion
iii. Pow Wow Twitch
she-ori, 98 cm, musta
Ch, Diplom, KRJ-I, SHLA-I, YLA2, KTK-II
iiii. Lawbreaker
she-ori, 90 cm, rautias
iiie. Emelie SWE
she-tamma, 96 cm, musta
iie. Micha v. Moons
she-tamma, 95 cm, voikonkirjava
KRJ-I, YLA1, SHLA-I, KTK-III
iiei. Insomnia SWE
she-ori, 104 cm, päistärikkö
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1
iiee. Kungväll Menuett
she-tamma, 105 cm, punarautias
VIR MVA Ch, KRJ-I, YLA1, SHLA-I, KTK-II, Klass I, ERJ-III
ie. Huvin Lou Lilou
she-tamma, 101 cm, musta
VVJ-I, KTK-III
iei. Huvin Constantino
she-ori, 103 cm, rautias
VIR MVA Ch
ieii. Velvet Requiren
she-ori, 102 cm, musta
VIR MVA Ch, KTK-III, SHLA-II, VVJ-III
ieie. Amber Claudine
she-tamma, 104 cm, rautias
VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, YLA2, SHLA-I
iee. Odette Odile Dei
she-tamma, 100 cm, musta
ieei. Lycos Merlin
she-ori, 93 cm, rautiaankirjava
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
ieee. Ward's Simbelmynë
she-tamma, 97 cm, musta
VIR MVA Ch, YLA2
e. Sixx Janette MET
she-tamma, 103 cm, musta
YLA2, SHLA-I*, KRJ-II
ei. Sixx Dollars Fiasco MET
she-ori, 105 cm, musta
YLA2, SHLA-I, KRJ-II
eii. Frein Gone in Sixty Seconds
she-ori, 98 cm
eiii. Barith v.d. Seneer
she-ori, 100 cm, rautiaankirjava
eiie. Dakota Grace
she-tamma, 96 cm
eie. RaF's Narrowing Gold
she-tamma, 105 cm, musta
SHLA-IV, KRJ-III
eiei. Narrowing Love
she-ori, 105 cm
eiee. RF Challiope's Silver Girl
she-tamma, 105 cm, rautias
ee. Huvin Jaenna
she-tamma, 85 cm, mustanpäistärikkö
eei. Jawell v. Hardell
she-ori, 101 cm, tummanruunikko
VIR MVA Ch, KTK-II
eeii. Jeremy v. Westwood
she-ori, 97 cm, musta
VIR MVA Ch, SHLA-I, YLA3
eeie. Punkbitch OMG
she-tamma, 103 cm, ruunikko
YLA2
eee. Leonty Jaida J
she-tamma, 87 cm, tummanrautias
eeei. Jonatan Lejonhjärta
she-ori, 89 cm, rautiaanpäistärikkö
Ch, SHLA-II, YLA2, VVJ-II
eeee. Graystock's Lilith
she-tamma, 99 cm, rautias

Jälkeläiset


Kilpailut

Painotuslaji: valjakkoajo
Koulutustaso: HeD, noviisi valjakko

Petu kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

30.11.2016 VVJ-III palkinto valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa
7 + 40 + 5,5 + 20 + 15 = 87,5p. /VVJ-III - tilaisuus)

20.12.2016 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
7 + 40 + 23,5 + 7 + 15 = 92,5 p. / KRJ-II - tilaisuus)

20.02.2017 SHLA-I palkinto shetlanninponien laatuarvostelussa
28 + 15 + 30 + 20 + 6 + 13 = 112p. /SHLA-I - tilaisuus)

28.02.2017 YLA2 palkinto yleislaatuarvostelussa
(23,5 (14+9,5) - 26 (20+6) - 17 - 13 - 7 = 86,5p / YLA2 - tilaisuus)


Päiväkirja

21.10.2014 - Villi naistenmies

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Petu on kyllä aivan uskomaton energiapommi! Tuntuu, että orin kanssa saa olla juoksemassa pää kolmantena jalkana paikasta toiseen aivan koko ajan. Ellei ori pääsee livahtamaan tarhasta ulos, keksii se takuulla keinon avata karsinansa oven ja tietenkin vapauden koittaessa on tallin kovin naistenmies heti ahdistelemassa tammoja. Tosin rukkasiin Petu on aina saanut tyytyä, kun tallimme ehdoton kuningatar Narsku on näyttänyt herralle taivaan merkit. Ihme ja kumma, ettei tämä pleijeri tunnu oppivan, vaikka hammasta ja kaviota tulisi kuinka.. Tätä menoa meiltä vielä kevään koittaessa löytyy tallista joku hämmentävä shettis-pv risteytys, jos toinen toistaan hurjemmat lukkoviritelmät eivät pikkuhiljaa ala pitämään...

Ei ensimmäinen kuukausi Petun kanssa silti aivan pelkkää riehumistakaan ole ollut. Sopivan ratsastajan puuttuessa olemme alkaneet opetella ohjasajoa tarkoituksena tähdätä valjakkoajokentille ja tästä hommasta Petu tuntuu tykkäävän todella. Ori oppii innolla uutta ja tuntuu unohtavan jopa tammat keskittyessään täysillä kuuntelemaan ohjastajan käskyjä. Kun saataisiin vielä hankittua orille sopivan kokoiset valjaat ja kärryt, niin voitaisiin alkaa harjoitella varsinaisesti ajoa. Valjakkoajokilpailut täältä tullaan!

31.10.2014 - Valjakkoajelua

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Petun ura valjakkoajon parissa on lähtenyt käyntiin ihan mukavasti. Ori on noussut juuri seuratasolta aluetasolle noviisiluokissa ja eteenpäin porskutetaan iloisesti, vaikka aivan sijoituksille asti ei ollakaan vielä ylletty. Tärkeintä kuitenkin on, että kokemuskarttuu ja että Petun kanssa on järkevää tekemista, ori kun tuppaa pitkästymään helposti.

Sen lisäksi, että Petu on joutunut vaivaamaan aivokapasiteettiaan valjakkoajoon opettelussa, on ori päässyt vääntämään myös koulukiemuroita. Petulle on vihdoin nimittäin vihdoin löytynyt sopiva ratsastaja, ystäväni Jaanan tytär Lotta. Tyttö käy äitinsä kanssa tallilla pari kertaa viikossa ja sillä aikaa, kun Jaana käy Narskun kanssa maastoilemassa, pidän opetan minä Lotalle ja Petulle kouluratsastusta. Ihan vielä parivaljakkoa ei uskalla jättää keskenään, sillä Petu osaa olla aika arvaamaton, mutta pian Lotta on valmis ratsastelemaan itsenäisestikin orilla.

09.11.2014 - Marrasmaasto Metsälammella

pk-merkintä - kirjoittanut Lotta

Sain Otterleylta luvan osallistua Petun kanssa maastoretkelle Metsälammen marrasmaastoon. Kinasteltuani vielä hetken äitini ja Otterleyn kanssa, sain tahtoni läpi lähteä reissuun ilman satulaa. Enpähän ainakaan putoa korkealta! Otterley käski käyttäytyä sitten kunnolla, sillä Petu on Metsälammen kasvatti ja totta kai orista piti antaa mahdollisimman edustava kuva.

Olin ratsastellut aika paljon jo Petulla Hukkapurossa myös maastossa, joten oli kiva päästä katselemaan uusia maisemia. Vaikka Petu osaakin välillä olla maailman rasittavin, luotin kyllä pärjääväni ponin kanssa retkellä hyvin. Pakko silti myöntää, että vähän jännitti, kun odottelimme Metsälammen pihassa, että kaikki olisivat valmiita lähtemään.

Vielä ei ollut lunta, mutta lämpötila oli kuitenkin pakkasen puolella. Ilman satulaa ratsastaminen olikin ollut hyvä idea, erityisesti kun Petu on ehtinyt jo kasvattaa söpön, pörröisen talvikarvan. Mukana oli monenlaisia hevosia, ja varsinkin tammojen lähettyvillä piti minun olla tarkkana, ettei Petu innostuisi liikaa. Pääsimme jonoon Dodo-nimisen poniruunan perään, jotta Petun pää pysyisi kylmänä koko reissun ajan.

Pysyimme hyvin porukan mukana siitä huolimatta, että Petu oli osallistujista pienimmästä päästä. Välillä saimme ravata suurempia välimatkoja kiinni, mutta se oli vain hauskaa. Erityisen mukavaa oli pysähtyä pitämään kahvitauko nuotion ääressä, vaikka itse asiassa itse joinkin kaakaota. Eväät kuitenkin jo maistuivat.

Reissu oli todella hauska ja onkin kivaa puuhata Petun kanssa välillä vähän jotain erilaista! Metsälammen pihalle päästyämme ikiliikkuja-Petu oli kerrankin hieman väsähtänyt ja tätä Otterleykin ihmetteli tullessaan hakemaan meitä kotiin. Olin ylpeä itsestäni, sillä maastoretki oli sujunut niin hyvin!

15.11.2014 - Ensimmäiset kouluratsastuskilpailut

pk-merkintä - kirjoittanut Lotta

Villit kouluratsastuskilpailut Vaahterapolku Helppo D (raviohjelma) 4/13

Tänään oli Petun ja minun ensimmäiset kilpailut. Lähdimme orin kanssa harjoituskilpailuihin Vaahterapolkuun yhdessä Lindan ja Urpon kanssa ja osallistuimme ponin kanssa Helpon D:n raviohjelmaan. Olihan se aika yksinkertainen luokka, mutta silti minua jännitti aivan kamalasti! Onneksi sentään Linda oli mukana, sillä auton takapenkillä matkalla kisapaikalle panikoimme yhdessä, vaikka äiti ja Otterley naureskelivatkin meille etupenkiltä.

Petu onneksi on jo ihan kisakonkari, kun sen kanssa on viime aikoina koluttu niin paljon valjakkokilpailuissa. Minulle nämä sen sijaan olivat ihka ensimmäiset kilpailut ja olin valehtelematta menettänyt yöuneni hermoillessani niin paljon koko viikon. Onneksi mukana oli Otterley, joka on ammatiltaan kilparatsastaja, ja hän huolehtikin, että me Lindan kanssa pärjäämme kilpailupaikalla.

Itse suoritus meni Petun kanssa todella hyvin. Jännitin etukäteen hirveästi, että unohtaisin radan tai että Petu loikkaisi matalien kouluaitojen yli, mutta niin ei onneksi käynyt. Petu oli hyvin kuulolla ja malttoi jopa kerrankin keskittyä minuun sen sijaan, että olisi huudellut verryttelyalueella odottaville tammoille. Hieman harmittaa, että Petu vähän innostui, enkä oikein meinannut saada sitä siirtymään käyntiin aina ajoissa, mutta ainakin tuomari kommentoi, että kyseessä on "pirteä poni".

Sijoituksemme kilpailuissa oli neljäs, mikä on hieman harmittavaa, sillä olimme ensimmäinen ei-sijoittunut ratsukko. Olin tulosten tultua vähän pettynyt, mutta loppujen lopuksi olen nyt sitä mieltä, että tulos on tosi hyvin ensimmäisistä kilpailuista. Toki myös Otterleyn lahjoittama lohdutusruusuke hieman auttoi piristämään mieltä.

06.12.2014 - Tallikilpailut Nuppulassa

pk-merkintä - kirjoittanut Lotta

Tallikilpailut Nuppula ristikkoluokka 1/3

Tallikilpailut Nuppula Helppo C 4/5

Osallistuimme Petun kanssa tänään Nuppulassa järjestettyihin ratsastuskilpailuihin. Lajeina kilpailuissa oli sekä esteratsastus että kouluratsastus ja Petun kanssa starttasimmekin ristikkoluokassa sekä Helpossa C:ssä. Petu osoittautui ristikkoluokassa aivan huippuponiksi vikkelien askeliensa ja voitimmekin Lindan ja Urpon aivan turvan mitalla. Palkinnoksi saimme fleeceloimen ja tietenkin sinivalkoisen ruusukkeen. En tiedä, pitäisikö harkita lajinvaihtoa koulusta esteisiin, sillä Helppo C luokassa olimme toisiksi viimeisiä, koska unohdin radan muutaman kerran. Hups!

31.05.2015 - Kesälaitumelle!

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Petun, Humurin ja Liamin kesäloma alkoi tänään, kun koko orikolmikko suuntasi yhdessä Metsälammen kesälaitumelle. Orit ovatkin kesälomansa ansainneet, sillä kevät on ollut varsin kilpailuiden täyteistä aikaa koko kolmikolle. Kun ponien kanssa pihatossa asuvat suokkiorit Riku ja Turokin ovat muualla kesän ajan, on tarkoitus laajentaa pihattoa siten, että tallin isoksi kasvanut poikamieslauma mahtuu vielä syksylläkin asustelemaan saman katon alla sulassa sovussa ja ehkä mukaan mahtuu vielä ainakin yksi uusi tulokas…

Metsälammelle poneja viemään lähtivät Linda, Lotta sekä tallin uusi espanjalainen hevostenhoitaja Enrique, sillä itse olin Paulan kanssa viemässä samaan aikaan Turoa ja Rikua toisalle. Enriquen mukaan kaikki kuitenkin sujui hyvin, vaikka varsinkin porukan pienin eli Petu oli ollut varsin virtaa täynnä. Onneksi Lotta on työskennellyt ponin kanssa jo iät ja ajat, joten tyttö osasi aavistaa orin metkut varsin hyvin. Liam ja Hurmuri käyttäytyivät hieman rauhallisemmin, mutta heti vapaaksi päästyään orit kyllä pistivät ilmeisesti melkoisen rallin pystyyn.