Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Poniniemen Charmeur

"Hurmuri"

VH15-027-0032


newforestinponi, ori
tummanruunikko, 144 cm
s. 15.01.2015, 8v.

Kasvattaja Poniniemi
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KTK-II, KRJ-I, YLA1

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Pikkulinnun talli, VRL-05196,

Hurmuri on nimensä mukaisesti poni, johon ei voi olla ihastumatta. Jo pelkän ulkonäkönsä puolesta ori kutsuu halailemaan ja rapsuttelemaan, eikä Hurmurilla itselläänkään ole mitään sitä vastaan, sillä ori ottaa varmasti rakkautta vastaan aivan niin paljon kuin sitä on tarjolla. Hurmuri tulee myös loistavasti toimeen toisen hevosten kanssa. Toki oripoika varmasti viettäisi mieluiten aikaansa mahdollisimman suuren tammahaaremin keskellä, mutta paremman puutteessa myös miesseura kelpaa. Yksin Hurmurin mielestä on aika ankeaa ulkoilla.

Hurmuri nauttii suunnattomasti harjaustuokioista ja malttaa seistä paikallaan vaikka maailman tappiin, kunhan joku pitää sitä hyvänä. Ainoa poikkeus on, jos aivan erityisen hurmaava tamma on jossain lähistöllä. Silloin Hurmuri yrittää piilottaa nössykän halinallepuolensa ja esittää karskia miestä lähinnä kolistelemalla karsinan kaltereita ja seiniä. Tämä esitys saattaa säikäyttää kokemattomamman hoitajan, mutta mitään vaaraa Hurmurista ei kuitenkaan yleensä pelleilystä huolimatta ole. Satuloidessa ja suitsiessa saattaa Hurmuri heittäytyä hieman hankalaksi, jos hoitaja yhtään epäröi. Töihin lähteminen ei nimittäin kuulu Hurmurin lempiasioihin.

Kun kipuaa Hurmurin selkään, orin ihanuus ja miellyttämishalu loppuvat kuin seinään. Hurmuri nimittäin yrittää päästä aina ja kaikesta mahdollisimman helpolla. Jos ori osaisi puhua, kaikuisi kentällä varmasti ”Onks ihan pakko? En mä nyt jaksais liikuttaa näitä takajalkoja.. En muuten varmana ravaa reippaammin” –mupatus kunnes orin saa vakuutettua siitä, että töitä on todella tehtävä. Kun Hurmurin kanssa kuitenkin pysyy tiukkana, eikä aina orille tilaisuutta laiskotella, antaa ori yleensä lopulta periksi ja työskentelystä tulee helpompaa.

Vaikka Hurmuri onkin pesunkestävä kouluponi, nauttii se myös kovasti esteiden hyppäämisestä. Orin hyppytekniikka on kuitenkin kohtuullisen persoonallinen, joten hyvä tasapaino ja apinan ketteryys ovat Hurmurin kanssa valttia, kun ori pääsee vipeltämään esteiden yli täynnä intoa. Onhan esteitä kuitenkin kiva hypätä välillä vähän mielenvirkistykseksi.


Sukutaulu

i. Carusos Chinook
nf-ori, 144 cm, ruunikko
KTK-II
ii. Suopursun Romeo
nf-ori, 144 cm, ruunikko
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA3
iii. Zeyd Burr
nf-ori
YLA2
iie. Missy Reedo Black
nf-tamma, 142 cm, tummanruunikko
VIR MVA Ch, YLA2, KRJ-II, NFL-I
ie. Poniniemen Carina
nf-tamma, 143 cm, tummanruunikko
iei. Prometheus
nf-ori, 144 cm, ruunikko
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I
iee. Fredrikdtorps Ceres
nf-tamma, 145 cm, ruunipäistärikönkimo
e. Poniniemen Cherry Crush
nf-tamma, 140 cm, tummanrautias
KTK-II, KRJ-I
ei. Poniniemen Moondark
nf-ori, 140 cm, tummanrautias
KRJ-I, NFL-I
eii. Burghleywick Silver Lustre
nf-ori, 140 cm, rautias
eie. Cranborne's Hazy Melissa
nf-tamma, 138 cm, punaruunikko
KRJ-II
ee. Poniniemen Confetti
nf-tamma, 144 cm, ruunikko
eei. Maelwaedd Gwairyc
nf-ori, 144 cm, ruunikko
eee. Solgårds Amaryllis
nf-tamma, 139 cm, punarautias
KRJ-II

Jälkeläiset

Hukkapuron Charlie
nf-ori
s.14.10.2015
e. Ruby Rock LAC
KTK-III
Charmant LAC
nf-ori
s.12.02.2016
e. Poniniemen Pione
Heliodor v. Walden
nf-ori
s.20.08.2016
e. Jewell Day

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Helppo A, 90cm

Hurmuri kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

15.03.2015 Kantakirjattu II-palkinnolla
(16 + 18 + 18,5 + 19 = 71,5p., KTK-II - tilaisuus)

15.06.2016 KRJ-I palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
7,5 + 41 + 20,25 + 20 + 15 = 103,75 p. / KRJ-I - tilaisuus)

28.02.2017 YLA1 palkinto yleislaatuarvostelussa
(26 (15+11) - 31,5 (19,5+12) - 17 - 19 - 7 = 100,5p / YLA1 - tilaisuus)

Näyttelyt

NJ:n alaiset näyttelyt 15.02.2015 Escorant Trakehners newforestinponiorit 2/12 (irtoSERT)

KRJ-Cup sijoitukset

30.6.2015 KRJ-CUP Helppo B 3/250

Päiväkirja

31.05.2015 - Kesälaitumelle!

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Petun, Humurin ja Liamin kesäloma alkoi tänään, kun koko orikolmikko suuntasi yhdessä Metsälammen kesälaitumelle. Orit ovatkin kesälomansa ansainneet, sillä kevät on ollut varsin kilpailuiden täyteistä aikaa koko kolmikolle. Kun ponien kanssa pihatossa asuvat suokkiorit Riku ja Turokin ovat muualla kesän ajan, on tarkoitus laajentaa pihattoa siten, että tallin isoksi kasvanut poikamieslauma mahtuu vielä syksylläkin asustelemaan saman katon alla sulassa sovussa ja ehkä mukaan mahtuu vielä ainakin yksi uusi tulokas…

Metsälammelle poneja viemään lähtivät Linda, Lotta sekä tallin uusi espanjalainen hevostenhoitaja Enrique, sillä itse olin Paulan kanssa viemässä samaan aikaan Turoa ja Rikua toisalle. Enriquen mukaan kaikki kuitenkin sujui hyvin, vaikka varsinkin porukan pienin eli Petu oli ollut varsin virtaa täynnä. Onneksi Lotta on työskennellyt ponin kanssa jo iät ja ajat, joten tyttö osasi aavistaa orin metkut varsin hyvin. Liam ja Hurmuri käyttäytyivät hieman rauhallisemmin, mutta heti vapaaksi päästyään orit kyllä pistivät ilmeisesti melkoisen rallin pystyyn.

30.06.2015 - Sijoitus KRJ-Cupissa!

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Hurmuri on saanut onnellisesti laiduntaa ja lomailla lähes koko kesäkuun Metsälammella, joten odotukset kesäkuun KRJ-Cupista eivät aivan päätä huimanneet. Poni kun oli laidunkauden ansiosta pyöristynyt niin, ettei satulavyökään meinannut ulottua kiinni asti ja ensimmäiset treenit olivat pitkän loman jälkeen melkoisen tahmeat, kun kävin ratsastamassa orilla Metsiksen kentällä. Koska kyseessä kuitenkin on melko tärkeät suurkisat KRJ-laatuarvostelua ajatellen ja vielä kaikenlisäksi kotikisat, oli Hurmurin kanssa lähdettävä kokeilemaan onnea joka tapauksessa.

Onneksi viikon säännöllisen (joskin aika kevyen) treenailun jälkeen Hurmuri tuntui taas omalta itsepäiseltä, mutta kuitenkin lopulta reippaalta itseltään ja varsinkin kilpailupäivänä oli fiilis orin selässä erittäin hyvä. Ehkä ponin korvaan kuiskutellut lupaukset siitä, että kisojen jälkeen ori pääsisi takaisin laitumelle lomailemaan, saivat Hurmurin käyttäytymään tavallista yhteistyökykyisemmin. Niinpä Helppo B:n rata menikin täysin nappiin ja sijoituimme kolmanneksi suuressa 250 ratsukon luokassa!

31.10.2015 - Match show Breawassa

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Näyttelymaailma on jäänyt melko vieraaksi minulle, mutta Hurmurin ansiosta siihenkin on tullut pikkuhiljaa perehdyttyä. Ei se kehässä poseeraaminen vieläkään aivan luonnostaan tule, mutta onneksi Hurmurilta löytyy charmia sen verran, että esittäjä jää helposti komean ponin varjoon. Tänään kävimmekin Hurmurin kanssa Breawassa newforestinponeille järjestetyssä match showssa ihan vain kokeilemassa onneamme. Oli mahtavaa nähdä myös muita nyffiomistajia, sillä viimeaikoina nyffi-innostus on ollut meillä päin kasvusuunnassa, sillä olihan talliin tulossa lähiaikoina uusi nyffivarsa. Tästä riittikin jutunjuurta hyvin koko näyttelypäiväksi, sillä saimmekin olla paikalla alusta loppuun asti. Hurmuri nimittäin voitti oman luokkansa ja sai PUN1 palkinnon. BIS-kehässäkin kaikki meni aivan putkeen ja lopulta Hurmuri pokkasi itselleen myös BIS1 palkinnon! Ehkä Hurmurin kanssa pitäisi käydä useamminkin näyttelyissä katsomassa, miten käy, sillä oripojan menestys yllättää aina.

16.01.2016 - Kouluvalmennus Metsälammella

valmennus - kirjoittanut Sinte

Hurmuri vaikutti alkutunnista todella tahmealta, ja jouduit tekemään paljon töitä saadaksesi orin liikkeelle. Tiheään tehdyt siirtymiset ja temponvaihtelut ravissa auttoivat Hurmuria ottamaan enemmän takajalkojaan käyttöön. Ratsastuksen tuli olla jatkuvasti aktiivista ja eteenpäinvievää - nyt ei saanut jäädä matkustelemaan! Istuntasi oli ryhdikäs, mutta huomasin tunnin aikana sen kallistuvan hieman turhan paljon sisäuralle. Pyysin keskittymään istunnan suoruuteen, sillä oman istuntasi tasapainopiste vaikuttaa suoraan ratsuusi. Ratsastit Hurmuria napakasti ja yhteistyönne vaikutti melko sujuvalta! Erityisen iloinen olin siitä, kuinka hyvin suoriuduitte monelle ratsukolle hankalista pohkeenväistöharjoituksista. Eleettömässä ratsastuksessa olisi vielä kehittämisen varaa, mutta tällä tunnilla hankaluudet saattoivat johtua ratsusi alkutunnin tahmeudesta. Kiitokset tuntiosallistumisesta! Oli mukava seurata yhteistyönne kehitystä valmennuksen aikana!

28.02.2016 - Kisatalli Mangon match show

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Tänään reissasimmekin kunnon ryhmä rämän kanssa Kisatalli Mangoon, missä järjestettiin leikkimielinen match show. Pääasiassa tarkoitus oli hankkia tallin nuorisolle hieman matkustuskokemusta ja samalla opetella näyttelykehässä käyttäytymistä, mutta pääsi mukaan myös pari vanhempaa konkaria lähinnä nuorison henkiseksi tueksi. Apukäsiksi lähtivät tuttuun tapaan Linda ja Lotta ja kuskiksi tallityöntekijämme Joel, jolta hevosrekan ajaminen sujuu paremmin kuin allekirjoittaneelta. Miekkosen ja tyttöjen avustuksella koko match show päivä sujuikin loistavasti ja vierailumme Mangossa oli jälleen kerran todella mukava.

Näyttelykonkarimme Hurmurin kanssa ei pienet match showt enää tuntuneet missään ja ori käyttäytykin koko päivän ajan mallikkaasti näyttäen hyvää esimerkkiä nuoremmille. Toki oripoika silloin tällöin haikaili tammojen perään, mutta palasi kyllä ruotuun heti kun käskettiin. Hurmurin pariksi osui ratsuponi nimeltä A.D. Silver King. Tuomarin mukaan pari oli todella tasaväkinen, mutta lopulta vaaka kääntyi kilpailijan puoleen ja Hurmurille jäi sininen nauha. Sinisten kehässä Hurmuri tuli kolmanneksi.

Tuomarin kommentit: Pari oli hyvin tasainen, mutta lopulta Jannican suloinen ratsuponi nappasi punaisen nauhan kivalla värillään. Molemmat ponit olivat oikein kilttejä halinalleja, joten siksi tämän parin kanssa kului eniten aikaa..

27.05.2016 - Maastorekti Mustasuolla

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Mustasuon pihalla Hurmuri tuli varsin ryminällä ulos trailerista. Poniori tuntui olevan onnensa kukkuloilla, kun matkaan oli lähdössä sen lisäksi varsin viehkeää tammaseuraa ja niinpä se pistikin parastaan heti alusta asti. Silmiäni pyöritellen varustin orin trailerin luona ja yritin olla välittämättä sen alituisesta steppailusta ja hirnahteluista. Mietin, oliko sittenkään ollut hyvä idea lähteä Hurmurin kanssa reissuun, vaikka toisaalta tunsin kyllä poniorini jo kuin omat taskuni, eikä orin käytöksessä ollut mitään kovin yllättävää.

Kun kaikki olivat valmiina, lähdimme tallin pihasta liikkeelle käynnissä. Päästyämme kapeahkolta polulta oli aika siirtyä raviin. Hurmurilla oli poikkeuksellisesti vauhti päällä, eikä sitä kerrankin tarvinnut hoputella eteenpäin. Ori oli tainnut iskeä silmänsä edempänä jonossa kulkevaan kauniiseen Ciara tammaan, jonka rinnalle se koittikin kovasti keulia koko ravipätkän ajan. Voisi jättää salilla seuraavan käsipäivän väliin, tuumin roikkuessani Hurmurin ohjista välillä koko painollani. Onneksi alun innostuksen jälkeen Hurmurinkin meno lopulta tasaantui ja sain hetkeksi hengähtää. Tätä autuutta ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kun yhtäkkiä kimo suomenhevostamma loikkasi pois jonosta pudottaen ratsastajansa. Olin varma, että se olisi menoa nyt, mutta Rinja-tamma jäikin säikähtämisensä jälkeen rauhallisesti jonon vierelle odottamaan, että ratsastaja pääsee takaisin selkään. Jos tamma olisi lähtenyt karkuteille, olisi Hurmuri varmasti lähtenyt tamman perään. Kun ratsastaja oli jälleen hevosensa selässä, pääsimme jatkamaan matkaa.

Pian edessä oli iso mäki, jonka juurella maaston vetäjä pysähtyi hetkeksi antamaan meille ohjeita siitä, kuinka mäen yläpuolella on tiukka käännös, ellei halua päätyä jokeen. En itse kuitenkaan ollut tästä kovin huolissaan, sillä Hurmuri on varsin ketterä askelissaan, eivätkä tiukatkaan käännökset aiheuta sille ongelmia. Todellisuudessa meillä ei sitten ollutkaan mitään hätää, kun Hurmuri päätti hyytyä jo kesken mäen (tämä kohta muistutti jo liikaa työntekoa) ja sain lopulta hoputtaa oria, jotta pääsimme ylös asti, emmekä jääneet jumiin mäen keskelle.

Ylhäällä, kun olimme vihdoin saaneet sen edellä innokkaammin kulkeneen jonon kiinni, jatkoimme vielä pienen pätkän laukassa. Alun sählääminen ja jyrkkä mäki olivat verottaneet Hurmurin energiaa sen verran, että vihdoin ori alkoi olla miellyttävää maastoseuraa. Niinpä se laukkailikin varsin leppoisasti jonon jatkona ja ehdin vihdoin hengähtää ja nauttia hieman maisemistakin. Ennen autotietä hidastimme käyntiin ja päästessämme tien kohdalle, ohi pyyhälsi iso rekka. Jotkut hevoset hieman säikkyivät, mutta Hurmuri ei siitä juuri korvaansa lotkauttanut. Kun autoja ei ollut näkyvissä, ylitimme tien tiiviissä jonossa ja suuntasimme sitten takaisin tallille. Perillä tarjolla ollut kylmä juotava kyllä maistui ja maastoreissusta jäänyt fiilis oli mukava, vaikka huomenna kädet saattaisivatkin olla hieman jumissa. Ehdottomasti kyllä osallistun Mustasuon maastoihin uudestaankin, mutta ehkä eri ratsun kanssa…