Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Marzellina

"Marsa"

VH15-013-0064


oldenburg, tamma
tummanruunikko, 168 cm
s. 04.04.2015

Maahantuoja Alondra
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-II

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Gál Ildikó,

Kuollut 29.3.2016

Ensivaikutelma Marzellinasta on helposti ilkeä, pelottavan näköinen ja täysin epäsosiaalinen tumma otus, joka tuskin säälii sitä ihmisraasua, joka sitä uskaltaa lähestyä. Eikä tässä aivan väärillä jäljillä olla. Ilkeäksi ei tammaa voi mennä sanomaan, mutta pelottavan näköinen se alkuun on, eikä siitä pääse yli eikä ympäri. Marsa tuntuu omaavan jonkinlaisen luottamuspulan ihmisiin ja kätkeekin sisimpänsä kovan ulkokuorensa alle. Tamman luottamuksen voittaminen vie aikaa, mutta tällöin siitä kuoriutuu hellyydenkipeä ja sosiaalinen neitokainen, josta ei kykene uskomaan mitään pahaa.

Marsan käytös hoitaessa riippuu aivan ihmisestä. Tuntemattomia tamma tuntuu arkailevan, mutta tämä piirre on kätketty visusti syvälle ilkeän ja kovan kulissin taakse. Tamma pelottelee ja uhkailee hoitajaansa aivan säälimättömästi, eikä tähän auta mikään komennus tai ihmeteko. Jos hoitaja on luottamuksen voittanut, entuudestaan tuttu ihminen, muuttuu Marsan käytös välittömästi. Korvat kääntyvät pystyyn ja parhaillaan se aloittaa iloisen hörinän, toivottaen tällä ihmisensä tervetulleeksi. Marsa yrittää lähestulkoon kavuta syliin ja ellei tämä onnistu, niin vähintäänkin seuraa jokaista liikettä suurella mielenkiinnolla. Tamma kannattaakin laittaa hoitaessa kiinni, sillä irrallaan se pyörii tiiviisti hoitajansa perässä, vaikka sitten ympäri tallin käytäviä.

Jopa ratsastaessa Marsalla on ne omat ihmiset ja sitten ne vieraat. Vieraan ihmisen kavutessa selkään, aloittaa tamma helposti melkoisen rodeon tai vähintäänkin kiikuttaa tätä oman mielensä mukaan koko ratsastustuokion ajan, kuuntelematta edes puolella korvalla apuja. Oman ihmisensä alla Marsa on osaava ja kuuliainen ratsu, joka tekee ihan mitä tahansa ratsastaja vain keksii pyytää. Parhaimmillaan Marsa on kouluradoilla, jolloin tamman koko näyttävyys ja osaaminen pääsevät esiin. Tamma liihottelee menemään kevyesti ja tasaisesti, eikä sitä uskoisi ollenkaan samaksi hevoseksi kuin maasta käsin vieraan käsittelemänä. Esteradoille tammalla ei ole läheskään samanlaista potentiaalia kuin koulupuolella. Marsa tuntuu olevan esteillä hieman arkajalkainen tapaus ja se vaatii ratsastajan läsnäoloa ja rohkaisua jatkuvasti uskaltaakseen ylittää edes perinteisiä esteitä. Tästä syystä tammalla harvoin harrastetaan esteiden hyppäämistä, sillä mitä sitä syyttä suotta kiusaamaan hevosta, jos tämä ei hommasta tykkää yhtään.

Kirjoittanut Minja.E


Sukutaulu

i. Rocco evm
old-ori
ii. Riolando evm
old-ori
ie. Serrena evm
old-tamma
e. Marilou evm
old-tamma
ei. Pizarro evm
old-ori
ee. Mechtilde evm
old-tamma

Sukuselvitys

i. Rocco on 176cm korkea, raamikas, musta oldenburg ori. Upean ryhdin ja lennokkaat liikkeet omaava ori onkin varsin vaikuttava näky kouluradoilla. Kulissien takana orin kyllä takuulla herättää myös huomiota, mutta ei välttämättä kovin hyvässä. Rocco nimittäin on tunnettu varsin kuumasta ja hankalasta luonteesta ja verryttelyalueella orilla onkin usein aivan oma show pystyssä. Kilpailusuorituksen aikana Rocco kuitenkin yleensä keskittyy hyvin ja antaa kaikkensa. Jalostuskäytössä Rocco on kiistelty nimi ja orilta löytyy niin omat kannattajat kuin myös ne, jotka välttelevät nimeä suvussa kuin ruttoa. Ori periyttääkin jälkeläisilleen upeaa liikettä ja ryhdikkyyttä, mutta myös orin hankala luonne tuntuu jatkuvan suvussa eteenpäin.

ii. Riolando on niin ikään isokokoinen musta oldenburg ori, jolta säkäkorkeutta löytyy huikeat 177cm. Varsinkin Riolandon orijälkeläiset on tulleet ulkonäöltään vahvasti isäänsä, joten orin jälkeläiset on helppo tunnistaa raamikkaasta ja ryhdikkäästä ulkonäöstään ja hieman kyömystä päästä. Grand Prix-tasolla menestyksekkäästi kilpaillut Riolando on yksi aikansa suosituimmista jalostusoreista ja jälkeläisiä orilla onkin satoja. Nykyään Riolando on jo vetäytynyt eläkkeelle sekä kilpailu- että jalostuskäytöstä.

ie. Serrena on kaunis, 166cm korkea, kimo oldenburg tamma. I-palkinnolla kantakirjattu tamma oli jalostuskäytössä käytännössä koko elämänsä ajan. Korrektia rakennetta ja lempeää luonnetta periyttävää tammaa käytettiin erityisesti kuumaluonteisten huippusuorittajaorien kanssa ja tamman jälkeläisistä löytyykin paljon tämän hetken Grand Prix ratojen tähtiä. Valitettavasti aina ei edes Serrenan valinta ei riittänyt tasoittamaan varsan luonnetta, mistä Rocco on hyvä osoitus. Serrena menehtyi varsomisen aiheuttamiin komplikaatioihin 16-vuotiaana saadessaan kymmennen ja viimeiseksi suunnitellun varsansa.

e. Marilou on hyvin sporttinen ja ketterä, 166cm korkea ruunikko oldenburg tamma. Sillä olisi varmasti ollut potentiaalia pärjätä loistavasti myös esteillä ja kenttäratsastuksessa, mutta tamman omistaja päätti keskittyä sen kanssa sittenkin kouluratsastukseen. Monet pitivät päätöstä tamman potentiaalin tuhlaamisena, sillä harjoittamattomanakin sillä oli todella hyvä hyppytekniikka ja rohkea luonne. Kouluradoilla Marilou nousi Intermediate I tasolle ja keräsi sieltä tasaisen varmasti sijoituksia. Tamman kilpailu-ura oli hieman rikkonainen siitoskäytön takia. Tämä ei kuitenkaan ollut turhaa, sillä Mariloulla on yhtäänsä kahdeksan jälkeläistä, joista kaksi on kantakirjattu II-palkinnolla ja peräti neljä on noussut kilpailemaan kouluratsastuksen vaativimmissa luokissa. Nykyään lähes 20-vuotias Marilou viettää eläkepäiviä, eikä enää ole jalostuskäytössä.

ei. Pizarro oli monipuolinen ja hyvin kapasiteetikas ori, jolla kilpailtiin pääasiassa kenttäratsastuksessa. Ruunikon, 168cm korkea oldenburgorin taustalta löytyi paljon täysverisverta, joten orissa näkykyin varsin selvästi täysveristen parhaita piirteitä. Pizarro oli kestävä, rohkea ja todella kilpailunhaluinen ja orin kuuma ja räjähdysaltis luonne ei sopinut ihan jokaiselle ratsastajalle. Onneksi orin löysi saksalainen Michael Müller, joka nousi Pizarron kanssa kenttäratsastuksen huipulle ja edusti muutaman kauden myös Saksan maajoukkueessa. Ori periytti erityisesti kestävyyttä ja ketteryyttä ja orin jälkeläislistasta löytyykin ratsuja joka lajista. Pizarro jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana jatkuvien jalkavaivojen takia.

ee. Mechtilde on 165cm korkea, rautias oldeburg tamma, joka tulee todella hyvästä ja tunnetusta koulusuvusta. Tamman oma kilpailu-ura jäi sen kasvattajille hienoiseksi pettymykseksi, sillä se ei koskaan pärjännyt Prix St. Georges tasoa korkeammalla. Myös ulkonäöltään tamma on varsin vaatimaton, eikä se koskaan onnistunut keräämään kovin vakuuttavaa näyttelymenestystä. Lähinnä hyvän sukunsa turvin Mechtildeä kuitenkin käytettiin jalostukseen kahdeksan varsan verran ja vaikuttaa siltä, että sen vanhempien lahjat hyppäsivät epäonnisesti yhden sukupolven yli. Mechtilden jälkeläisistä nimittäin löytyy niin I-palkinnolla kantakirjattuja kuin myös Grand Prix –tasolle nousseita hevosia.

Jälkeläiset

Ramant Medusa
old-tamma
s.28.04.2015
i. Ibisco II
Marzipan Wolf
old-tamma
s.01.11.2015
i. Grizzel's Showman
KRJ-I
Hukkapuron Toronto
old-ori
s.07.10.2015
i. Torrevinos GER

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix, 100cm

Marsa kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

Saavutukset

25.03.2016 KRJ-II palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
6 + 40 + 20 + 20 + 7 = 93 p. / KRJ-II - tilaisuus)


Päiväkirja

28.02.2016 - Kouluvalmennus

valmennus - kirjoittanut Calla

Ratsukko oli hyvässä vaiheessa alkulämmittelyjä kun saavuin maneesiin pitämään heille valmennusta. Ulkona on kova, kylmä viima ja taas sai kiittää maneesin olemassaolosta. Marsa liikkui hyvin ratsastajansa alla ja kokoamisharjoitusten jälkeen se kulki nätissä paketissa, aktiivisena takaa ja kantoi hyvin itseään. Jatkoimme valmennusta sulkutaivutuksilla ja niihin vaadittiin hyvää kokoamista. Alussa tamma hieman kaahotteli, mutta toistoja tekemällä ratsastaja sai ratsunsa rauhoittumaan tehtävään ja pystyi kokoamaan sitä paremmin. Laukassa keskityimme tällä kertaa hevosen tasapainoon ja teräviin kulmiin erilaisia ratoja kulkien. Loppuun pyysin ratsukon vielä tulemaan keskiympyrälle minne olin asettanut puomeista ympyrän ulko- ja sisäreunat. Ratsukko kulki puomien muodotamalla ympyrällä ja ratsastajan tehtävä oli saada tamma tosissaan tekemään töitä takaosallaan pitämällä kulmat terävinä muotoilemalla puomien muodostamaa rataa.