Hukkapuro

virtuaalitalli / a SIM-game stable

Oldfinion Felissaar

"Ira"

VH15-011-0327


hannover, tamma
rautias, 166 cm
s. 09.07.2015, 12v.

Kasvattaja Oldfinion Dressage
Omistaja Otterley Wilson VRL-12757

KRJ-I, KTK-III, KV-II

virtuaalihevonen / a sim-game horse

Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan,

Ira muistuttaa monin tavoin emäänsä Edeniä niin ulkonäöltään kuin luonteeltaankin. Tamma on tasan yhtä korkea rautias kuin emänsä ja aivan yhtä ailahtelevainen kuin Eden aikanaan oli. Ira tosin on kasvatettu hieman kevyemmin metodein, joten aivan saksalaista sotilaskuria tamman kanssa ei tarvitse pitää saadakseen viestinsä perille. Tai voi olla, että arki Iran kanssa sujuu tasaisemmin myös siksi, että sen kaikki temput ovat hyvin samanlaisia kuin emällään. Niinpä tamman kanssa pärjääkin samalla tavalla määrätietoisesti ja päättäväisesti toimimalla ja myös Iran kanssa parempi on käskeä kuin kysyä, ellei halua jäädä tamman tossun alle.

Hoidettaessa Ira on herkkänahkainen prinsessa, joka pitää huolen siitä, että hoitaja kohtelee sitä arvoisellaan tavalla. Liian ronskit otteet ja hätäinen toiminta saavat tamman varmasti hermostumaan ja iskemään hampaansa lähimpään maaliin. Erityisesti jalkojen suhteen Ira on todella herkkä ja niiden harjaaminen sekä erilaisten suojien tai pinteleiden laitto ja kavioiden puhdistaminen vaatiikin erityisen rauhallista ja hellävaraista toimintaa. Myös varustaessa on hyvä toimia rauhallisesti ja varovaisesti, sillä Ira osoittaa varmasti mieltään, jos satulan heittää sen selkään liian huolettomasti tai yrittää pujottaa suitset päähän turhan kovakouraisesti. Ira ei siis todellakaan ole hätäisen hoitajan hevonen, vaan tamma tarvitsee rauhallista ja huolellista käsittelyä.

Ratsuna Ira on myös todella herkkä erityisesti ratsastajan istunnalle. Tamma reagoi pieniinkin tasapainon horjahduksiin ja tulkitsee vähäisimmänkin liikkeen avuksi johonkin suuntaan. Näitä epämääräisiä pyyntöjä Ira sietää tiettyyn rajaan asti, mutta jos ratsastaja ei saa tilannetta haltuun ja istuntaansa kuriin, hermostuu tamma lopulta ja yrittää hankkiutua ylimääräisestä painolastista eroon pukittelemalla ja pystyyn hyppimällä. Kun Iran selässä pysyy rauhallisena ja eleettömänä ja pyytää tammalta vain sen, minkä tarvitsee, on Ira kuitenkin hyvin miellyttävä ja taitava ratsu. Tamma liikkuu energisesti eteenpäin ja käyttää hyvin omaa moottoriaan. Vaikka yhteisen sävelen löytäminen voikin aluksi olla vaikeaa, on se lopulta sen arvoista, kun Iran saa toimimaan lähes ajatuksen voimalla.

Kilpailuissa Ira on ehdottomasti parhaimmillaan ja tässä suhteessa se taas kerran muistuttaa paljon emäänsä. Vieraassa ympäristössä Ira muuttuukin hieman vieraskoreaksi ja käyttäytyy paljon säyseämmin kuin kotitallilla. Heti verryttelyissä Irasta huokuu se, että tamma on tosissaan tekemässä töitä ja radalla tamma esiintyy aivan tosissaan. Lastatessa Ira saattaa välillä hangoitella hieman vastaan, mutta kunhan tamman kanssa säilyttää maltin, eikä lähde painostamaan sitä liikaa, selviää operaatiosta yleensä muutamalla yrityksellä. Kun Iran on saanut koppiin sisälle, on tamma varsin rauhallinen matkustaja, jonka kanssa pidemmätkin matkat sujuvat hyvin.


Sukutaulu

i. Falco
hann-ori, 167 cm, musta
KRJ-I
ii. Der Komissaar evm
hann-ori, 170 cm, musta
ie. Jeanny evm
hann-tamma, 165 cm, rautias
e. Eden
hann-tamma, 166 cm, rautias
KRJ-I, YLA2
ei. Engelbrecht evm
hann-ori, 168 cm, rautias
ee. Fausta evm
hann-tamma, 165 cm, ruunikko

Sukuselvitys

ii. Der Komissaar (m, 170 cm), oli vankkarakenteinen saksalaissyntyinen ori, joka varasti huomion tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä musta komistus oli vahva ja arvonsa hyvin tunteva hevospersoona, mikä aiheutti hankaluuksia ja harmaita hiuksia kotitallilla. Toisaalta samaisesta syystä ori kantoi itsensä upeasti ja liikkui näyttävin askelin, joten oikean ratsastajan käsissä siitä sai ehdottoman kouluratojen kuninkaan. Grand Prix -tason ykkösratsu ei jäänyt myöskään tammanomistajilta huomaamatta, vaan ori jätti jälkeensä ison joukon menestyneitä jälkeläisiä.

iii. Rock Me Amadeus (trn, 168 cm) oli tummanruunikko kouluhannover maineikkaasta suvusta. Ori lunasti suvun asettamat paineet, eikä tuottanut pettymystä - sillä oli poikkeuksellisen tasainen luonne ja korkea työmoraali, joten huipputason ratsuksi kapuaminen sujui helposti. Uransa aikana Rock Me Amadeus nähtiin usein kansainvälisisten koulukilpailuiden kärkisijoilla, kunnes 17-vuotiaana siirtyi täysin jalostuskäyttöön. Ori periytti jälkeläisilleen vankkaa suorituskykyä ja komeaa ulkonäköä.

iie on selkeästi tuntemattomampi tapaus. Dada Love (m, 165 cm) vietti koko elämänsä Saksan valtionsiittolassa periyttäjätammana. Luonteeltaan tyyni ja lempeä hevonen ei siis päässyt luomaan uraa kilparatsuna, mutta jätti jälkeensä silti hienoja jälkeläisiä. Dada Loven karvapeite oli lähes sysimusta lukuunottamatta suurten, tummien silmien väliin muodostunutta tähteä.

ie. Jeanny (rt, 165 cm), on kaunis, leiskuvan punaisen karvapeitteen omistava raudikko, joka viettää nykyään eläkepäiviään saksalaisella yksityisomistajalla. Se on nuoresta asti ollut kovin herkkäluontoinen hevonen, eikä huoli selkäänsä ketä tahansa. Kuuliaisena ratsuna se kyllä tottelee ratsastajan kuin ratsastajan apuja, mutta helposti tuloksena on vain hämillään suoritettua rämpimistä. Uransa alussa Jeannysta kyllä kuoriutui oikeissa käsissä hieno kouluratsu - kotitallilla. Kilpailutilanteiden hälinä ja paineet olivat usein liikaa tamman heikolle stressinsietokyvylle, joten mainittavaa menestystä ei päässyt syntymään.

iei. Dance Mephisto (tprt, 170 cm) on Falcon emänisä. Tämä tummanpunarautias tähtipää oli elinaikanaan tuttu näky kotimaansa Saksan koulukentillä, mutta pääsipä se käymään myös muutamissa kansainvälisissä kilpailuissa. Ori läpäisi ikätestinsä leikiten ja sai kiitosta erityisesti ilmavista, elastisista liikkeistään. Ahkera kilpaileminen tuotti tulosta - Dance Mephisto kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle, eikä vähiten mainion kilpailumenestyksen takia. Myös monet orin jälkeläisistä ovat perineet isänsä komean ulkomuodon ja näin ollen menestyneet hyvin näyttelyissä ja kantakirjaustilaisuuksissa.

iee. Emälinja jatkuu kuvankauniiseen Vienna Calling (rnkm, 167 cm) -nimiseen tammaan. Hyvärakenteinen ja tarmokas ruunikonkimo vaikutti Pohjoismaissa - se myytiin nuorella iällä Ruotsiin. Uudessa kotimaassaan tammasta koulutettiin taitava estehevonen, joka tunnettiin eteenpäinpyrkimyksestään ja matkaavoittavista askelistaan. Se voitti useita kilpailuita ja pääsipä se kantakirjatilaisuudessakin toiselle palkinnolle. Vaiherikkaan uransa varrella tamma ei kuitenkaan ei kuitenkaan ehtinyt saamaan montaa varsaa. Kolmesta jälkeläisestä jäi henkiin kaksi.

ei. Engelbrecht on saksassa Grand Prix tasolla kilpaillut, rautias hannover ori, joka on menestynyt hyvin niin kotimaassaan kuin myös kansainvälisillä radoilla. Erityisen hurmaavan ja huumorintajuisen luonteen omaava ori on noussut suureksi yleisönsuosikiksi ja siirryttyään lähes täyspäiväiseen jalostuskäyttöön, on ori ollut erittäin haluttu isäehdokas. Orille on siunaantunut varsoja jo parisenkymmentä, joista suurin osa kilpaile Intermediate ja Grand Prix tasolla.

eii. on suurikokoinen hannover ori Elberich, jonka ura kisa- ja siitoshevosena on sen sijaan ollut vaatimattomampi, eikä sen jälkeläisistä muut kuin Engelbrecht ole noussut suureen menestykseen. Tasainen ja varma suorittaja Elberich on kilpaillut Intermediate tasolla Saksassa, muttei ole koskaan yltänyt esiintymään aivan kansainvälisillä kentillä asti.

eie. Geli on tulinen kenttähevonen, joka kilpailee viimeisiä kausiaan ennen täyspäiväiseksi siitostammaksi ryhtymistä. Engelbrecht oli tamman ensimmäinen jälkeläinen ja orin supersuosion ansiosta myös Gelistä on tullut Saksassa tunnettu hevonen. Lajissaan loistavasti pärjännyt tamma on yltänyt maajoukkueeseen asti ja edustanut Saksaa sekä EM- että MM-kilpailuissa.

ee. ruunikko hannover tamma Fausta ei ole juurikaan kilpaillut, vaan tamma on ollut pääosin siitoskäytössä. Erittäin hyvärakenteinen ja kaunis, mutta hieman pienikokoinen tamma on pärjännyt loistavasti näyttelyissä ja periyttänyt myös jälkeläisilleen kaunista ulkomuotoa. Luonteeltaan hieman ailahteleva tamma osaa halutessaan näyttää kaikille taivaanmerkit, joten sitä onkin pyritty yhdistämään tasaisemman luonteen omaaviin oreihin.

eei. Falco oli uransa alkupuolella lupaava esteratsu joka nuorten hevosten luokissa kahmi ruusukkeita oikein urakalla. Valitettavasti ori kuitenkin loukkasi itsensä 7-vuotiaana, eikä koskaan toipunut takaisin esteradoille. Kaikkien yllätykseksi vuosien päästä Falco teki kuitenkin comebackin kouluhevosena pärjäten loistavasti Intermedate tasolla, jolla se kilpaili eläköitymiseen asti. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen erittäin hyvää työmoraalia ja periksiantamattomuutta ja sen menestyneistä jälkeläisistä löytyy sekä koulu- että estehevosia.

eee. Gesa on edustanut kouluratsastuksessa kansainvälisellä tasolla niin Saksaa, Ranskaa kuin Hollantia. Usein ratsastajaa vaihtanut tamma on pärjännyt loistavasti ja ollut voittamassa Hollannin maajoukkueessa myös MM-kultaa kouluratsastuksen joukkuekilpailussa. Upea kimo tamma ehti saattaa maailmaan vain muutaman jälkeläisen ennen kuin menehtyi yllättäen ähkyyn kasvattajan luona. Tamman lyhyeksi jäänyttä siitosuraa onkin harmiteltu pitkään, sillä tamman jälkeläiset ovat olleet poikkeuksetta laadukkaita hannoverin hevosia.

Isän puolen sukuselvityksen kirjoittanut Vilinka, emän puolen Otterley

Jälkeläiset

Wolf's Minus One
hann-ori
s.30.05.2016
i. Fractal's Mickey
KTK-II
6th Sense Wolf
hann-tamma
s.06.03.2017
i. 7th Heaven Wolf

Kilpailut

Painotuslaji: kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediate II, 100cm

Ira kilpailee porrastetuissa kilpailuissa!

Kouluratsastus taso /0
Esteratsastus taso /0
Kenttäratsastus taso /0
Valjakkoajo taso /0

NJ:n alaiset näyttelyt

06.08.2015 Adina, irtoSert (Päätuomari: Welby)
30.08.2015 Devilsfair, irtoSert (Päätuomari: Welby)

28.02.2017 KRJ-Cup Helmikuu 2017 Intermediate II 9/81

22.09.2017 KRJ Champions 2017 päivä 2. Helppo A:4 2009 7/53

Saavutukset

Kantakirjattu hevoskantakirjaan III-palkinnolla, 68p.
3-vuotiaana Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa II-palkinto, 24p.

15.04.2018 KRJ-I palkinto kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa
6 + 40 + 25 + 17,5 + 15 = 103,5 p. KRJ-I - tilaisuus)


Päiväkirja

21.04.2016 - Ira muutti Hukkapuroon

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Jokaisella on olemassa varmasti se yksi elämänsä hevonen ja minulle se oli saksalainen tuontitamma Eden, joka oli yksi tärkeimmistä Hukkapuron kantahevosista. Vaikka meille jäikin tammasta ihana fwb:ksi rekisteröity Hukkapuron Edith jatkamaan sukua, jäin Edenin laukattua vihreämmille laitumille harmittelemaan sitä, etten ollut jättänyt tammasta kotiin myös puhdasta hannovervarsaa. Niinpä tuntuikin varsinaiselta onnenpotkulta, kun huomasin, että Oldfinion Dressagessa oli myynnissä Oldfinion Felissaar, Edenin varsa, joka oli syntynyt tamman ollessa liisauksessa yersinion luona. Kun vielä Iran isä on Airlea Sporthorsesissa asuva upea hannover-ori Falco, jota olin ihaillut jo pitkään, tuntui tamman ostaminen varsinaiselta lottovoitolta. Oldfinion Dressagessa Ira oli ehtinyt varttua jo aikuiseksi ja tehdä varsin vaikuttavan kilpailu-uran kouluratsastuksen parissa. Niinpä meillä Hukkapurossa Ira pääsisikin suoraan jalostuskäyttöön.

Olin jo koeratsastuksessa todennut, että Ira todellakin muistutti paljon emäänsä niin luonteeltaan kuin ulkonäöltään ja tamman saavuttua Hukkapuroon samaa mieltä oli myös muu tallin väki, joilla oli ollut mahdollisuus tutustua Edeniin. Hauskan sattuman kautta Ira vielä majoitettiin ensimmäiseen tammatalliin, emänsä vanhaan karsinaan, joka oli juuri vapautunut, joten tuntui kun Eden olisi palannut takaisin. Toki Iran isompi päänmerkki paljasti heti, että kyseessä oli vain uudempi ja toivottavasti myös parempi painos emästään. Nyt Ira saakin kotiutua kaikessa rauhassa jonkin aikaa ja sitten onkin aika alkaa suunnitella tamman ensimmäistä varsaa. Varsin potentiaalinen isäehdokas on vielä nuori hannover-ori Versace Wolf, mutta voi olla että innostun tästä vielä punnitsemaan myös ulkopuolisia vaihtoehtoja.

24.09.2017 - KRJ Champions 2017 tunnelmia

pk-merkintä - kirjoittanut Otterley

Osallistuimme ensimmäistä kertaa Hukkapuron poppoolla nelipäiväisiin KRJ Champions kilpailuihin. Jo etukäteen oli tiedossa, että kilpailu tulisi olemaan kovatasoinen ja erityisen jännittävän siitä teki karsintasysteemi, jossa vain parhaat etenevät jatkoon. Vaikka yhtään titteliä ei tällä kertaa tullutkaan meille Hukkapuroon, olimme kuitenkin varsin tyytyväisiä kilpailuiden tulokseen. Erityisen hienoa oli myös nähdä kasvattimme Chocolatte Wolf palkittiin KRJ Senior Champion ja KRJ Supreme Champion titteleillä ja Wolf’s Outro KRJ Reserve Champion tittelillä. Jotain siis kasvatustyössä on selvästi kohdallaan.

Ensimmäinen kilpailupäivä sujui vielä suurimmaksi osin hieman lämmitellessä. Päivän hienoimman suorituksen teki Wolf’s Slash joka ylsi Young Champion luokan voittoon prosentein 74,706%, Seinor Champion luokassa myös Oldfinion Don Miro nappasi sijoituksen prosentein 77,647% ollen kovatasoisen luokan kolmas. Hevosistamme Hollywood Hills oli ainoa, joka karsiutui jo ensimmäisenä päivänä. Tamma säikkyi jotain tuomaripäädyssä niin paljon, että keskittyminen suoritukseen oli hyvin vaikeaa. Hollynkin kanssa kuitenkin saatiin hyväksytty suoritus 57,647% mutta se ei valitettavasti riittänyt jatkoon nuorten hevosten kovatasoisessa luokassa.

Toinen päivä sujui nuorten osalta hienosti, kun Rockford Wolf, Wolf’s Slash ja Innuendo STC ylsivät kaikki yli 70% tulokseen. Rockford sijoittui luokassa kuudenneksi ja Slash sekä Nadine mahtuivat myös kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Maudin kanssa karsiuduimme täpärästi jatkosta, mutta suoritus olikin ollut mielestäni varsin epätasainen ja tuomariston pisteet siihen nähden armolliset. Varsinaisessa KRJ Champion luokassa jokainen hevosistamme paransi suoritustaan ja Wolf’s Almond (80,238%, 3. sija) ja Oldfinion Felissaar (74,524%) nappasivat hienosti ruusukkeet. Sernioreiden luokassa hevosemme suoriutuivat myös tasaisen varmasti, mutta parannettavaa jäi. Aamusta asti hieman jäykältä ja vaisulta tuntuneen Spectren suoritus jäi tasolleen hyvin vaatimattomaksi ja kilpailut orin kanssa päättyivätkin tähän päivään.

Kolmantena päivänä alkoi varsinkin nuorissamme jo tuntua pieni kilpailuväsymys. Yllättäen Innuendo STC pärjäsi tänään parhaiten päästen kahdenkymmenen parhaan joukkoon ja Wolf’s Slash sinnitteli vielä jatkoon 65,754% tuloksella. Rockfrod Wolfin suoritus oli hieman rikkonainen ja kiristyvässä kilpailussa se maksoi finaalipaikan. Champion luokassa kahtena ensimmäisenä päivänä alisuoriutunut Snakepit Wolf nousi vihdoin omalle tasolleen ja sijoittui luokassa kolmanneksi prosentein 78,333%. Myös Oldfinion Felissaar jatkoi varmasti eteenpäin kahdenkymmenen parhaan joukossa. Edellisenä kilpailupäivänä loistavan suorituksen tehnyt Wolf’s Almond, Wolf’s Mocha Moment ja Rockabilly Wolf karsiutuivat kuitenkin valitettavasti kaikki. Vaikka ratsastetut radat olivat perushyviä, ei suoritukset riittäneet enää finaalipäivään. Sama alavire jatkui myös senioriluokissa kun Céline Wolf selvitti ainoana tiensä jatkoon kohtuullisella 66,875% tuloksella. Tasaisesti tulosta tehneet Chocolate Chip ja Dark Calibra CTN tekivät tänään kilpailuiden kehnoimman ratansa ja samoin kuin vahvasti aloittanut Oldfinion Don Miro. Päivän tuloksia katsellessa kokemattomuus näistä karkeloista näyttikin hieman kostautuvan ja palautumisessa tuntui olevan ongelmia hieman jokaisella tiimissämme.

Finaalipäivä huipentui nuorten osalta musiikin tahdissa ratsastettavaan Kür-luokkaan, missä Wolf’s Slash oli 12. prosentein 65,952% ja Innuendo STC 63,571%. Vaikka sijat jäivätkin suhteellisen kauas, olin hyvin tyytyväinen nuortemme suorituksiin ja erityisesti Nadinen tasaiseen varmuuteen päivästä toiseen. Pääsarjassa Snakepit Wolf järjesti pienen yllätyksen sijoittumalla kolmanneksi prosentein 79,000%. Orin kanssa alkusarja oli tuntunut hyvin takkuiselta, mutta kaksi viimeistä kilpailua olivat nostaneet orin jälleen omalle tasolleen. Myös Oldfinion Felissaar teki hyvän suorituksen kahdenkymmenen parhaan joukkoon prosentein 64,600%. Senioreiden sarjassa omassa tiimissämme kilpaillut Céline Wolf ei ollut aivan parhaimmillaan ja olosuhteisiin nähden prosentit 66,333% ja 13. sija olivatkin kelpo suoritus. Jännitettävää ja juhlittavaa luokassa kuitenkin riitti, sillä Chocolatte Wolf ja Wolf’s Outro ottivat lopulta luokassa kaksoisvoiton. Muutenkin kilpailuiden aikana oli ilo seurata vahvaa Hukkapurolaisten edustusta läpi kilpailuiden.